Hansi Flick novi je trener Barcelone

 Frank Hoermann/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia
VIŠE NISU ‘NA BURZI‘

Novi trener sletio u Barçu, s njim i poznati Hrvat! Ovo mu je prvi posao otkad su ga otjerali iz Bayerna

Juventus, Napoli i Milan na pragu su potpisa novih stručnjaka, u Petici smijenjeno njih preko 50
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. svibanj 2024. 18:26

Preko 50 trenera u ligama Petice izgubilo je posao tijekom ili po završetku ove sezone. Najprometnije je bilo u Serie A, koja je izmijenila 17 imena računamo li i odlazak u mirovinu Claudija Ranierija, u La Ligi smijenjeno ih je 14, u Ligue 1 i Bundesligi po 10, te 8 u Premier ligi, odnosno 9 ubrojimo li odlazak Jürgena Kloppa iz Liverpoola. Nijemcu nije visio mač nad glavom, s Anfielda odlazi svojom voljom, a naslijedio ga je Arne Slot iz Feyenoorda, no rijedak je to primjer u ovoj sezoni jer većina se na trenerskom kolodvoru našla zbog nezadovoljavajućih rezultata.

Dvogodišnji potpis

Doduše, nije potpuno jasno odnosi li se to i na Xavija Hernandeza, koji je u Barceloni prošao ciklus od otpisanog do sigurnog i nazad. Predsjednik Joan Laporta imao je neke probleme s javnim istupima trenera i angažirao Hansija Flicka. Njemački strateg u utorak je stigao u Barcelonu letom iz Londona, trebao bi potpisati dvogodišnji ugovor i imati snažnu ulogu u nadolazećim tržišnim poslovima.

- Čeka ga patnja, morat će ostati miran i priseban. Uvijek je teško biti trener Barce, a pogotovo u ovako lošoj ekonomskoj situaciji - Xavi svom nasljedniku.

Flick ne dolazi sam. Stručni stožer podrazumijeva pomoćnika Marcusa Sorga, s kojim je surađivao u reprezentaciji Njemačke, ali i Tonija Tapalovića, trenera hrvatsko-njemačke putovnice. Dvojac se poznaje iz Bayerna, koji je otkazao povjerenje Tapaloviću na funkciji trenera vratara u siječnju prošle godine. Navodno se tadašnjem strategu Julianu Nagelsmannu nije svidjelo što Tapalović dijeli detalje trenerskih razgovora s vratarom Manuelom Neuerom kojem se, pak, nije svidjela odluka kluba.

- Nisam uopće razumio takav potez, došao je niotkuda i zaista me dotukao. Toni je uvijek bio timski igrač. Osjećao sam se kao da su mi iščupali srce - kazao je Neuer.

image

Toni Tapalović i Manuel Neuer u Bayernu

Dpa Picture-alliance Via Afp

Tapalović će prvotno biti angažiran kao pomoćnik, a trener Barcinih vratara ostaje Jose Ramon de la Fuente. Osim trojca Flick-Sorg-Tapalović, burzu bi mogao napustiti i Antonio Conte. Slavni Talijan u dubokim je pregovorima s Napolijem, koji se pokazao zloglasnim trenerskim "stratištem". Ove sezone na Maradoni su ‘glave gubili‘ Rudi Garcia, Walter Mazzarri i Francesco Calzona, a Conte bi trebao biti ozbiljna dugoročna opcija. Vodeći talijanski mediji pišu da je dogovor između trenera i kluba u završnoj fazi, ostaje samo riješiti nekoliko "sitnica" vezanih za prava imidža i rok trajanja ugovora - Conte želi potpisati na tri godine, a Napoli mu zasad nudi dvije s opcijom produženja. Premda se ne otkriva cifra, poznato je da bi Conte trebao postati i najplaćeniji trener Serie A, što znači da će zarađivati više od Interova Simonea Inzaghija, najplaćenijeg trenera lige s 5,5 milijuna eura po sezoni.

Nova lica

Nova lica od iduće sezone ukrasit će i dom Juventusa. Treće mjesto u prvenstvu skupo je stajalo Massimiliana Allegrija, Stara dama predat će ključeve budućnosti Thiagu Motti, tvorcu istinske senzacije s Bolognom, koju je uveo u Ligu prvaka. Motta će biti predstavljen početkom lipnja, vjerojatno potpisati na tri godine i plaću od četiri milijuna eura po sezoni, te se očekuje veliki remont momčadi preko ljeta. S druge strane, Allegri očekuje izdašnu odštetu od najmanje 14 milijuna eura.

Poput Allegrija, i Stefano Pioli mijenja adresu godinu dana prije isteka ugovora. Vratio je Milan na pobjedničke staze i pretprošle sezone donio prvi naslov prvaka nakon 11 godina, no potom je uslijedilo razočaravajuće četvrto mjesto, a klupski vrh tolerirat će ga isključivo zbog dolaska u polufinale Lige prvaka. Sada, nakon nekonkurentne godine u svim natjecanjima unatoč drugom mjestu na talijanskoj ljestvici, Pioli nije mogao ostati, a trebao bi ga naslijediti dosadašnji trener Lillea Paulo Fonseca. Portugalac je osvojio sedam trofeja sa Šahtarom, te ranije po jedan s Portom i Bragom, a s Milanom bi trebao potpisati trogodišnji ugovor s tri milijuna eura plaće.

image

Paulo Fonseca

SEBASTIEN SALOM-GOMIS Afp

Da ovosezonska trenerska storija ne bi ostala lišena iznenađenja, pobrinuo se Todd Boehly. Amerikanac na čelu Chelseaja smijenio je Mauricija Pochettina, premda je Argentinac završio sezonu na šestom mjestu (prošle godine bili su 12.) i s pet zaredanih pobjeda. Moglo se vjerovati da će popularni "Poch" pronaći kakav-takav put za Bluese, no epizoda u Londonu ipak mu završava sporazumnim raskidom ugovora nakon samo 11 mjeseci.

Chelsea se otad, pomalo čudno, okreće bazenu dosad drugoligaških trenera, koji su svoje klubove odveli u Premiership. Londončani su prvotno kontaktirali Kierana McKennu, da bi menadžer Ipswicha odbio pregovore. Navodno čeka da ga kontaktira Manchester United... Snažna opcija potom je postao Enzo Maresca, iza kojeg je uspješna sezona s Leicesterom, s kojim je izborio povratak u Premier ligu. Dogovor, navode Englezi, ovisi o tome hoće li Chelsea pristati isplatiti između osam i 10 milijuna eura odštete Lisicama.

Sjećamo se da se Chelsea već opekao potpisom trenera iz Championshipa kada su (dvaput) ukazali povjerenje legendi kluba Franku Lampardu. Zato ni izvjesni ‘deal‘ s Marescom vjerojatno neće baš oduševiti pobornike plavog dijela Londona...

Linker
28. svibanj 2024 18:36