Jorge Mendes i Cristiano Ronaldo

 FABIO FERRARI Afp
OSTAJE MU SAMO JEDAN KLUB?

Nudi se Cristiano Ronaldo! Dok mu kontroverzni menadžer traži klub, potpuno je jasno zašto ga nitko ne želi

Nema CR7 problem s radom i redom, ali muči ga stvar na kojoj danas inzistiraju gotovo svi treneri.
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. srpanj 2022. 21:56

Manchester United vratit će se tamo gdje pripada, obećao je Cristiano Ronaldo navijačima u razgovoru za službenu klupsku stranicu početkom lipnja. Zatim je produžio na godišnji odmor i zaboravio na obećanje. Mjesec dana poslije preskočio je prvu prozivku novog menadžera Erika ten Haga pravdajući se u ispričnici "obiteljskim razlozima", a kada je idući dan zaobišao i drugi trening, sportske stranice novina preplavile su priče o još jednoj Ronaldovoj selidbi.

Kamo namjerava ovaj put i zašto mu se žuri napustiti Old Trafford već nakon prve povratničke sezone u Unitedu? Premda gazi 38. godinu, portugalski napadač ne skida nogu s gasa, sezonu je završio s 24 gola za "crvene vragove" u svim natjecanjima, zbog čega je i dalje na radaru velikih klubova. Već izvjesno vrijeme sele ga prema Bayernu i Romi, a sada su u kombinaciji i Napoli, Barcelona (usput, ima li neka svjetska zvijezda koja ovog ljeta nije krenula prema Barceloni) te Chelsea. Razlog za evakuaciju? Službeno: Ronaldo želi u klub koji igra Ligu prvaka. Neslužbeno: osjeća da nije na istoj valnoj dužini s ten Hagom, taktičkim perfekcionistom i još jednim zagovornikom visokog presinga.

image
PAUL ELLIS Afp

Najmanje pokušaja presinga

U svojem lipanjskom broju magazin FourFourTwo portretirao je ten Haga u velikom dossieru kao "intendanta" čije će metode neizbježno razdrmati učmalu atmosferu "kazališta snova".

Za početak, suradnici ga predstavljaju kao "picajzlu" koja na prvi dan priprema dolazi s debelim folderom u kojem je detaljno programirana svaka minuta svakog treninga sezone. Ponekad je ta pedanterija graničila s autizmom pa su mu iza leđa šaputali da je "Rain Man". Red, red i red čine temelj njegova dnevnog režima, što ide dotle da bočice s izotoničnim napicima moraju biti poredane na stolu u savršenoj liniji, nakon čega dolazi rad, rad i još više rada tako da treninzi ponekad mogu trajati i do dva i pol sata.

Kao notorni radoholičar koji nogometnu taktiku vješto kombinira s teretanom i krioterapijama, Cristiano Ronaldo nema problema ni s redom, ni s radom, ali sada već znamo da ima problema s visokim presingom. Erik ten Hag svoje igrače drila pravilom pet sekundi, što znači da želi loptu natrag u svojem posjedu za treptaj oka, dok suparnik nije stigao raširiti teren i nacrtati logične linije dodavanja. Ronaldo nikada nije bio takva obrambena kamikaza. Prošlu sezonu završio je kao neslavni rekorder europskih top-liga: on je napadač s najmanje pokušaja presinga tijekom 90 minuta utakmice (sedam defenzivnih sprinteva), što se logično reflektiralo i na Unitedov slabašan učinak u fazi presinga (29 pokušaja visokog presinga po meču). Chelsea (54), Liverpool (53) ili ten Hagov Ajax (40) u tom su pogledu mlazni avioni za "crvene vragove". Uvjeren da je i dalje sposoban zabijati tridesetak golova godišnje na svoj način, Ronaldo traži povoljnije okruženje.

- Ronaldovi su golovi lani često spašavali United, ali u igri je momčad previše puta bila izložena jer se nije branila kao grupa. Znamo pravilo: ako želiš pobjeđivati, svi moraju trčati. Nije dobro kada tvoj otrov postane tvoj lijek, mučit ćeš se - filozofski je Thierry Henry u jednom TV nastupu objasnio problem koji je United imao sa svojim talismanom.

image
ANTHONY DEVLIN Afp

Status klupskog talismana golgeter je stekao tijekom prvog boravka na Old Traffordu kada je postigao 118 golova pod vodstvom Sir Alexa Fergusona. Karizmatični menadžer bio je ključni akter Ronaldova povratka prije godinu dana. Jednom je dobio ospice kada su mu bučni susjedi s Etihada iz svlačionice ukrali Carlosa Teveza i njegovo načeto srce ne bi izdržalo da mu još i Ronaldo paradira gradom u nebeskoplavom dresu Cityja. Manchester United je uskočio i za bagatelni iznos (15 milijuna eura) iz Juventusa doveo igrača koji je tri ljeta prije, premda već u Isusovim godinama, izboksao transfer u Serie A za 100 milijuna eura.

Ostat će mu samo Roma?

Ovaj put (polu)obiteljske veze neće biti od velike važnosti pri izboru novog kluba. Majka Maria Aveiro bi najradije sina spakirala u matično jato, zeleno-bijeli dres Sportinga, a Ferguson bi ga zadržao u Unitedu, ali konce sada povlači superagent Jorge Mendes. U ponedjeljak je viđen na razgovoru s Barcinim predsjednikom Joanom Laportom i navodno mu je u paketu s Bernardom Silvom ponudio i "gešenk" u liku Cristiana Ronalda. Njegova odšteta ne bi bila velika, a zacijelo bi pristao i na izvjesno sniženje plaće. Opcija dovođenja Ronalda zaintrigirala je ubrzo i Todda Boehlyja, novog gazdu Chelseaja, ali na Stamford Bridgeu baš kao i u Bayernu vladaju treneri koji zagovaraju visoki presing. I zato nećemo biti iznenađeni ako Ronaldo na kraju završi u Rimu, u dresu "vučice" kao suradnik drugog karizmatičnog sunarodnjaka, Josea Mourinha, koji je tamo neočekivano osvanuo prije godinu dana.

Linker
24. travanj 2024 14:42