Pelé i Tarcisio Burgnich

 STAFF Afp
Nije stvar samo u Peleu

‘Oni su najbolja momčad svih vremena u nogometu! Ali budimo iskreni, onaj kultni gol je moja pogreška...‘

‘Onaj kultni Peléov gol glavom u finalu Svjetskog prvenstva 1970. zapravo je moja pogreška‘.
Piše: JL.Objavljeno: 30. prosinac 2022. 18:24

Nogometna javnost oprašta se od Peléa. Internet je prepun veličanja lika i djela slavnog brazilskog nogometaša. A među "posljednjim pozdravima dragom Peléu" mnoštvo je i reminiscencija bivših nogometaša koji su igrali s njim. Ili protiv njega.

Tako se oglasio i nekadašnji talijanski reprezentativac Tarcisio Burgnich:

- Opisati Peléovo majstorstvo nije baš jednostavno. Naprosto, bio je najveći u svemu. Imao je lijevu nogu. Imao je desnu nogu. Imao je udarac glavom. Dribling. Tempo. No, ako ćemo iskreno, onaj kultni Peléov gol glavom u finalu Svjetskog prvenstva 1970. zapravo je moja pogreška. Zaspao sam. Međutim, u konačnici, ne bi to puno promijenilo. Ona brazilska reprezentacija, predvođena Peléom, najbolja je momčad koja se ikada pojavila u nogometnom sportu – zaključio je Burgnich.

A momčad Brazila 21. lipnja 1970. na Azteca stadionu u Mexico Cityju činili su: Felix – Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo – Jairzinho, Clodoaldo, Gerson, Rivelino – Tostao, Pele.

U pobjedi Brazila 4-1, strijelci za "selecao" bili su Pele, Gerson, Jairzinho i Carlos Alberto. Počasni pogodak za Talijane djelo je Boninsegne.

Linker
26. travanj 2024 13:00