Ina Fassbender/AFP/Profimedia
UŠAO MEĐU ‘TEŠKAŠE‘

Novi Hrvat u Fifi! Splitski odvjetnik koji je zastupao Dalića, Bilića i Modrića dobio prestižnu funkciju

"Moje imenovanje u ovo tijelo predstavlja veliko priznanje hrvatskom nogometu"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. srpanj 2023. 09:44

Na sjednici Izvršnog odbora FIFA-e od 23. lipnja 2023. godine donesena je odluka po kojoj se poznati splitski odvjetnik Davor Radić imenuje za člana FIFA-ine Komore za agente. Svjetska nogometna organizacija primila je u svoje odaje hrvatskog odvjetnika koji će ubuduće u ovom tijelu FIFA-e kao sudac odlučivati o međunarodnim sporovima u vezi s ugovorima o zastupanju koje sklope nogometni agenti, klubovi ili igrači.

Kuća svjetskog nogometa odlučila je reformirati sustav agenata u svijetu i samim tim osnovala je novi sud za rješavanje svih sporova između agenata te klubova i igrača pod nazivom "Agents Chamber of the FIFA Football Tribunal". FIFA je donijela novi pravilnik o nogometnim agentima koji stupa na snagu s 1. listopadom 2023. a s kojim je ponovno uvela sustav licenciranja agenata, ograničenje visine plaćanja agentskih naknada ali i osnovala ovaj novi sud koji će rješavati sve sporove između agenata s jedne strane, te igrača ili klubova s druge strane.

Radi se o iznimno prestižnoj funkciji s obzirom na to da su u tom tijelu osim Davora Radića od strane FIFA imenovana brojna poznata imena poput primjerice Simona Cliffa koji je direktor pravne službe Manchester Cityja, Maria Floresa koji obavlja poslove direktora pravne službe ECA-e, Marka Boetekeesa koji je na čelu pravnog odjela Nizozemskog nogometnog saveza. Dakle, rekli bismo, boksačkim rječnikom svi "teškaši" u pravnim nogometnim stvarima.

Odvjetnik Davor Radić specijalizirao je sportsko pravo s naglaskom na nogomet, a u proteklih 15 godina zastupao je brojne klijente u Hrvatskoj i inozemstvu pri čemu izdvajamo Zlatka Dalića, Slavena Bilića, Luku Modrića ali i mnoge druge igrače, trenere i klubove.

Za naglasiti je da je Davor Radić na vrlo odgovornu i važnu funkciju u FIFA-i predložen od strane Hrvatskog nogometnog saveza, ali i same UEFA-e i što govori u prilog činjenici kakav ugled uživa u europskoj kući nogometa od strane danas čelnih ljudi, jer radi se o prvom Hrvatu koji je od strane UEFA-e predložen u neko pravno tijelo FIFA-e u eri predsjednika Aleksandra Čeferina.

S obzirom na ovu vijest kontaktirali smo odvjetnika Davora Radića koji nam je potvrdio da ga je FIFA imenovala u ovo tijelo.

- Prije svega želim se iznimno zahvaliti predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Marijanu Kustiću koji je u ime HNS-a podržao moju početnu kandidaturu i dao mi ideju da se kandidiram za ulazak u ovo pravno tijelo FIFA-e. Isto tako, želim se posebno zahvaliti Predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu ali i njegovim najbližim suradnicima Zoranu Lakoviću i Zvonimiru Bobanu s obzirom na to da me nakon HNS-a i UEFA podržala i predložila u ovo pravno tijelo FIFA-e. Smatram da je moje imenovanje u ovo tijelo FIFA-e veliko priznanje hrvatskom nogometu jer pokazuje kakav ugled naš nogomet uživa u čelnim nogometnim asocijacijama FIFA-i i UEFA-i, a meni osobno predstavlja dodatni poticaj i motiv da nastavim raditi sportske pravne poslove na najbolji mogući način - kazao nam je Davor Radić.

Linker
05. ožujak 2024 22:28