Matia Barzić

 CESAR ORTIZ GONZALEZ/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Cesar Ortiz Gonzalez/alamy/alamy/profimedia
Otac Mate za SN

Nepoznato ime na popisu Hrvatske: ‘Odbio je legendarnog Torresa, a na probu je stigao u Modrićevom dresu‘

‘Nisam imao "cojones" niti upola kao moj sin, tako da ništa nisam napravio‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. rujan 2024. 15:23

Matia Barzić Gutierrez našao se na popisu hrvatske U-21 reprezentacije koji je objavio Ivica Olić. Riječ je o stoperu španjolskog drugoligaša Elchea, 20-godišnjaku koji je u Hrvatskoj nepoznato ime. Otac Mate, nekadašnji nogometni vratar i majka Paloma su hrvatsko-španjolski bračni par, a njihov sin rođen je u Madridu kao i sestra Violeta.

- Moje je originalno prezime zapravo Baržić, s otoka Visa - kazao nam je tata Mate koji ove dane provodi upravo kod obitelji s očeve strane na Visu, a majčini su iz Stobreča.

- Rođen sam u Sinju, od prve godine živio u Splitu. Bio sam golman u Primorcu iz Stobreča, pričuva Vatroslavu Mihačiću u trećem rangu. U to doba kod nas je na kaljenje došao i Slaven Bilić Nane, a trener mi je bio Vinko Begović. No, osjećao sam se fizički inferiorno jer sa 183 cm bio sam nizak za vratara. Nisam imao "cojones" niti upola kao moj sin. Tako da ništa nisam napravio. Došao je i rat, baš sam bio u JNA kad je počeo, srećom bio sam u Šibeniku, pobjegao sam i priključio se Hrvatskoj vojsci. Potom sam 1995. godine otišao na brod navigavat, tako sam se 1998. našao u Londonu, tamo upoznao Španjolku Palomu i zaljubio se. Kratko smo živjeli u Splitu da bismo dom našli u njezinom Madridu. Kako se s vremenom izgubila kvačica sa ž, nekako sam postao Barzić, tako i sin. Pišite sinovo prezime Barzić - rekao nam je Mate.

Matia, kako ga u Španjolskoj česti zovu Mati, kao klinac obožavao je Barcelonu, najviše zbog Lionela Messija. Ocu je kazao "Želim biti važan igrač". Tata je htio da trenira u Realu, ali mama je vatreni fan Atletica i ona ga je usmjerila prema Crveno-bijelima.

- Jednog se dana pojavio na probi u Atleticu u dresu Luke Modrića iz hrvatske reprezentacije s brojem 14. Rekao sam mu – kad te vidi u tom dresu odmah će te uzeti. Dogodila se slučajnost u toj sezoni 2010/11. da je Tottenham igrao u Madridu i stigao u hotel u kojem radim. Vidio sam Modrića, Ćorluku, Pletikosu i Kranjčara u holu. Zamolio sam ih da dođu sutra na piće i potpišu mi dres. Stvarno, dečki su se spustil, popili cugu i potpisali ga, a Matia koji je tada imao 6-7 godina potom je u njemu otišao na probu.

image

Matia Barzić i roditelji

PRIVATNI ALBUM

Igrao je veznog igrača, uzor mu je bio Mateo Kovačić, da bi postao - stoper.

- Igrao je šesticu, čak osmicu ili desetku, a u kadetima su ga stavljali i na centarfora. Mislim da mu je šestica prirodna pozicija. No, u Atleticu su forsirali 3-5-2 te su ga prebacili na jednog od trojice stopera. To je igrao dvije godine kao junior, i eto sad drugu sezonu u Elcheu. Prilagodio se. Uspio je promijeniti čip.

Atletico je napustio kao slobodan igrač.

- Imali su u drugoj ekipi 65 igrača pod ugovorom pa su ga pustili, sretan je u Elcheu. Prošle sezone nanizao je 32 utakmice za drugu ekipu u petoj ligi, postigao dva gola za pobjede 1:0, ušli su u četvrtu, a ove sezone je u prva četiri kola bio starter u prvoj momčadi, potom je dobio jednom šansu s klupe, sad zadnje je ostao pričuva. Doveli su dva-tri stopera i strašno je jaka konkurencija.

Odbio je legendarnog Fernanda Torresa, trener juniora Atletica.

- Torres je htio da bude kod njega u A ekipi, iako i njihova B igra u prvoj španjolskoj ligi ali u drugoj diviziji. Južnoj, a ne madridskoj. Jamčio mu je 17-20 utakmica u sezoni, a on mu je odgovorio – idem tamo gdje ću igrati 34 utakmice. Ispalo je to dobro jer ga je zapazio Elche. Trenirao je desetak puta i sa prvom momčadi, kod Diega Simeonea.

Kako je došao u hrvatsku reprezentaciju. Tko ga je prvi otkrio?

- Ja sam pisao HNS-u i poslao video da obrate pozornost na njega kad je imao 16 godina, te su ga tada pozvali u kamp. Potom ništa do prije dvadesetak dana kad se javio direktor Stipe Pletikosa da ga prate. Uvijek kad bi došao u Split trenirao je s dečkima iz Hajduka i Splita, koji put bi išao i na trening Hajduka, volio sam da se druži, da napreduje i po pitanju hrvatskog jezika. Poznaje dosta momaka iz Splita s kojima se dopisuje.

Kaže da su se Španjolci zanimala za njega kad je bio klinac, kasnije ne, ali kod njega ne bi ni bilo dvojbe.

- Mama je pobijedila kad je u pitanju bio Atletico, a tata kad se radi o Hrvatskoj - nasmijao se Mate, te zaključio:

- Nikad nisam htio upirati da prijeđe u Hajduk jer znam da bi to bilo teško, ali Hrvatska nije bila u pitanju. Nije ni imao previše entuzijazma za Španjolsku, a treba biti realan i da je tamo jako velika konkurencija. Teško je da te pozovu. Zbog mene prati Hajduk i hrvatsku ligu. Hrvatski jezik priča kako sam ga naučio – dalmatinski. Studira ekonomiju u Alicanteu. Inzistiramo da slobodno vrijeme korisno potroši na učenje. Nogometaši treniraju najmanje od svih, dva-tri sata dnevno, a poslije ima cijeli dan.

Za manje od dva tjedna doći će na prvo okupljanja mladih Vatrenih za utakmice s Andorom i Grčkom u kvalifikacijama za Euro.

Linker
25. rujan 2024 18:33