FABRICE COFFRINI Afp
FASCINANTNA AKADEMIJA

Očitali su lekciju Hajduku i svima u Europi: Ruše rekorde, a igračima do 16 godina ova riječ je - zabranjena

U tri godine za prvu momčad AZ Alkmaara zaigralo je čak 30 igrača iz njihovog vlastitog pogona
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. listopad 2023. 14:41

AZ Alkmaar ušao je u nizozemsku nogometnu povijest još u travnju kada je postao prva nizozemska momčad koja je osvojila juniorsku Ligu prvaka. Dobro pamtimo finale u kojem su juniori AZ Alkmaara potpuno nadigrali Hajduk slavivši 5:0. Uz igru koja je bila fantastična.

AZ Alkmaar i novu je sezonu juniorske Lige prvaka otvorio povijesnim dosegom. U prvoj utakmici u skupini branitelji naslova pobijedili su litavski Klaipedos s nestvarnih 12:0, što je rekordna pobjeda u ovom natjecanju. Već je na poluvremenu bilo 7:0. I ta je utakmica samo bila potvrda da je nogometna akademija AZ Alkmaara posebna.

- Stvarno je uzbudljivo vidjeti koliko možemo postići s igračima iz naše škole nogometa - rekao je Paul Brandenburg, direktor Akademije.

Testiranje moždanih vještina

Naravno da takvi rezultati nisu pali s neba, niti se dogodili slučajno, naprotiv, AZ Alkmaar ima nogometnu školu s jedinstvenim postulatima, a njih šest se izdvaja:
- Znanstvena tehnologija u prepoznavanju talenata i razvoju igrača
- Kompjutorska integracija fizičkih i tehničkih podataka
- Zabrana taktičkog pristupa igračima ispod 16 godina, s fokusom na fizičko-tehnički razvoj
- Grupiranje igrača na temelju fizičke zrelosti, a ne godišta
- Poseban pristup za razvoj kreativnih igrača
- Čvrsto držanje postavljenih kriterija napravljenih prema zahtjevima prve momčadi, odnosno seniorskog nogometa

image
FABRICE COFFRINI Afp

AZ surađuje s tvrtkom BrainsFirst, koja radi na testiranju moždanih vještina igrača, već od 12 godina pa naviše.
- Dajemo im procjenu temeljenu na podacima jesu li mozgovi spremni procesuirati zahtjeve modernog nogometa - kaže osnivač tvrtke Eric Castien.

AZ je jedan od 37 klubova, kaže Castien, koji koriste BrainsFirst. On želi razbiti mit da su nogometaši glupi, iako neki možda nisu akademski uspješni, oni se mogu pohvaliti “specifičnom inteligencijom”, u smislu moždanih vještina poput brzine pažnje i obrade informacija, koje su usporedive s razinama kontrolora zračnog prometa u Njemačkoj.

Procjenom načina na koji igrači prikupljaju i obrađuju informacije, kakve su im razine pažnje, te kako prepoznaju obrasce i potom provode radnje, mogu se dati preporuke o poziciji koju bi mogli igrati ili kako najbolje prilagoditi taktiku da se maksimiziraju njihove snage i ograniče slabosti. Na primjer, igrače koji ne mogu brzo obraditi puno informacija najbolje je držati podalje od središnjih prostora, gdje će biti pod većim pritiskom i morati brže donositi promišljenije odluke.

Riječ taktika je, rekli smo, zabranjena sve do 16 godine igrača. AZ je podijelio svoja nogometna načela na temelju dobnih skupina igrača. Kod mlađih sve do 13 godina daje se maksimalna prednost stjecanju vještina. Drugim riječima, dopuštaju igračima da nauče igrati. Od 14 do 16 godina vježba se “inteligencija igre”, gdje djecu počinju podučavati principe i obrasce igre.

Svake sezone u Europi

- Taktike su važne na kraju akademskog puta, kada morate pobjeđivati ​​u utakmicama, ali ponekad su suprotne kreativnosti. Ne moraju naša djeca pobjeđivati, nego ih moramo pripremiti da budu spremni pobjeđivati kao seniori.

Sesije i treninzi osmišljeni su tako da igrači uče kroz rad, a ne da im to govori trener. Stavljanje teniskih loptica u ruke braniča, kako bi ih spriječili da zgrabe dresove protivnika, jedan je primjer odgoja, kao i “rezanje” kutova terena kako bi bekovi igrali naprednije.

Osoblje AZ-a izričito pokušava u svlačionici imati pola prve momčadi sastavljeno od diplomaca klupske akademije. Trenutačno ih je 10 u prvoj momčadi, ali treba znati da AZ ima i mladu momčad koja igra u tamošnjoj drugoj ligi. Tijekom protekle tri godine čak 30 igrača iz škole debitiralo je u seniorskoj momčadi u dobi do najviše 22 godine. Tu uključujemo i sedam igrača iz juniorske momčadi koja je osvojila Ligu prvaka.

AZ je - podsjećamo - prošle sezone igrao polufinale Konferencijske lige, poražen je od pobjednika West Ham Uniteda. Ispali su Nizozemci tek nakon produžetka u uzvratu. U prvenstvu je AZ u ovom trenutku drugi. U sedam kola uzeo je 19 bodova, uz 20:3 gol-razliku. Ne osvaja prvenstva, jer PSV, Ajax i Feyenoord imaju daleko veće proračune, ali uredno im parira i igra Europu.

Hajduk je u finalu dobio od AZ Alkmaara lekciju na terenu. Međutim, bilo bi sjajno da je nešto od Nizozemaca naučio i o tome kako se gradila ta izvanredna generacija. I kako je ova koja je došla iza nje na istom tragu...

Linker
08. svibanj 2024 16:17