CARL DE SOUZA Afp
NIJE IM JASNO

‘Njegovo pozivanje ismijavanje je povijesti brazilske reprezentacije‘: Odluka izbornika izazvala buru!

Titeovo pozivanje 39-godišnjeg beka za predstojeći Mundijal izazvalo je burne reakcije
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 09. studeni 2022. 06:14

Približavanjem četrdesetoj godini života, većini prosječnih muškaraca vrhunac bavljenja sportom predstavlja povremeni odlazak na malonogometni termin (i pivo) s prijateljima, partija stolnog tenisa ispred zgrade, pikado u zadimljenom kvartovskom kafiću ili, jednostavno, gledanje utakmica iz udobnosti vlastita kauča.

Čak i u profesionalnim okvirima, primicanje navedenoj dobnoj granici u velikoj većini slučajeva podrazumijeva vješanje kopački ili rukavica o klin, te okretanje životu izvan sportskog borilišta. Postoje, međutim, sportaši koji, malo dulje od ostalih, pokušavaju eskivirati napade i udarce najnemilosrdnijeg suparnika - biologije.

Jedan od takvih je i Dani Alves, koji će s 39 godina na leđima igrati za brazilsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu.

Iako su, s jedne strane, njegova dugovječnost i ustrajnost vrijedne svakog respekta, postavlja se pitanje je li moguće da peterostruki svjetski prvak, i najveći favorit za osvajanje trofeja Julesa Rimeta, u svom bazenu nema boljih i potentnijih desnih bekova?

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

S obzirom na količinu pojedinačne nogometne kvalitete u najmnogoljudnijoj zemlji Južne Amerike, kao i na vrhunsku formu koju brojni brazilski nogometaši demonstriraju posljednjih mjeseci, poglavito u ligama Petice, pošteno je priznati kako 61-godišnji izbornik Tite nije imao lagan posao.

Držat će svlačionicu

Bilo je gotovo nemoguće istodobno ispoštovati baš svakog pojedince i izbjeći nezadovoljnike - kako u igračkim krugovima, tako i u onim navijačkim te medijskim. Stječe se, međutim, dojam da je Tite taj kompleksni zadatak u nekim dijelovima "sfušao". Spočitava mu se, primjerice, što u "seleção" nije pozvao Roberta Firmina, koji je u ovoj sezoni za Liverpool u 12 nastupa postigao šest pogodaka i upisao tri asistencije, ili Gabriela Magalhãesa, koji je standardni stoper Arsenala - vodeće momčadi Premier lige, s najmanje primljenih pogodaka.

Najviše prijepora, ipak, izazvalo je Titeovo pozivanje Alvesa. Brazilski veteran ovog je ljeta, kao slobodan igrač, prešao iz Barcelone u redove meksičkog Pumasa, potpisavši jednogodišnji ugovor. Klub sa stadiona Olímpico Universitario trenutačno je šesnaestoplasirani u meksičkom prvenstvu, s dvije pobjede, osam remija i sedam poraza, te gol-razlikom 21-31. Od 17 ligaških kola, Alves je nastupio u njih 12, svaki put kao član udarne postave, i pritom upisao četiri asistencije. Prema Sofascoreu, najbolje je ocijenjeni igrač Pumasa (7,30), a valja istaknuti da je 11 od 12 utakmica igrao na poziciji veznog igrača, te kako je posljednji put nastupio krajem rujna. Navedene reference bile su mu dovoljne da se nađe na reprezentativnom popisu reprezentacije koju sve kladionice postavljaju za glavnog favorita SP-a, što je u brazilskim medijima dočekano "na nož".

- Pozivanje Alvesa nepoštovanje je prema brazilskim navijačima i prema svim igračima koji treniraju svaki dan, igraju na visokoj razini i osvajaju naslove. Pošteno je reći da ga je Tite pozvao samo zato što je to bila njegova želja. Dugo nije igrao, trenirao je u Barceloni B, a kada je igrao za Pumas, imao je grozne utakmice. Njegovo pozivanje ismijavanje je povijesti brazilske momčadi - rezolutno je zaključio Walter Casagrande Jr., kolumnist brazilskog UOL-a.

Emerson Royal bez poziva

Na poziciji desnog bočnog Tite je, osim Alvesa, pozvao još Juventusova Danila, a izostavio Tottenhamova Emersona Royala, koji je standardni član udarne postave premierligaške momčadi Antonija Contea. Kad govori o igračima koji "osvajaju naslove", Casagrande misli na Flamengova centarfora Gabriela Barbosu, koji je s klubom iz Rio de Janeira 2021. osvojio nacionalno prvenstvo, a ove godine Copu Libertadores, ali ga Tite nije pozvao za Katar, za što brazilski novinar nalazi uzroke u problemima osobne prirode.

Tite se na medijskoj konferenciji, održanoj u ponedjeljak, osvrnuo na kritike brazilskih medija.

- Nisam došao zadovoljiti ljude na Twitteru. Alves dodaje tehničke i taktičke aspekte koji su impresivni. On je organizator i artikulator. Nagrađena je njegova tehnička kvaliteta, ali i mentalni i fizički aspekti - rekao je brazilski izbornik, a nadopunio ga je liječnik reprezentacije Fabio Mahseredijan: - Pratili smo njegov oporavak izbliza, i svi podaci koje imamo od Barceloninih liječnika pokazuju da je spreman za igru.

Dani Alves će kao najstariji brazilski igrač na SP-u u povijesti i treći prema broju nastupa za nacionalnu selekciju, biti dodana vrijednost Titeovoj svlačionici, u smislu utjecaja na mlađe igrače. A kako će izgledati na terenu, hoće li uopće igrati, i je li doista zaslužio biti u Kataru, saznat ćemo za 15 dana.

Linker
27. travanj 2024 09:36