NORDPHOTO GMBH/TERESA KROEGER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
DOSAD NEPOZNAT DETALJ

Otkrivena pozadina velike borbe za Danija Olma: Barca ima plan, uspije li, bit će to jako loša vijest za Dinamo

Mundo Deportivo piše da bivši dinamovac vjerojatno neće obnoviti ugovor s RB Leipzigom
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. ožujak 2023. 18:06

Dani Olmo briljirao je i postigao vodeći pogodak u subotnjoj pobjedi Španjolske nad Norveškom (3:0), a katalonsko glasilo Mundo Deportivo sada iznosi dosad neotkrivena događanja povezana s bivšim dinamovcem. Barcelona nije prestala pratiti svoj ‘proizvod‘ od trenutka kada ga je 2014. poslala u drugu momčad Dinama, a sada ima pronicljiv plan kako ga vratiti na Camp Nouu. No, za Barcu to predstavlja ogroman problem, a mogli bi ga iskoristiti Bayern i Real Madrid, koji pomno prate situaciju.

Krenimo redom. Dakle, Mundo Deportivo iznosi da se ime Danija Olma ponovno našlo u opticaju nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje je, uz veznjaka Rodrija, pokupio najbolje ocjene i ostavio odličan dojam. Dok su Španjolci bili u Dohi, katalonski klub "kontaktirao je ljude iz Olmovog okruženja", te su tako saznali da 24-godišnjak pregovara s Red Bull Leipzigom o obnovi ugovora.

Pregovori u Dohi

Barcu je to potaklo da pošalje svoje pregovarače u Dohu, gdje se zaputilo nekoliko članova klupskog stožera, čak i trener Xavi Hernandez. Neformalnom sastanku još su prisustvovali "ljudi vrlo bliski nogometašu". Barcelonu je zanimao odnos između Olma i Leipziga, a spomenuti medij navodi da su pokazali i interes za potpis Danija Olma, te su pohvalili njegove nastupe u španjolskom dresu.

image

Dani Olmo protiv Norveške

CRISTINA QUICLER Afp

No, javio se jedan problem - novac. Predstavnici Barce objasnili su Olmovim ljudima da se nalaze u teškoj financijskoj situaciji. Otvorili su Olmu vrata Barcelone, ali pod jednim uvjetom - da ne produži ugovor s Leipzigom, jer važeći mu istječe na ljeto 2024., pa će ga tada moći dovesti bez odštete njemačkom klubu, dakle besplatno. Bio bi to savršen scenarij za španjolskog giganta, koji bi tako dobio željenog igrača, a istovremeno spriječio troškove. Navodi se da je cijena Danija Olma oko 40 milijuna eura.

Ima još. Nije to prvi put da se Barcelona zainteresirala za njegove usluge. Mateu Alemany, jedan od sportskih direktora kluba, na ljeto 2021. ispitivao je mogućnosti, odnosno tražio način kojim će odvojiti Olma od Leipziga, po sličnom principu kao što to žele danas. No, potraga je završila neuspjehom. Na kraju je Barca u nadolazećem zimskom prijelaznom roku dovela Ferrana Torresa iz Manchester Cityja za 55 milijuna eura. Torres i Olmo igrači su sličnog profila, zato je Barca vjerovala da je riješila problem. Ali nije, Torres se ne snalazi i ne ispunjava očekivanja.

Barci je nedostižan, ali...

Konačno, odakle spomen Bayerna i Real Madrida? Naime, Mundo Deportivo tvrdi da je Barcelona već ovog ljeta u potrazi za krilnim napadačem koji može igrati i u sredini, što je savršen opis Danija Olma, ali trenutno se čini nedostupan zbog već spomenutih financijskih problema. A Bayern i Real navode se kao klubovi koji bi mogli preduhitriti Barcu, budući da nemaju sličnih problema u blagajni.

image
CRISTINA QUICLER Afp

Oba kluba već su bila u kontaktu s Olmovim predstavnicima, a navodi se da je Bayern u blagoj prednosti. I, ključna informacija, obnova ugovora između Danija Olma i RB Leipziga je zaustavljena "i čini se da će biti teško izvediva". Dakle, bivši dinamovac vjerojatno neće produžiti ugovor s njemačkim klubom ususret interesu samih velikana.

To dovodi do zaključka da će već na ljeto početi "licitacija" za Španjolca, u kojoj je teško očekivati da Barca ostane konkurentna pored ekipa znatno sretnije financijske stvarnosti. No, ako Leipzig odoli ponudama, iduće godine, odnosno na ljeto 2024., Barcin plan mogao bi se ostvariti.

Pozicija Dinama

Ali sve to sada je višesmjerna priča i ovisi o mnogim "ako" scenarijima. Obično klubovi prodaju svoje igrače godinu ili pola godine prije isteka ugovora, pogotovo ako znaju da ga igrač neće obnoviti - što je, treba naglastii, u slučaju Olma još uvijek nepotvrđeno - jer inače riskiraju da će izgubiti igrača bez odštete.

E sad, najgori scenarij za Dinamo bio bi da Olmo ode bez odštete, jer zagrebački klub prema dogovorenoj klauzuli ima 20 posto od Leipzigovog profita na španjolskom igraču. Dakle, ako bi Leipzig prodao Olma za planiranih 40 milijuna eura - a s Maksimira ga je preuzeo za 30 milijuna eura odštete - tada bi Dinamo imao 20 posto od tih 10 milijuna eura razlike, odnosno inkasirao bi dva milijuna eura u blagajnu. Ako se, pak, ostvari scenarij u kojem Olmo napusti Leipzig po isteku ugovora, dakle bez odštete, Dinamo neće imati apsolutno nikakvu zaradu.

Linker
26. travanj 2024 05:59