Matija Frigan

 ROBERT FAJT Cropix
MATIJA FRIGAN ZA SN

‘Nisam zadovoljan sezonom. U Belgiji mi je sada lošije nego u Rijeci, ali nadam se boljim danima‘

Napadač Westerloa bi trebao predvoditi napad u kvalifikacijskom dvoboju za Euro protiv Andore
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. ožujak 2024. 08:20

Pred kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo u kojoj se mlada hrvatska U-21 vrsta sudara s Andorom, porazgovarali smo s reprezentativnim napadačem, Matijom Friganom (21). Sigurno znate, Frigan je prošlog ljeta iz Rijeke prešao u belgijski Westerlo u transferu vrijednom 5,5 milijuna eura. U belgijskoj ligi ove sezone je igrao na 23 utakmice, ali samo jednu je odigrao svih 90 minuta, protiv Cercle Bruggea, tamo još 2. rujna prošle godine. Imao je određenih problema s ozljedama, zbog tih neugoda nije mogao igrati na šest utakmica. Statistika za dečka koji je znao puniti mreže u HNL-u je dosta skromna, tek četiri pogotka i jedna asistencija.

- Nisam zadovoljan sa sezonom. Kad pogledam svoju statistiku, znam da može biti puno bolje. Ali dobro, sad smo izborili play-off za Europu, pa na kraju u klubu možemo biti sretni. No sve može bolje i kad se radi o meni, ali ii momčadi. Kad se usporedi ona sezona koju sam proveo u Rijeci i ova, onda je naravno sve lošije. No dobro, ovo mi je prva sezona u jačoj ligi nego što je HNL. Možda je nešto otpalo i na prilagodbu. Nadam se da će iduće sezone biti bolje - kaže Frigan.

U HNL-u će biti gusto

Ugovor s belgijskim klubom veže ga do 30. lipnja 2028. godine. Hoće li ostati do kraja, odnosno, ako neće biti previše zadovoljan, kao što nije ove sezone, možda potražiti neku drugu destinaciju?

- Ne znam, sve je moguće već ovoga ljeta, ali ne znam još ništa.

Vjerojatno znate, Frigan je bio tiha patnja zagrebačkog Dinama, željelo ga se dovesti u plavi dom, ali cifra koju je tražila Rijeka bila je previsoka prepreka. Zato je karijeru nastavio u Belgiji. A kad je već spomenuo Rijeku, morali smo pitati prati li HNL? Nismo zapravo niti trebali pitati...

- Pratim HNL, sve pratim... Bit će napeto do samog kraja, Rijeka, Hajduk i Dinamo se ravnopravno bore za naslov prvaka. Želim da na kraju prvenstva pogled na ljestvicu bude baš ovakav kakav je sada. Da Rijeka bude prva! Da, nadam se da će Rijeka osvojiti titulu prvaka Hrvatske. No znam da će biti gusto, ima još derbija za odigrati. Međusobno Hajduk i Dinamo, pa Rijeka protiv Hajduka i Dinama...

image

Matija Frigan

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Što se dogodilo s Rijekom da je ove sezone tako dobra, mnogi će kazati da Nevera s Kvarnera igra najbolji nogomet u HNL-u?

- Promijenili su se neki igrači. Neki igrači poput Fruka, Jankovića, Pašalića ili Pjace postali su nositelji igre i na svakoj utakmici pokazuju svoju kvalitetu. To je velika stvar za Rijeku, kad ima tako kvalitetne igrače u rosteru. Također, Rijeka gotovo na svakoj utakmici iznjedri nekog novog junaka koji zabije pogodak, često zabijaju dečki iz obrane... Da, stigao je i novi trener Željko Sopić. Izgleda da radi jako, jako dobar posao.

Slabiji ulasci u utakmice

Naravno, pitali smo ga i nešto o sudaru s Andorom (četvrtak, 19 sati), protivnikom koji našim dečkima ne bi smio predstavljati neku preveliku opasnost. Ali u današnjem nogometu ništa se ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, iako Andora ima bolje skijaše nego nogometaše, oprez je potreban.

- Definitivno, Andoru nećemo podcijeniti. Upotrebit ću onu floskulu da danas svatko igra nogomet i sa svakim može biti teško. Tako da nam u četvrtak neće biti lagano. Moramo u utakmicu ući koncentrirano, od prve minute. Znalo nam se događati da uđemo slabije u utakmicu, pa onda dobijemo neki gol. Tada se u momčad uvuče nervoza, neki stres. To si ne smijemo dozvoliti, Andoru moramo ozbiljno shvatiti. A onda krenuti prema Portugalu moćnoj reprezentaciji. To će sigurno biti lijepa utakmica, znamo da se Portugal želi nadigravati. Ali idemo mi prvo pobijediti Andoru... - zaključio je Matija Frigan.

Linker
21. ožujak 2024 08:21