Gabriel Martinelli

 Shaun Brooks/actionplus/profimedia
USPON VELIKOG TALENTA

Od anonimnog napadača trećeligaškog kluba do SP-a, upoznajte zvijezdu koju je Barcelona - odbila!

Arsenal ga je doveo na ljeto 2019. za svega 6 milijuna eura, a danas vrijedi najmanje 60 milijuna
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. studeni 2022. 06:51

Sramotno, ovo mora da je neka šala! Poziv Gabrielu Martinelliju u reprezentaciju Brazila dokaz je da Tite ne bi trebao biti na poziciji izbornika, to je najveća sramota svih izbornika i popisa. Nitko ni ne zna tko je Martinelli, da prošeće trgovačkim centrom, nitko ga ovdje ne bi prepoznao. Koja je uopće njegova priča - tako je glasila žustra kritika nekadašnjeg veznjaka Brazila, a danas umirovljenika Josea Neta, kojem nikako nije jasno zašto je krilni napadač Arsenala zaradio poziv na Svjetsko prvenstvo u Katar. Po Netovoj logici, u sastavu je trebao biti Gabriel Barbosa (Flamengo), poznatiji kao Gabigol.

Neto je, ustvari, iznio nelogičnu i nadasve neargumentiranu tvrdnju jer Martinellijeva priča, za koju se on retorički pita postoji li uopće, govori o vanserijskom talentu čije uzdignuće odskače od uobičajenog rasta jednog potencijala. Naime, do prije tri godine Netov sud o "igraču kojeg nitko ne bi prepoznao u trgovačkom centru" uopće ne bi bio sporan. Martinelli je 2018./2019. brusio vještine u Ituanu, tadašnjem klubu treće brazilske lige. Ujedno je i najmlađi debitant u povijesti navedene momčadi, za koju je prvi put nastupio u ožujku 2018. godine kao golobradi dječak od 16 godina. No dobro, obzirom da se radi o klubu s blijedom ili nikakvom povijesti, Martinellijev rani debi ne pripada rubrici kakvog spektakla, ali sve što je uslijedilo apsolutno ulazi u tu kategoriju.

Arsenal ga je doveo na ljeto 2019. za svega 6 milijuna eura, a isti igrač danas, samo tri godine kasnije, drži vrijednost na 10 puta većem iznosu - 60 milijuna eura procjena je Transfermarkta. U vrijeme njegovog dolaska, Unai Emery trenirao je Topnike, a Martinellijev procvat započeo je dolaskom Mikela Artete. U debitantskoj sezoni zabio je svega tri gola u 14 nastupa, u idućoj je s jednakim angažmanom postigao jedan manje. No, prošle godine (6 golova i 6 asistencija u 29 nastupa) dalo se naslutiti da slijedi eksplozija Arsenalovog dragulja. Nisu na to ukazivale brojke, ali sve bolje prezentacije napadača s klasičnim brazilskim umijećem driblinga, poboljšanim fizičkim predispozicijama i razvijenom sposobnošću stvaranja prostora u svega nekoliko trzaja, svakako su bili pozitivni signali na Emiratesu.

Ove sezone Martinelli je neizostavna karika preporođenog Arsenala, lidera Premier lige kojemu moćni Manchester City gleda u leđa. Upravo je Martinelli, uz Saku i Odegaarda, simbol nove generacije koja ukazuje na uzdignuće godinama uspavanog velikana sa sjevera Londona. Dosad je zabio pet golova i dvaput asistirao, odigravši 14 od mogućih 15 ligaških utakmica. Dinamičan tempo igre oduvijek je prepoznatljiva okosnica brazilske reprezentacije, a Martinelli dokazuje da se u takvoj može snaći bez problema, stoga je i završio na popisu Titea.

- Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u mom životu, bit će nevjerojatno igrati na SP-u. Kada sam vidio svoje ime na popisu, od suza nisam mogao ništa izgovoriti. Kritike? Ne diraju me, znam što radim u svom klubu i svjestan sam svojih sposobnosti - oglasio se Arsenalov as za ESPN, kojeg ćete ovih dana lako prepoznati u supermarketu. To je onaj mladić s vrištećih engleskih naslovnica.

Počeo je kao igrač futsala, Barcelona ga odbila

Mladić rođen u Sao Paulu u početku se uopće nije bavio nogometom, već futsalom, što dijelom objašnjava odakle dolazi njegova vrhunska kontrola lopte. Igrao je u futsal ekipi Corinthiansa od devete godine i ukupno zabio 142 gola do 12. godine, kada mu je nogomet postao prioritet. U Arsenal ga je kasnije doveo Francis Cagigao, skaut koji je prethodno prepoznao talent Cesca Fabregasa i Santija Cazorle. Engleski mediji pišu da je Martinelli prije potpisa za Topnike bio na probi u Barceloni, ali Katalonci nisu u njemu vidjeli zanimljivu opciju, što se ispostavilo sretnom okolnosti za velikana s Emiratesa.

Linker
27. travanj 2024 15:02