Hakim Ziyec

 AFP
JAKI ADUT MAROKA

On je razlog zbog kojeg je smijenjen Vaha - težak karakter, ali je sasvim jasno da je riječ o klasnom igraču

Spektakularnim pogotkom Gruziji u ‘generalci‘ za Mundijal ofenzivac Chelseaja opet je skrenuo pozornost na sebe.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. studeni 2022. 13:04

Englezi su ostali u deliriju, spektakularni pogodak Hakima Ziyecha u zadnjoj pripremnoj utakmici Maroka protiv Gruzije oduševio je medije na Otoku.

"Ovo je razlog zašto je Maroko otpustio trenera kako bi vratio Ziyecha", veliki je naslov u Daily Mailu.

Maroko je u generalki pred SP slavio 3:0, a svjetla pozornice uperena su samo u jednog čovjeka. Hakim Ziyech! Ofenzivac Chelseaja presjekao je loptu nekih pet-šest metara unutar svoje polovice i bez razmišljanja ljevicom poslao projektil, koji je prevario gruzijskog vratara Mamardašvilija, inače čuvara mreže Valencije.

"Hakim Ziyech postigao je nevjerojatan dalekometni pogodak iz vlastite polovice u pobjedi na zagrijavanju za Svjetsko prvenstvo", uskliknuli su mediji na Otoku.

Engleski mediji nisu pronašli dovoljno epiteta kako bi nahvalili Ziyecha, igrača kojeg jako dobro poznaju sa Stamford Bridgea, kako li su tek oduševljeni marokanski navijači. Na društvenim mrežama kritike su pritom uputili Chelseaju i Halilhodžiću.

"Nisam siguran zašto treneri Chelseaja ne vide magiju koju Hakim Ziyech može stvoriti. On zaslužuje bolje, a Chelsea mu je uništio karijeru", ispisao je jedan od navijača, dok se drugi referirao prema bivšem izborniku.

"Gdje god da se nalazi Vahid Halilhodžić sada sigurno vidi važnost Hakima Ziyecha."

image

Zbog Vahe nije želio igrati za reprezentaciju, ali vratio se nakon njegove smjene

FADEL SENNA Afp

Ali, Vaha ne gleda Ziyecha, a već je najavio da neće gledati ni utakmicu Hrvatska - Maroko. Ne zanima ga “genij i belaj” kako bi se u Vahinu kraju tituliralo neobuzdanog Ziyecha. Igrača profila sličnog Ibrahimoviću, koji je također imao slične epizode sa švedskim izbornicima i odlascima iz reprezentacije. Jer, u veljači ove godine Ziyech je objavio šokantni prekid karijere u reprezentaciji nakon što prethodno šest mjeseci nije igrao kod izbornika Halilhodžića. Neumoljiv je bio Vaha, objasnio je da je njegov razlog za odbacivanje Ziyecha bio taj što je krilni igrač lažirao ozljedu i pokazao “neprihvatljivo ponašanje”.

"Igrači koje sam odabrao su najbolji u zemlji", poručio je tada Halilhodžić.

"Ne biram igrača koji može poremetiti ravnotežu u skupini. Čak ni ako se zove Lionel Messi. Ziyechovo ponašanje ne odgovara odabiru. On ne želi trenirati, ne želi igrati. On to ne shvaća ozbiljno i neću ga moliti da se vrati."

Prije devet mjeseci Ziyech je odlučio - dosta je!

"Razumijem navijače, ali neću se vratiti u reprezentaciju. To je moja konačna odluka. Sve mi je jasno kako tamo stvari stoje. Fokusiram se na ono što radim, a to je moj klub. Morate poštovati moju odluku, neću se vratiti u reprezentaciju. Razumijem uznemirene navijače, žao mi ih je", kazao je Ziyech.

Ali, promijenio je mišljenje kada je u kolovozu smijenjen Halilhodžić. Zanimljivo, čak je i statistika bila na strani Vahe, jer reprezentacija Maroka je postigla puno više golova bez Ziyecha nego s njim. Prije nego što ga je Halilhodžić izostavio, Maroko je zabijao samo 1,5 golova po utakmici, a tijekom njegova izbivanja prosječno su postizali 2,5 gola po utakmici.

Ali, nije to pomoglo Halilhodžiću, koji se uz Ziyecha zakačio i s bekom Bayerna Mazraouijem. Umjesto Halilhodžića sredinom kolovoza izbornikom je imenovan bivši marokanski reprezentativac Walid Regragui, koji je odmah vratio Ziyecha i Mazraouija. Marokanski nogometni savez naveo je “razlike i različite vizije” kao razlog smjene, ali to je ionako sve prošlost.

image

Ziyech je najveća zvijezda Maroka

URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp

Maroko je sa svojim zvijezdama došao u Katar, izostao je tek recentno ozlijeđeni Amine Harit iz Marseillea. Kapetan marokanske momčadi je bivši branič Wolvesa, a danas Bešiktaša, Romain Saiss, uz kojeg bi trebao biti Nayef Aguerd, stoper West Hama, koji se tek prije dva tjedna oporavio od ozljede zadobivene još u predsezoni. Analitičari se slažu da je napredak Maroka kroz turnir SP-a ponajviše ovisan o formi njihovih bekova, Mazraouija i Hakimija. Ali Ziyech, taj nepredvidivi ofenzivac teškog karaktera, ponovno je vratio osmjeh Marokancima.

Toliko da se baš zapitaju je li Samuel Eto’o zaista bio u pravu kada je rekao da će finale 18. prosinca u Kataru igrati Kamerun i Maroko. Samo što je Eto’o prognozirao da će Kamerun osvojiti SP, s čime se Marokanci ne bi složili. Ali, nije Eto’o hobotnica Paul. Barem dosad nije tako precizno prognozirao, pa se i Marokanci mogu utješiti. Sa Ziyechom i njegovim izdanjem kontra Gruzije, koje im zasad budi optimizam pred Hrvatsku.

Linker
03. svibanj 2024 12:01