NurPhoto via AFP
OD TRNJA DO ZVIJEZDA

Nepoznata priča Cityjevog ‘pijanca‘: ‘Jako mlad sam izgubio brata, a za bolesnu sestru bih učinio sve‘

Britanski ‘zločesti dečko‘ u prošloj sezoni je počeo vraćati sve što je u njega uloženo
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 04. srpanj 2023. 23:06

Manchester City je prošlu sezonu okončao na najbolji mogući način uz trostruku krunu i konačno osvajanje Lige prvaka nakon gotovo 15 godina velikih ulaganja arapskih vlasnika engleskog kluba. U trenutku kada su Građani pod vodstvom menadžera Josepa Guardiole pokorili konkurenciju u Engleskoj, ali i izvan granica Otoka, najviše pohvala zasluženo je pobrao norveški stroj za postizanje pogodaka Erling Haaland.

No, koliko god Haaland bio čudesan na putu Manchester Cityja do osvajanja trostruke krune, Norvežanin ipak ne bi ništa mogao učiniti bez pomoći isto tako vrhunskih suigrača. Jedan od onih koji je u sezoni za pamćenje momčadi iz plavog dijela Manchestera u potpunosti opravdao ukazano povjerenje je i čovjek od 100 milijuna funti, osebujni dečko engleskog nogometa Jack Grealish.

Dosta problema

Ovaj sada 27-godišnji veznjak stigao je u Manchester City iz Aston Ville prije dvije godine u transferu vrijednom 100 milijuna funti, a u prvoj sezoni na Etihadu je imao dosta problema da se privikne na novi sustav igre i činjenicu da, za razliku od vremena kada je stigao do statusa najboljeg igrača Aston Ville, u Manchester Cityju nije na startu imao zagarantirano mjesto u prvoj jedanaestorici bez obzira na veliki novac koji je plaćen za njega.

image
NurPhoto via AFP

No, kada je već doveden u klub poput Cityja, od Grealisha se puno očekivalo, a prilično malo dobilo u prvoj sezoni u dresu Građana, dok je bilo i onih koji su smatrali da je Grealish igrač maksimalno za rang kluba Aston Ville, ali ne i netko tko će u momčadi poput Guardioline biti ključan igrač i prevaga. Istina je, kao i obično, negdje u sredini. Grealish je istinska klasa u engleskim okvirima, koja je debelo premašila standarde Aston Ville, ali također i netko tko još mora učiniti dosta napora da bi bio top igrač bez kojeg se ne mogu osvajati naslovi.

- Jako smo dobro znali koga dovodimo i bilo je nerealno očekivati da će se Grealish odmah priviknuti u potpunosti na novu sredinu. Ne pada mi na pamet podcijeniti niti jedan engleski klub, a kamoli klub tradicije Aston Ville, no u Aston Villi se sve vrtjelo oko Grealisha, a ovdje imamo nekoliko vrhunskih igrača sličnih njemu i jasno je da smo trebali malo pričekati da sve dođe na svoje mjesto, no ono što je Grealish pokazao u ovoj sezoni uopće me ne iznenađuje. Radi se o klasnom veznom igraču zbog kojeg navijači kupuju ulaznice, a s 27 godina pred njim su najbolje godine u dresu Manchester Cityja - istaknuo je menadžer Građana Josep Guardiola.

image

Erling Haaland

OLI SCARFF Afp

U prošloj sezoni Jack Grealish je u 50 nastupa za Manchester City u svim natjecanjima ostvario učinak od 5 pogodaka i 11 asistencija, te izborio status prvotimca, a iako mu je trenutačna tržišna vrijednost manje od one koje je za njegov dolazak platio Manchester City (sada je 75 milijuna eura po TM-u), Grealish je bez ikakve sumnje po talentu i znanju jedan od najboljih engleskih nogometaša u ovom trenutku.

Očajna utakmica

- Odigrao sam očajnu utakmicu u finalu Lige prvaka za moje standarde, no srećom izvukli su me moji suigrači. Bila je ovo sezona za pamćenje s obzirom na osvajanje trostruke krune, a i ja sam igrao puno bolje nego kada sam tek došao u Manchester City - istaknuo je Grealish.

- Užitak je raditi s Josepom Guardiolom, a normalno je da ste često pod povećalom kada vas netko plati 100 milijuna funti. Manchester City mi je dao prigodu da karijeru obilježim trofejima, iako svi znaju što mi znači Aston Villa. Uvijek će biti kritičara i to je u redu, ja s tim nemam nikakvih problema, ali neću se mijenjati na travnjaku, ali niti izvan njega. Ja sam obiteljski čovjek koji je imao nekoliko izrazito teških životnih razdoblja, a na proslavi trofeja netko popije više, netko manje, uostalom, kad ćemo partijati ako ne onda kada smo osvojili sve trofeje osim Liga kupa. Najvažnije je da sam svoj posao na travnjaku obavio najbolje što sam mogao za sebe i momčad - dodao je ovaj ofenzivni veznjak, koji se osvrnuo i na kritike da je ipak pretjerao s pićem kada se nedavno na ulicama Manchestera slavilo Cityjevo osvajanje Lige prvaka.

image

Pep Guardiola

DOMENIC AQUILINA Nurphoto Via Afp

Bez obzira na ogroman novac na računu i slavu, Grealisha i njegovu obitelj život nije mazio. U ranoj mladosti engleski majstor je izgubio brata Keelana, koji je kao beba preminuo od teške bolesti, dok mlađa Grealisheva sestra Hollie boluje od cerebralne paralize.

- Izgubio sam brata kada sam bio jako mlad, a moja sestra Hollie ima samo 19 godina i boluje od teške bolesti, ali je istovremeno moj najveći prijatelj i podrška. Sve bih učinio da joj pomognem, kao i svojim roditeljima, bez kojih nikada ne bio netko tko igra u Premier ligi i za reprezentaciju Engleske. Hollie je moja inspiracija - istaknuo je Grealish.

Podsjeća na Gascoignea na terenu, ali i izvan njega

Osim majstorijama na travnjaku Grealish, puni stupce engleskih tabloida i iz drugih razloga. Kada se kao nadareni klinac tek probijao do naslovnih uloga u dresu Aston Ville, Grealish je na pripremama na Tenerifima ležao ‘mrtav pijan’ na pločniku, a ‘briljirao’ je iz istih razloga i nedavno na proslavi trostruke krune Manchester Cityja. No u Grealishovu obranu stao je i nekadašnji engleski napadač Peter Crouch.

- Grealish je majstor nogometa kakvog Engleska dugo nije imala, u njegovoj igri puno je toga što podsjeća na legendarnog Gascoignea, a kada je tako onda nije čudo što je ponekad sličan Gazzi i izvan travnjaka. Nije da odobravam njegovo ponašanje, ali zbog toga Grealisha ne treba niti “razapinjati” - mišljenje je Petera Croucha. (kg)

Linker
07. svibanj 2024 12:24