KENZO TRIBOUILLARD Afp
PROTIVNIK VATRENIH

Počinje neizvjesna era bez Garetha Balea, Wales dolazi u novom ruhu: ‘Vjerujem da sam izabrao najbolje igrače‘

‘Godinama je bio zaštitni znak naše selekcije, svi su dobri rezultati bili usko povezani s njim‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. ožujak 2023. 16:28

Dolazi era bez Garetha Balea... Subotnji kvalifikacijski okršaj za Euro 2024. s Hrvatskom u Splitu, označit će početak novoga doba za reprezentaciju Walesa, za momčad koja je na Baleovim krilima nastupila na posljednja dva Eura, kao i na SP u Kataru, te ambiciozno kreće i u ove kvalifikacije ua Euro.

Bale se oprostio od nacionalne vrste u siječnju, a velški izbornik, Rob Page (48), kaže:

- Čudan je osjećaj objaviti imena reprezentativaca, a da na tom popisu nije Bale. Godinama je bio zaštitni znak naše selekcije, svi su dobri rezultati Walesa u tom razdoblju bili usko povezani s njim. Nevjerojatan je nogometaš, bio je pravi kapetan i strahovito će nam nedostajati, ali sad ćemo se morati naviknuti na život bez Balea. Iako se oprostio kao igrač, nadam se da će ostati uz reprezentaciju - rekao je Page i pojasnio:

- Sastat ćemo se i razgovarati, Gareth je zainteresiran da bude s nama. Bilo bi to sjajno, želio bih da se to dogodi, a vidjet ćemo u kojoj bi ulozi mogao biti dio reprezentacije. Sve dok sam izbornik želio bih da Bale bude s nama. Cijenimo njegovu vrijednost i znam da nam može ponuditi dosta i izvan terena - govorio je Page.

Osim ikone Balea, od reprezentacije su se nakon Katara oprostili i Joe Allen, Chris Gunter i Jonny Williams. A na popis igrača za okršaj s Hrvatskom, Page je uvrstio i četvoricu debitanata. To su tinejdžeri Luke Harris (17, Fulham) i Jordan James (18, Birmingham), obojica su vezni igrači, kao i 23-godišnji Ollie Cooper (Swansea), dok je četvrti debitant, napadač Ipswicha, Nathan Broadhead (24).

Poznat novi kapetan

Istaknimo i da je povratnik u nacionalnu selekciju još jedan napadač, iskusni Tom Bradshaw (30, Millwall), koji je nakon pet godina izbivanja pozvan u najbolju momčad Walesa. Ove je sezone zabio 13 pogodaka i peti je najbolji strijelac Championshipa, a nedavno je bio izabran i za najboljeg igrača lige u veljači.

Page je na popis uvrstio i dvojicu ozlijeđenih igrača, obojicu iz Nottingham Foresta. Riječ je o iskusnom vrataru Wayneu Hennesseyu (36) i mladom napadaču Brennanu Johnsonu (21), ovih će se dana vidjeti kakva je zapravo težina njihovih ozljeda. Johnsona muče prepone, a Hennesseya koljeno.

Novi kapetan Walesa bit će 32-godišnji veznjak Nice, Aaron Ramsey, svakako najzvučnije ime ove selekcije. A njegov će zamjenik biti srednji branič Tottenhama, Ben Davies (29)...

- Aaron je bio Baleov zamjenik i ovo je zapravo prirodan izbor novoga kapetana. Iako se špekuliralo da bi se i Ramsey mogao oprostiti od reprezentacije, to se nije dogodilo, ima golemu želju i dalje igrati za Wales i predvodit će ovu momčad u kvalifikacijama za Euro - rekao je Page i na kraju istaknuo:

- Resetirali smo se i preoblikovali nakon SP u Katru, bili smo svjesni da ćemo ove godine morati napraviti promjene u svlačionici. Vjerujem da sam izabrao najbolje igrače, te da na ovom popisu nema iznenađenja - kaže Page.

POPIS IGRAČA

VRATARI

Wayne Hennessey (36), Nottingham Forest

Danny Ward (29), Leicester

Adam Davies (30), Sheffield United

BRANIČI

Ben Davies (29), Tottenham

Connor Roberts (27), Burnley

Chris Mepham (25), Bournemouth

Joe Rodon (25), Rennes

Neco Williams (21), Nottingham Forest

Tom Lockyer (28), Luton

Ben Cabango (22), Swansea

VEZNJACI

Aaron Ramsey (32), Nice

Harry Wilson (25), Fulham

Ethan Ampadu (22), Spezia

Joe Morrell (26), Portsmouth

Sorba Thomas (24), Blackburn

Wes Burns (28), Ipswich Town

Oli Cooper (23), Swansea

Jordan James (18), Birmingham

Luke Harris (17), Fulham

NAPADAČI

Daniel James (25), Fulham

Kieffer Moore (30), Bournemouth

Brennan Johnson (21), Nottingham Forest

Tom Bradshaw (30), Millwall

Nathan Broadhead (24), Ipswich

Poseban datum

Istaknimo da je 25. ožujka, dan kad će u Splitu igrati Hrvatska i Wales, poseban datum u povijesti velškoga nogometa. Davne 1876. godine, naime, Wales je tog datuma odigrao svoju prvu natjecateljsku utakmicu i u Glasgowu je izgubio 0:4 protiv Škotske. I 147 godina kasnije, Velšani dolaze na Poljud... (pju)

Linker
17. travanj 2024 20:39