VANINA LUCCHESI Afp
VJEČNI REKORD

FOTO: Nikad više navijača nije bilo na Maksimiru! Pogledajte što je objavio Dinamo u čast Peleu

Napadački kvintet Santosa izgledao je zastrašujuće: Pepe, Jair, Pele... No, Dinamo je "izvukao bod"
Piše: JL.Objavljeno: 30. prosinac 2022. 08:20

Nogometni svijet oprašta se s "kraljem". Među brojnim je klubovima i zagrebački Dinamo na svojoj službenoj stranici objavio prisjećanja na susrete s Peleom. Slavni se Brazilac pojavio u Maksimiru 12. rujna 1969. Svjedoci vremena, nazočni na prijateljskoj utakmici Dinama i Santosa (1-1), i danas tvrde kako je toga dana srušen rekord maksimirskog stadiona (službeno najviše je ljudi – 64.138, bilo na utakmici kvalifikacija za Prvu ligu, između Zagreba i Osijeka).

U požutjelim novinskim izvješćima stoji da se na maksimirskim tribinama spomenute rujanske večeri natiskalo 64.000 ljudi.

Napadački kvintet Santosa izgledao je zastrašujuće: Pepe, Jair, Pele, Paulinho, Amado. No, Dinamo je "izvukao bod". Zagrepčani su poveli golom Gutzmirtla, dok je za Brazilce izjednačio Edu. U središtu pozornosti bio je dakako – Pele. Do pogotka u Maksimiru dijelilo ga je nekoliko centimetara.

Naime, u prvom je poluvremenu Pele pogodio gredu Dinamovih vratiju. Nakon utakmice Pele se fotografirao s domaćim kapetanom Rudolfom Belinom. Ta fotografija i danas visi na zidu u Dinamovom Plavom salonu, a Dinamo ju je sinoć, u čast legendi, objavio na svome Facebooku.

"Modri" su imali privilegiju igrati protiv Pelea ponovno u siječnju 1970. Samo četiri i pol mjeseca nakon maksimirske utakmice, Dinamo je gostovao na međunarodnom turniru u Čileu i odigrao protiv Santosa 2-2. Zanimljivo, niti tom prigodom Pele nije zabio gol, ali je asistirao za oba pogotka svoje momčadi.

Posebice je dojmljiva bila akcija za prvi gol: Pele je nanizao nekoliko igrača Dinama, a kada se našao "oči u oči" s vratarom Dautbegovićem gurnuo je loptu Ridlu. Golove za Dinamo zabili su Novak i Rora. Santos je naposljetku osvojio turnir, ali je igračem turnira proglašen – Krasnodar Rora.

U maksimirskim prisjećanjima na Pelea spominje se i njegov prvi susret s Dinamom, odigran 1957. na znamenitoj Maracani u Riju. Tada je Pele imao nepunih 17 godina, a protiv Dinama je zaigrala kombinirana momčad Santosa i Vasco de Game. Strijelac za Brazilce bio je Pele već u 6. minuti utakmice.

Za "modre" je izjednačio Benko iz kaznenog udarca u 36. minuti. Bio je to nevjerojatan podvig Zagrepčana. U brazilskoj su momčadi nastupila sedmorica igrača, koji će godinu kasnije u Švedskoj osvojiti naslov svjetskog prvaka. Sa 17-godišnjim Peleom u glavnoj ulozi.

Linker
03. svibanj 2024 08:45