LISMARI MACHADO Afp
IMAJU NOVI PLAN

Otmičarima Diazova oca postavljen ultimatum, moguća je odgoda utakmice s Brazilom

Organizacija koja stoji iza svega financira se iz kriminalnih aktivnosti, između ostalih i otmicama
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. studeni 2023. 15:32

Luis Manuel Diaz, otac Liverpoolovog nogometaša Luisa Diaza, otet je prošle subote u području uz granicu Kolumbije i Venezuele.

Prema tvrdnjama kolumbijske vlade, oteli su ga ljevičarsko nastrojeni pobunjeni Nacionalne oslobodilačke vojske (National Liberation Army).

Riječ je i glavnoj kolumbijskoj gerilskoj skupini koja je još uvijek aktivna. Državi se suprotstavlja od 1964. godine, a procjenjuje se da ima oko 2.500 članova. Najaktivnija je u graničnom području s Venezuelom, gdje žive Diazovi roditelji.

Financira se iz kriminalnih aktivnosti, između ostalih i otmicama...

Vlasti u SAD-u i Europskoj uniji skupinu smatraju terorističkom organizacijom, a kolumbijski mediji javljaju kako iza otmice stoji borkinja pod nadimkom Patricia.

Nacionalna oslobodilačka vojska poručila je kako nije bila svjesna da je Sjeverna ratna fronta, jedna od njenih frakcija, otela oca poznatog kolumbijskog reprezentativca, te da će on uskoro biti oslobođen. U medijima se takve tvrdnje dovode u pitanje te se pretpostavlja da gerilci u ovom slučaju žele izvući poveći novčani iznos.

Nogometni savez Kolumbije zatražio je pak odgodu skore utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo s Brazilom ako otmičari ne puste Diaza starijeg, čiji je sin važan član kolumbijske reprezentacije.

Roy Barreras, kolumbijski veleposlanik u Velikoj Britaniji, okupio je gotovo 100 sunarodnjaka koji su na protestnom skupu u Londonu inicirali zahtjev za odgodom utakmice s Brazilom ako će Luis Manuel Diaz i dalje biti u zatočeništvu u to vrijeme.

Za to vrijeme Luis Diaz trenira s momčadi, a Liverpoolov menadžer Jürgen Klopp kazao je kako će samom igraču prepustiti odluku o tome je li spreman ponovno zaigrati.

Oni malo stariji ljubitelji nogometa sjetit će se slučaja otmice brazilskog nogometaša Romarija koji je uoči Svjetskog prvenstva 1994. godine zaprijetio bojkotom reprezentacije nakon što su otmičari za puštanje njegovog oca zatražili sedam milijuna dolara.

Banda koja ga je otela pustila ga je u roku od 48 sati te je Romario uskoro poveo Brazilce prema četvrtom naslovu svjetskog prvaka...

Linker
28. travanj 2024 00:51