PABLO PORCIUNCULA Afp
‘SAN ČITAVOG KONTINENTA‘

Objavljena zajednička kandidatura za SP 2030., za 100. obljetnicu žele finale ondje gdje je sve počelo

SP u Kataru bit će posljednje s 32 zemlje sudionice, dok će već na sljedećem biti 48 zemalja
Piše: HinaObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 22:56

Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj u utorak su formalizirali svoju zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine kada će se obilježiti 100-godišnjica prvog izdanja tog natjecanja.

"Ovo nije vladin projekt, ovo je san našeg čitavog kontinenta. Nalazimo se na kultnom mjestu gdje je sve počelo. Bit će još svjetskih prvenstava, ali 100. godišnjica će se slaviti samo jednom", izjavio je predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL) Alejandro Dominguez na stadionu Centenario u Montevideu okružen predsjednicima saveza sve četiri zemlje kandidata.

Upravo je Urugvaj bio domaćin prvog svjetskog prvenstva 1930. godine, a za tu je prigodu i izgrađen stadion Centenario. U finalu je domaćin svladao Argentinu sa 4-2.

"Moramo napraviti održivo Svjetsko prvenstvo koje će zemljama domaćinima ostaviti nasljeđe", dodao je urugvajski ministar sporta Sebastian Bauza.

Četiri južnoameričke države planiraju održati SP na 14 stadiona na kojemu bi sudjelovalo 48 reprezentacija.

image
PABLO PORCIUNCULA Afp

Ovogodišnje SP u Kataru, koje će se održati od 21. studenoga do 18. prosinca, bit će posljednje sa 32 zemlje sudionice, dok će već na sljedećem koje će se za četiri godine održati u SAD-u Meksiku i Kanadi biti 48 zemalja sudionica.

"S tolikim brojem zemalja sudionica bit je jako teško jednoj zemlji organizirati SP. Zajednička organizacija uvelike smanjuje troškove", smatra Dominguez.

Ukoliko bi Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj dobili organizaciju SP-a, to bi bilo šesto SP u Južnoj Americi, a tri od četiri zemlje kandidata već su ugostile najbolje nogometaše svijeta - Urugvaj 1930., Čile 1962. i Argentina 1978. Usto je još Brazil dva puta bio domaćin (1950, 2014).

Osim ove zajedničke kandidature četiri južnoameričke države, domaćinstvo SP-a 2030. željeli bi dobiti i Španjolska i Portugal, a spominje se i moguća zajednička kandidatura Izraela, Bahreina i UAE-a.

Međunarodni nogometni savez (FIFA) odluku o domaćinstvu SP-a 2030. donijet će 2024. godine.

Linker
10. kolovoz 2022 11:23