FRANCK FIFE Afp
NULA OD TRI

Ovakva ‘tripleta‘ u Italiji nikada nije viđena, a za to su ‘krivci‘ Otto Barić i Johan Cruyff

Zvonimir Boban tada je proslavio europsku titulu, a dva Hrvata bila su neuspješna protiv Intera
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. lipanj 2023. 20:38

Talijani su na predstavnika u finalu Lige prvaka čekali šest godina, otkad je Mario Mandžukić ‘polu-škaricama‘ zabio u 1:4 porazu Juventusa od Real Madrida. U Europskoj ligi posljednjeg su finalista imali 2020., Inter je sa Sevillom odigrao 2:3 i baš je subotnji tragičar s Atatürka Romelu Lukaku i tada zaslužio neslavni epitet autogolom za konačno slavlje Španjolaca. U Konferencijskoj ligi imali su više sreće, Roma je prošle sezone osvojila premijerno izdanje 1:0 pobjedom nad Feyenoordom.

Ove sezone sve je izgledalo idealno - Inter je dogurao do završnice LP, Roma do EL, a Fiorentina do KL. I to samo dvije godine nakon što je reprezentacija Italije osvojila Europsko prvenstvo. Uspon je to talijanskog nogometa na svim razinama, ali trofej nije viđen ni u Milanu, ni u Rimu, ni u Firenzi.

image
OZAN KOSE Afp

Neslavna je to "tripleta" kakva u povijesti nije viđena, a Talijani su već jednom istovremeno ratovali na tri europska fronta. Sezone 1993./1994. Milan je s 4:0 demolirao Barcelonu pod vodstvom Johana Cruyffa u finalu Europskog kupa, trofej je proslavio naš Zvonimir Boban. Iste godine Inter je nadigrao sastav Salzbutga s ukupnih 2:0 u finalu UEFA Kupa. Austrijance je vodio Otto Barić, a drugo poluvrijeme zaigrao je zagrebački veznjak Damir Mužek. Eto, da su Cruyff i Barić bili malo uspješniji, danas bismo govorili o reprizi trostrukog talijanskog postraja, jer Parma 1994. nije ispratila uspjehe sa sjevera, u Kupu Kupova nadjačao ih je Arsenal s 1:0.

Tada je, dakle, bilo dva od tri za naše prekomorske susjede, sada ipak nula. Pomalo je nevjerojatan način na koji su Talijani ove godine pali u finalima - West Ham je porazio Fiorentinu (2:1) u 90. minuti, Sevilla slavila nad Romom nakon jedanaesteraca (1:1, 4:1), a ravnopravna bitka Man. Cityja i Intera pripala je Englezima (1:0).

Tako blizu, a tako daleko za Talijane, ali poruka tamošnje La Gazzette dello Sport ispisana prije finalnih utakmica i dalje stoji: "Ovo je važan signal za talijanski nogomet i vraća nas u zlatno doba, ostanimo skromni sanjajući renesansu". Trenutno je to je blaga utjeha poraženima, ali u Italiji je ovih dana ponos mnogo češće korišten termin od razočarenja.

Linker
28. travanj 2024 21:18