- Afp
GLADNIJI NEGO IKAD

Ovo su najbolji strijelci prošle godine: Na vrhu legenda u 40. godini, u leđa mu gledaju Mbappe, Haaland...

Vjerojatno će mnogi postaviti pitanje koliko su zapravo vrijedni golovi koje zabija u saudijskoj ligi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. siječanj 2024. 06:04

Iako će 5. veljače navršiti 39 godina, Cristiano Ronaldo i dalje niže rekorde. Portugalac je zaključio je 2023. godinu kao najbolji strijelac nakon što je u subotu postigao svoj 54. pogodak u pobjedi Al-Nassra protiv Al Taawouna (4:1).

Ronaldo je do brojke od 54 pogotka stigao kroz 59 nastupa za klub i reprezentaciju u prošloj godini (44 za Al-Nassr, 10 za Portugal), čime je nadmašio najveće konkurente. Tako su Harry Kane (Tottenham, Bayern/Engleska) i Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain/Francuska) ostali na 52 gola, dok ih je Erling Haaland (Manchester City/Norveška) postigao 50.

‘‘54 - Ja ću reći kad je gotovo. Hvala, ekipa‘‘, poručio je Ronaldo putem Instagrama.

Već peti put

Ukupno peti put u bogatoj karijeri zaključio je portugalski napadač kalendarsku godinu kao najefikasniji nogometaš, čime je zaslužio Zlatnu kopačku. Prijašnja četiri ostvarenja bila su vezana uz Real Madrid 2011., 2013., 2014. i 2015. godine. Prošlogodišnja 54 pogotka predstavljaju Ronaldovo najveće golgetersko ostvarenje još od 2016. godine, kad je za klub i reprezentaciju isporučio 55 pogodaka, te je iste godine nagrađen i Zlatnom loptom.

Zanimljivo je da je Ronaldo svoj posljednji pogodak u 2023. postigao na godišnjicu svog potpisa za saudijski Al-Nassr nakon kontroverznog odlaska iz Manchester Uniteda.

Vjerojatno će mnogi postaviti pitanje koliko su zapravo vrijedni golovi koje Ronaldo zabija u saudijskoj ligi, koja je po kvaliteti ipak znatno slabija od najboljih europskih liga. S druge strane, u tim godinama rijetki igrači su i dalje aktivni u seniorskom nogometu, a još rjeđi, poput našeg Luke Modrića, su sposobni raditi razliku na terenu.

Portugalac izgleda gladniji nego ikad, činjenica je da vodi veliku brigu o svom tijelu i o svojoj formi, i u tom segmentu spada u sam vrh svjetskih sportaša. Stoga se ni njegove godine ne osjećaju u prezentacijama na terenu, iako je teško osporiti tvrdnju da je dosta saudijskih prvoligaša prilično skromno po kvaliteti igračkog kadra. To, dakako, ne vrijedi za četiri najveća kluba koji su na raspolaganje dobili državne milijune za dovođenje igračkih zvijezda, no razlika među njima i ostatkom lige je prilično velika...

Drugo mjesto na ljestvici najboljih golgetera u 2023. dijele Kylian Mbappe i Harry Kane. Mbappe je bio i ostao glavni igrač PSG-a i francuske reprezentacije, i dalje je jedan od najubojitijih napadača današnjice, a bit će zanimljivo pratiti hoće li od ljeta doista postati članom Real Madrida ili će odabrati neku drugu opciju za nastavak karijere. Kane je odlično izabrao kad je ljetos Spurse zamijenio Bayernom, klubom koji je navikao osvajati trofeje. U Bundesligi je nastavio svoju golgetersku seriju, a devet od 52 gola u prošloj godini zabio je za reprezentaciju Engleske.

Erling Haaland srušio je brojne rekorde u svojoj debitantskoj sezoni u Premier ligi, te je dao velik doprinos osvajanju čak pet trofeja Manchester Cityja i s učinkom od 50 golova vrlo je blizu vodećem trojcu.

Peto mjesto dijele German Cano i Denis Bouanga s po 40 pogodaka. Cano je 35-godišnji Argentinac koji nastupa za brazilski Fluminense, s kojim je osvojio Copu Libertadores, dok je Bouanga odveo Los Angeles FC do finala MLS Cupa, a zabijao je i za Gabon. Romelu Lukaku je dio godine propustio zbog ozljede, no pokazao je da je još uvijek među najboljim napadačima Staroga kontinenta. Na klupskom planu do izražaja je došao u Romi, i dalje je bio veoma efikasan za reprezentaciju Belgije.

Sve za reprezentaciju

Istovjetni učinak od 39 golova kao Lukaku ima i Santiago Gimenez, napadač Feyenoorda, koji je čak 37 puta poentirao u klupskom dresu, dok je ostala dva zabio za Meksiko. Gimeneza povezuju s Arsenalom i Chelseajem, izvjesno je da ga na ljeto čeka veliki transfer.

Malo iznenađenje na ovom prestižnom popisu je mađarski napadač Barnabas Varga s 38 pogodaka. Tim više što ovaj 29-godišnjak nikad ranije nije postigao više od 15 golova u jednoj sezoni, no prvo je impresionirao učinkom u Paksu, što mu je potom osiguralo prijelaz u redove Ferencvarosa.

Na 10. mjesto najefikasnijih prošlogodišnjih strijelaca uvrstio se Lautaro Martinez. Zanimljivo je da u cijeloj 2023. nije zabio niti jedan gol za reprezentaciju, već je svih 37 postigao u dresu Intera. Trenutačno je vodeći strijelac talijanske Serie A s 15 pogodaka.

Najbolji strijelci u 2023. godini

1. Cristiano Ronaldo (Portugal, Al-Nassr) 54 gola

2. Harry Kane (Bayern, Engleska) 52 gola

Kylian Mbappe (PSG, Francuska) 52 gola

4. Erling Haaland (Man City, Norveška) 50 golova

5. Denis Bouanga (LAFC, Gabon) 40 golova

German Cano (Fluminense, Argentina) 40 golova

7. Santiago Gimenez (Feyenoord, Meksiko) 39 golova

Romelu Lukaku (Roma, Belgija) 39 golova

Barnabas Varga (Ferencvaros, Mađarska) 39 golova

10. Lautaro Martinez (Inter, Argentina) 37 golova

Napomena: riječ je o golovima postignutim za klub i reprezentaciju u kalendarskoj 2023. godini.

Linker
24. travanj 2024 17:50