FRANZ WAELISCHMILLER/SVEN SIMO Dpa Picture-alliance Via Afp
NOVI SAVEZ

Ovo je ruska osveta i ekspresan odgovor Europi na nogometne sankcije! ‘Bilo bi to jako zanimljivo‘

Ruski nogometni savez ozbiljno razmišlja o napuštanju UEFA-e i odlasku u Azijsku konfederaciju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. ožujak 2022. 13:28

Nogometni savez Rusije razmatra napuštanje UEFA-e kako bi se priključio Azijskoj konfederaciji nakon što su reprezentacija i klubovi krajem veljače izbačeni iz UEFA-inih i FIFA-inih natjecanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Klubovi iz ruske Premier lige tako do daljnjeg neće moći nastupati u Ligi prvaka, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi, dok je Rusija izbačena iz polufinala play-offa za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Vijest o mogućem prijelazu ruskog nogometa u Aziju pojavila se u ruskim medijima. Ako se to doista dogodi, Rusija bi se prebacila u azijske kvalifikacije za Mundijal, te bi igrala na Azijskom kupu umjesto na Europskom prvenstvu. Klubovi bi se pak natjecali u Azijskoj ligi prvaka i AFC kupu.

image

Rusija bi mogla izaći iz UEFA-e

Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia

Međutim, nije sve baš tako jednostavno kao što možda izgleda na prvi pogled. Ruski bi prijelaz trebali ratificirati ostali azijski savezi, i ta je ideja u ovom trenutku još daleko od realizacije.

U prošlosti je Izrael bio u Azijskoj konfederaciji od 1954. do 1974. godine, kad je isključen iz članstva, da bi se tek 1991. priključio UEFA-i. Kazahstan je pak pripadao Aziji prije nego što se 2002. priključio UEFA-i, dok je Australija 2005. godine napustila Oceaniju i prešla u Aziju.

Ideju je za portal Championat prokomentirao Andrej Kančelskis, bivši ofenzivac Manchester Uniteda.

"Ne znam je li to uopće izvedivo... Prirodno je da naša reprezentacija i klubovi moraju nastaviti dalje i igrati, bez obzira na kako će se situacija razviti. Ako Rusija ima pravo rješenje s Azijskom nogometnom konfederacijom, zašto ne? Radio sam u Aziji, igrao u Saudijskoj Arabiji. Meni bi bilo zanimljivo gledati takve utakmice", izjavio je Kančelskis.

Linker
19. travanj 2024 12:39