Talijanska nogometna reprezentacija

 FRANCK FIFE Afp
ZNAKOVI ŽIVOTA

Nekadašnja velesila obrisala traume s Eura, vjeruju u ponovno rođenje: ‘A mislio sam da slijedi 0:6...‘

Jedna utakmica bila je dovoljna da se Spallettijevi Azzuri uzdignu iz ponora
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. rujan 2024. 20:19

Loše Europsko prvenstvo zajednička je točka hrvatske i talijanske reprezentacije. U Ligu nacija zato su i Vatreni i Azzuri ušli s istim brigama i nadanjima - treba pokazati da je njemačka smotra samo epizoda koja će ostati u prošlosti, treba podići samopouzdanje i pronaći barem dio identiteta.

Dva negativna rekorda

U najkraćoj verziji, potrebno je pokazati znakove života, jer predstave na Euru bile su igrom toliko siromašne da je svaki znak života “melem za oči”, a najbolji dokaz tomu je da su dojmovi o Vatrenima više pozitivni nego negativni unatoč porazu od Portugala. To znači i da su kriteriji očekivanja spušteni, nakon onakvog prizemljenja u Njemačkoj ništa drugo nije ni logično.

Težak ‘nokaut’ doživjeli su i Talijani, iako su otišli korak dalje (osmina finala), ali slaba je to utjeha ako je dojam očajan. No, samo jedna utakmica bila je dovoljna da Spallettijevi Azzuri izađu iz ponora i ponovo polete. Nakon 3:1 slavlja protiv Francuske u 2. grupi A skupina Lige nacija - ujedno i prve talijanske pobjede na gostovanju u toj zemlji od 1954. (!) - na Čizmi se ne govori samo o znakovima života, već i o ponovnom rođenju.

image

Luciano Spalletti

FRANCK FIFE Afp

Mnogi su, ipak, pomislili da ih čeka još jedna “smrtna presuda”. Bradley Barcola matirao je Donnarummu nakon samo 12 sekundi igre, najbrži je to pogodak u talijanskoj mreži u povijesti reprezentacije. Nema sumnje da su se probudile traume od Albanije na Euru, kada je 24 sekunde bilo dovoljno da Azzuri uđu u minus. Luciano Spalletti tako je osigurao dva negativna rekorda u ranoj fazi izborničke ere, ali danas o tome nitko neće pričati. Zašto i bi, kad je nakon hladnog tuša na samom početku Italija utrpala tri komada na Parku prinčeva. Francuzi toliko na domaćem terenu nisu primili od 2:3 poraza nasuprot Rusa davne 1999. godine.

- Ova skupina pokazala je DNK koji želim gledati. Svi ovi momci predodređeni su za ostatak Lige nacija i Svjetsko prvenstvo i uvjeren sam da mogu ponuditi jako puno. Ostavili su mi vrlo efektne dojmove, vidio sam pravi intenzitet koji nam je na Euru snažno nedostajao. Možda je problem bio u datumu, tada je bio kraj sezone, a sad smo na početku i vidljiv je novi entuzijazam. Brži smo, svježiji i mentalno jači. Imam sreće što mogu raditi s ovakvim igračima i mladima željnih dokazivanja - sažeo je Spalletti nakon slavlja u petak.

Pozitivan šok

Osvrt svakog talijanskog reprezentativca u pravilu je isti. Svi govore da im je trebao pozitivan šok i povlače paralelu s Eurom, koji je očito ostao neprežaljena “boljka”. Međutim, pogled u budućnost znatno je sretnije prirode.

- Iza nas je jako loše ljeto. Ponovo smo se okupili, podijelili krivnju i raspravili što je to pošlo po zlu. Valjda je pritisak odradio svoje, što izvana, što iznutra. I sada sam nakon Barcolinog gola pomislio da nas čeka 0:6, ali čim smo počeli primjenjivati upute izbornika, sve se promijenilo. Večer u Parizu za nas je ponovno rođenje - kazao je Davide Frattesi, strijelac drugog pogotka (prvi Dimarco, treći Raspadori)

image

Davide Frattesi

FRANCK FIFE Afp

- Znamo da je ovo put prema izgradnji nečeg pozitivnog - podvući će Raspadori.

Pitate li talijanske novinare, najveće oduševljenje izazvao je Samuel Ricci, 23-godišnji veznjak koji je nastupio za Azzure prvi put u Spallettijevoj eri. Kažu tamošnji analitičari, odigrao je poput veterana i čini se da će imati prednost startera nad Jorginhom i Cristanteom, koji su na Euru pokazali malo. Talijani su uvjereni da u Ricciju imaju igrača za budućnost, a kad veznom redu pridružite Frattesijevu dinamiku i nanovo pokazanu klasu Sandra Tonalija predivnom asistencijom (zaigrao za reprezentaciju prvi put nakon suspenzije zbog ilegalnog klađenja), djeluje da Spalletti ne mora više razmišljati o središnjici terena. Pogotovo kad se vrati u petak odsutni Nicolo Barella. Dakle, Spalletti ima barem jednu brigu manje, na Euru je s veznjacima uglavnom promašivao.

Nisu svi upitnici nestali

Naravno, neki upitnici i dalje vise u zraku. Sigurna opcija na poziciji centarfora još uvijek ne postoji, Spalletti na tom polju i dalje djeluje pod principom “daj što daš” i nada se da će Retegui ili Moise Kean uhvatiti kakav-takav ritam. Ni za obranu, u kojoj Di Lorenzo izgleda sve neopreznije, ne biste stavili ruku u vatru, ali ako uspješno pripitomite Mbappea, Barcolu, Griezmanna i Dembelea, strah od budućnosti sve je bljeđi. To je i najveća nagrada za talijanski nogometni puk, koji od reprezentativaca u Ligi nacija čak i ne traži velebne rezultate i senzacije, već samo želi znati da će do Svjetskog prvenstva (na koje se tek treba kvalificirati) imati kostur momčadi, definiranu igru i nekolicinu onih u koje može položiti velike nade. I tu se možemo poistovjetiti s prekomorskim susjedima...

image

Talijanska nogometna reprezentacija

STEPHANE DE SAKUTIN Afp

Analitičari upozoravaju da treba ostati čvrsto na zemlji i sve viđeno u Parizu potvrditi kontra Izraelaca u ponedjeljak. Tada će pretpostavka Francuza Jean-Pierrea Papina, Zlatne lopte iz ‘91 i nekoć trofejnog igrača Milana, a kojeg su Talijani kontaktirali u oči pariškog susreta, izgledati još realnije: “Spalletti će vratiti Italiju na pravi put, samo mu dajte vremena”.

Linker
08. rujan 2024 22:33