Michel Platini

 FABRICE COFFRINI Afp
PROCES U BELLINZONI

Počelo suđenje Seppu Blatteru i Michelu Platiniju, prijeti im do pet godina zatvora zbog prijevare i korupcije

U srijedu je u Švicarskoj počelo suđenje bivšem čelniku UEFE i FIFA-e
Piše: HinaObjavljeno: 08. lipanj 2022. 10:33

Michelu Platiniju i Seppu Blatteru, sudi se za sumnjivu isplatu dodijeljenu Platiniju 2011. godine.

Dvojica bivših čelnika europskog i svjetskog nogometa pojavit će se pred Saveznim kaznenim sudom u Bellinzoni, a presuda u slučaju, koji je uništio njihove karijere, trebala bi biti donešena 8. srpnja.

Francuzu Platiniju (66) i 86-godišnjem Švicarcu Blatteru prijeti kazna do 5 godina zatvora zbog "prijevare, nepoštenog upravljanja, zlostavljanja povjerenja i korupcije".

image

Sepp Blatter

FABRICE COFFRINI Afp

Tužiteljstvo ih tereti da su nezakonito pribavili, na štetu FIFE, dva milijuna švicarskih franaka (1.8 milijuna eura), koje je primio Platini, temeljem ugovora iz 1999. godine između njih dvojice,a kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švicarskih franaka. U siječnju 2011., više od osam godina nakon završetka savjetničke djelatnosti, Platiniju je Blatter, odnosno FIFA, uplatila dva milijuna švicarskih franaka, na temelju navodnih zaostalih potraživanja.

Za tužiteljstvo je riječ o neutemeljenom plaćanju, dobivenom vještim dovođenjem u zabludu unutarnje kontrole FIFE lažnim tvrdnjama dvojice čelnika.

Linker
25. srpanj 2022 11:14