UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
VELIKA BORBA

Novi problemi za bivšeg igrača Hajduka: ‘Ovo je odluka koja je izazvala ljutnju, razočaranje i negodovanje‘

Dopinški proces protiv hrvatskog nogometaša Marija Vuškovića ulazi u ‘treću rundu‘
Piše: SNObjavljeno: 09. veljača 2023. 19:09

Nakon dva dana sud Njemačkog nogometnog saveta u Frankfurtu nije donio konačnu odluku o cijelom slučaju i proces se nastavlja 10. ožujka.

Bivši stoper Hajduka, a današnji član HSV-a suspendiran je još 15. studenog 2022. godine zbog pozitivnog nalaza na eritropoetin (EPO). Pozitivni su bili i A i B uzorak.

HSV je angažirao stručnjake koji su pokušavali osporiti valjanost samog testiranja, navodeći kako su napravljene pogreške u procesu uzimanja samog uzorka i njegove enalize.

"Iz moje perspektive vjerojatnost da je uzorak lažno pozitivan je između 80 i 90%", rekao je stručnjak Lorenz Hofbauer iz Dresdena pred sudom.

Dr. Sven Voss, čelnik NADA-e (Nacionalna antidopinška agencija) odbacio je takve tvrdnje.

"Prema svim kriterijima vjerujem da bi uzorak opet bio 100% pozitivan. Jako smo oprezni prije nego li objavimo da je uzorak pozitivan. Naš ugled i posao ovise o tome", rekao je Voss.

Stoga je sud odlučio angažirati vanjskog stručnjaka kako bi rasvjetlio cijelu situaciju. Angažiran je kanadski stručnjak profesor Jean-Francois Naud. Iz HSV-a sumnjaju u Naudovu neutralnost budući je ovaj član radne skupine pri WADA-i (Svjetska antidopinška agencija).

"Odluka Suda izazvala je ljutnju, razočaranje i negodovanje u HSV-u", piše Sport Bild.

U svakom slučaju, proces se nastavlja 10. ožujka.

Ako mladi hrvatski reprezentativac ne dokaže da je nedužan, suočit će se sa četverogodišnjom suspenzijom iz nogometa.

Linker
19. travanj 2024 23:27