Barcelona i Real još nisu odustali od Superlige

 FAYEZ NURELDINE Afp
ŠTO ĆE SE DOGODITI?

Počelo dugo očekivano suđenje koje bi moglo promijeniti svijet sporta: ‘Ovo je školski primjer kartela‘

Zbog pritiska navijača, ali i političara u roku 48 sati iz Superlige su se povukli svi klubovi osim Reala, Barcelone i Juventusa
Piše: SNObjavljeno: 12. srpanj 2022. 08:46

Počelo je jedno od najvažnijih suđenja u sportskoj povijesti, ono u kojem čelnici nogometne Superlige pred Sudom Europske unije tuže UEFA-u i FIFA-u.

Proces se prvotno trebao odvijati pred španjolskim sudom, ali oni su tražili mišljenje od Suda Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu koji je preuzeo slučaj. Danas je suđenje počelo, a u uvodnim govorima nije nedostajalo teških riječi.

"Superliga je školski primjer kartela", rekao je UEFA-in odvjetnik Donald Slater 15-članom vijeću Europskog suda. On je dodao kako bi pokretanje Superlige dovelo do stvaranja novih zatvorenih liga što bi automatski značilo urušavanje postojećeg sustava.

"UEFA dio svojih prihoda, 6,5% što ove godine iznosi oko 190 milijuna eura na razvoj nogometa u Europi", istaknuo je Slater dodavši da tog novca za male zemlje ne bi bilo ako bi se pokrenula Superliga.

Odvjetnik Superlige Miguel Odriozola nije mu ostao dužan.

"Desetljećima UEFA nogometom vlada željeznom rukom i urušava svaki klub koji zaprijeti njihovom monopolu. Mi smo na sebe preuzeli ulogu osuđivanja te prakse", rekao je.

Podsjetimo, ideja Superlige je predstavljena u travnju prošle godine od strane Reala, Barcelone, Juventusa, Liverpoola, Manchester Uniteda, Manchester Cityja. Chelseaja, Tottenhama, Arsenala, Milana, Intera i Atletico Madrida. Zbog pritiska navijača, ali i političara u roku 48 sati iz natjecanja su se povukli svi klubovi osim Reala, Barcelone i Juventusa koji ne odustaju od Superlige, ali su podigli i tužbu protiv UEFA-e. Sud EU bi presudu u ovom slučaju trebao donijeti sljedeće godine, a Europska komisija kao i svih 27 članica EU su prošle godine stali na stranu UEFA-e i FIFA-e.

Linker
25. travanj 2024 15:34