MARTIN KEEP Afp
SP U NOGOMETU

Počeo je Mundijal koji će rušiti rekorde: ‘Čekaju nas milijunski transferi. Hrvatska? To je najveći san‘

Liga nacija nam je prva prilika da dobro odradimo natjecanje, kaže nam hrvatska kapetanica Doris Bačić
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 20. srpanj 2023. 11:00

Ženski nogomet sve je popularniji, a u narednih bi mjesec dana napredak mogao doseći nove visine za vrijeme Svjetskog prvenstva koje je počelo u Australiji i na Novom Zelandu. Turnir koji će trajati mjesec dana na putu je da postane najposjećeniji samostalni međunarodni ženski sportski događaj do sada.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino prije nekoliko je dana izvijestio da je do sada prodano preko milijun ulaznica, a očekuje se da će putem TV prijenosa utakmice pratiti dvije milijarde ljudi, što je prije samo desetak godina bio nezamisliv scenarij...

image
FRANCK FIFE Afp

Prvo neslužbeno prvenstvo za žene koje se održalo u Italiji osvojila je Danska 1970. godine. Tek 21 godinu kasnije FIFA je službeno preuzela organizaciju turnira. Bit će ovo dakle jubilarno deseto prvenstvo, a prvo koje će se održati u Australiji i Oceaniji. Naime, domaćini su u početku prijavili samostalno kandidaturu za organizaciju turnira, ali nakon što je Kolumbija postala ozbiljan konkurent, odlučili su udružiti snage te su tako s više glasova dobili domaćinstvo. Osim toga ovo je prvo natjecanje u kojemu će sudjelovati 32 momčadi nakon što je FIFA odlučili povećati broj timova s dosadašnja 24.

image
SAEED KHAN Afp

Kao rezultat toga, svaka konfederacija ima puno veći broj timova. UEFA ovog ljeta ima 12 predstavnika, CONCACAF i AFC imaju po šest, CAF će poslati četiri momčadi iz Afrike, CONMEBOL ima tri južnoameričke strane, a jedina OFC momčad je Novi Zeland, jedna od domaćina. Svoj debi na SP-u upisat će Filipini, Vijetnam, Maroko, Zambija, Haiti, Panama, Portugal i Republika Irska, ali ne i Hrvatska koja još uvijek sanja nastup na velikom natjecanju.

Za razliku od muške reprezentacije koja se s posljednja dva prvenstva vraćala kući s medaljama (srebro u Rusiji i bronca u Kataru), kod suprotnog spola još ima prostora za napredak. O tome smo razgovarali s kapetanicom hrvatske ženske reprezentacije Doris Bačić.

- Za mene je to jedini neostvareni san, da odem na veliko natjecanje s Hrvatskom. Vjerojatno i najveći san koji imam. Trenutno smo jako mlada i perspektivna ekipa. Uvijek sam pozitivna i Ligu nacija nam je prva prilika da dobro odradimo natjecanje i budemo među prvima u svojoj grupi, ako ne i prve. Kao momčad smo počeli napredovati dolaskom Nenada Gračana za izbornika. Osjetila se velika promjena s njim u ekipi, neko novo ozračje, sama njegova pojava kao trenera s bogatim iskustvom donijelo je do promjena u svlačionici. Za sve je nas on prije nego li je došao bio veliko ime, a donio je samopouzdanje, mirnoću u ekipu i to je bio najveći korak - govori 28-godišnja Doris.

Vratarica rođena u Neumu ima iznimno bogat CV i osvajala nacionalna prvenstva, kupove i Superkupove s bosansko-hercegovačkim Sarajevom, hrvatskim Osijekom, švedskim Rosengardom, belgijskim Anderlechtom, a kako voli istaknuti, najdraži joj je uspjeh iz sezone 2018./19. kad je s Juventusom stigla do trostruke krune. Prošle godine je došla i do pehara portugalskog kupa i Superkupa sa Sportingom iz Lisabona, a onda je odlučila promijeniti sredinu i otići put Španjolske. Potpisala je jednogodišnji ugovor s Levante Las Planasom, momčadi sredine tablice.

Kad se osvrne na početke svoje karijere, Doris ističe da je bila tabu tema kao curica pričati da treniraš nogomet, a ona je bila jedina koja je u svom kraju dolazila na treninge muške ekipe. Danas je to puno drugačije.

- Danas imate kampove, niz različitih klubova i sve je približeno curama za koje je ovaj sport, pogotovo nakon uspjeha u Rusiji i Kataru, postao sasvim normalan sport kojim bi se mogle baviti. Zadnjih par godina kod nas se počelo malo više ulagati i ozbiljnije gledati na taj sport u kojemu smo prije 10 godina u jednoj teškoj poziciji da smo bili doslovno anonimke. Bila je riječ o sportu u kojega se nije isplatilo ulagati. Sada je UEFA, FIFA i HNS su počeli ulagati. S nule je u samo nekoliko godina došlo do astronomskih napretka i vjerujem da ćemo kroz par godina doći do razine drugih europskih momčadi - govori Doris koja prekretnicu u ženskom nogometu smatra Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2019. godine.

Tamo je reprezentacija SAD-a stigla do svoje četvrte titule svjetskih prvakinja te im kladionice u Engleskoj daju najveću prednost za osvajanje još jednog naslova (5,2 koeficijent), dok su Španjolska (6,2) te Engleska i Njemačka (7,1) također u vrhu.

- Amerika je uvijek favorit za osvajanje, ali ja ću navijati za Italiju! Iz Europe su uvijek jake Švedska, Engleska, Nizozemska – dodaje Bačić koja vjeruje da ćemo nakon ovog prvenstva po prvi put vidjeti neki milijunski transfer. Rekord trenutno drži engleska reprezentativka Keira Walsh koja je u rujnu prošle godine za 400 tisuća funti prešla iz Manchester Cityja u Barcelonu. Arsenal je ove zime još i veću cifru za napadačicu Manchester Uniteda Alessiju Russo, ali je ponuda odbijena.

image
TED ALJIBE Afp

- Ne bi bila iznenađena da nakon ovog prvenstva doživimo po nekoliko ‘skupih‘ transfera koji će ići i preko milijuna, a nakon toga cijene mogu samo rasti. Ženski nogomet ne može više ići dolje, on samo može napredovati. Počeli su dolaziti različiti investitori, sve je veći interes - podvukla je Doris koja u slobodno vrijeme ne prati baš nogomet, ali najdraži klub ima – HNK Hajduk.

Linker
30. travanj 2024 13:58