Ružičasti karton

 PROFIMEDIA
JOŠ JEDAN NOVITET

Nogomet dobiva ružičasti karton, koristit će se u situacijama koje bi svi htjeli izbjeći

Igraču koji ima potres mozga ili se sumnja da je pretrpio potres mozga neće se dopustiti povratak na utakmicu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. svibanj 2024. 15:31

Ružičasti karton po prvi put će se u nogometu naći u upotrebi na ovogodišnjem izdanju Copa Americe koji će se u lipnju održati u Sjedinjenim Američkim Državama.

‘Pink‘ karton koristit će se za upozorenje o mogućoj zamjenu u slučaju sumnje na ozljedu glave ili potres mozga.

Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) priopćila je kako će suparnička momčad nakon toga automatski imati mogućnost dodatne zamjene zbog brige o zdravlju igrača.

Prema protokolu, "ako se normalna zamjena izvrši u isto vrijeme kad i zamjena zbog potresa mozga, prilika za zamjenu će biti odbačena. Kada je momčad iskoristila sve redovite prilike za zamjenu, ne može koristiti zamjenu zbog potresa mozga kako bi izvršila redovnu zamjenu".

Osim toga, igraču koji ima potres mozga ili se sumnja da je pretrpio potres mozga neće se dopustiti povratak na utakmicu ili sudjelovanje u izvođenju jedanaesteraca. Kad god je to moguće, takav igrač bit će otpraćen u svlačionicu ili u medicinski centar.

Nakon završetka utakmice, maksimalno 24 sata, momčadski liječnik koji je otkrio sumnju u potres mozga na terenu morat će poslati obrazac o procjeni potresa mozga liječničkoj komisiji CONMEBOL-a.

Linker
23. svibanj 2024 15:32