Slavlje navijača Atalante

 MARCO BERTORELLO Afp
BORBA ZA POZICIJE

Nezapamćena situacija: Još jedna zemlja u Ligi prvaka može imati čak šest klubova

Postoji mogućnost da će trećina od 36 klubova doći iz samo dvije zemlje, Njemačke i Italije
Piše: SNObjavljeno: 23. svibanj 2024. 14:31

Atalanta je osvojila Europsku ligu protiv Bayera i priskrbila si prvi europski trofej u povijesti kluba. Junak utakmice bio je nigerijski napadač Ademola Lookman koji je postigao tri pogotka i sam srušio Apotekare.

Ovaj pothvat za Atalantu znači da su osigurali mjesto u Ligi prvaka iduće sezone, što otvara mnoge promjene u rasporedu klubova unutar grupne faze. Ako bi momčad Marija Pašalića na kraju sezone završila na petom mjestu, tada bi Italija dobila još jedno mjesto u grupnoj fazi te bi imali šest klubova. Ako se poklopi da Fiorentina osvoji Konferencijsku ligu i završi na osmom mjestu ili niže, tada bi Talijani imali čak devet klubova u svim europskim natjecanjima - gotovo pola lige.

Sličan scenarij je i u Njemačkoj, o kojem se puno više priča zbog Dinama. Ako Borussia osvoji Ligu prvaka protiv Reala, tada bi i Nijemci dobili još jedno mjesto u grupnoj fazi najjačeg klupskog natjecanja.

U tom slučaju, imajući na umu da će od iduće sezone biti 36 klubova umjesto dosadašnja 32, trećinu momčadi imali bismo iz samo dvije zemlje.

Naravno, takav rasplet ne odgovara Dinamu jer bi morao krenuti iz drugog pretkola te je jasno da će navijati za Real u finalu jer bi još jedan trofej Luke Modrića značio da Modri kreću iz playoffa, odnosno imaju osiguranu grupnu fazu Europske lige u slučaju neuspjeha.

Linker
23. svibanj 2024 14:31