JOHN THYS Afp
DRAMATIČNA PRIČA

Plenkovićev poziv spasio Španjolca, dva Hrvata i 10 stranaca iz pakla rata: ‘Mislili smo da ćemo ostati tamo‘

‘Nisu nas htjeli pustiti pješice, nismo imali vozila, kad je Ivan rekao da mu se javio premijer...‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2022. 17:21

Amilcar Djau Codjovi, nogometaš ukrajinskog kluba Vorskla Poltava na sve je načine pokušao pobjeći iz Ukrajine. Španjolski 20-godišnjak, inače klupski suigrač naših Ivana Pešića i Davida Puclina dobio je pomoć, ni više ni manje, nego hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Jednim je pozivom, naš predsjednik Vlade otvorio rutu prema Mađarskoj...

- Imao sam rođendan 22. veljače, a sljedeće noći već se počelo pucati... - rekao je Codjovi za američki CNN i dodao:

- Rekao sam svojim suigračima koji su bili uz mene: Oh, evo vatrometa! Otišao sam na spavanje, a sljedećeg jutra probudila nas je sirena u Poltavi, gradu u središnjoj Ukrajini. Provjerio sam telefon i vidio pet propuštenih poziva od strane svojih roditelja, koji su već imali informacije o invaziji.

Krenula je panika, a Codjovi se ubrzo spakirao i počeo tražiti priliku za izlazak iz Ukrajine...

- Spakirao sam se i otišao vidjeti uopće što se događa vani. Suigrači su me obavijestili da je Rusija napala Ukrajinu.

Codjoviju je još za vrijeme priprema Vorskle u Turskoj bilo savjetovano da se ne vraća u Ukrajinu. Ali, nije slušao savjete, već se vratio, mislivši da je sve to stvar ruske propagande. Putin je već gomilao trupe uz granicu, a strani igrači uvjeravali su čelnike klubova da imaju rezervne opcije bijega, ako će evakuacija biti potrebna. Nakon ruske okopacije Harkova, grada 160 kilometara udaljenog od Poltave, Codjovi je morao ostati u klupskom kampu kako bi se ishodovali papiri za odlazak. No, ubrzo je saznao da je prepušten samom sebi, kao i ostali strani igrači njegova kluba.

Krenulo se najprije prema poljskoj, a onda prešlo na mađarsku granicu. Jednom se automobilu probušila guma, bilo je teško putovati noću, a poseban problem bilo je gorivo.

- Bilo je negdje oko 5 sati ujutro, tenkovi su prolazili pokraj nas, mi smo mislili da su to ruske snage. Nitko nije htio pomoći. Kasnije, kad smo shvatili da su to Ukrajinci, bilo nam je lakše, a iznajmili smo i kombi pa krenuli prema Mađarskoj. Kombijem nismo mogli proći, a niti pješice, Mađari su nam nakon 10 sati puta rekli da ćemo morati nekim drugim vozilom dalje.. - objašnjava svoju nevjerojatnu putešestviju Codjovi.

- Bili smo na granici, na zimi i ledu, a ondje su neki ljudi iznajmljivali kombije i automobile za prelazak granice i to masno naplaćivali. Bilo je to negdje oko 1.600 dolara po osobi... Odustao sam - priča Codjovi.

No, sada u priču ulazi hrvatski premijer, ali i ranije spomenuti igrač Ivan Pešić, nekadašnji igrač Hajduka.

- Moj kolega Pešić zvao je hrvatsko veleposlanstvo, već smo se bili pomirili s time da ćemo ostati na mađarskoj granici. Pešić nam je, a bilo nas je desetorica, rekao - dođite brzo! Stigli smo, a na telefonu je bio premijer Plenković koji je rekao da je u komunikaciji s veleposlanstvom u Kijevu uredio da nas puste.

Codjovi se obitelji javio iz Budimpešte na proputovanju do Engleske, budući da mu roditelji žive u Manchesteru, gdje se i sada nalazi.

- Znam da su moji doma bili cijelo vrijeme uz mene. U Ukrajinu se više ne mislim vraćati, čak niti kada rat završi. Mislim da nogomet više neće biti isti. Da se sve vrati na staro nakon rata nije dovoljno ni nekoliko godina, treba proći jako puno vremena - rekao je Codjovi.

Linker
20. travanj 2024 14:47