ADRIAN DENNIS Afp
STIŽE VRLO BRZO

Pogledajte revoluciju koja dolazi u nogomet, stižu žestoke reakcije: ‘Ovo je nakaradno!; Tek će biti cirkus...‘

O IFAB-ovoj novotariji izjasnili su se i naši čitatelji na Facebook stranici Sportskih novosti.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. siječanj 2023. 22:53

Suci će sljedećih godinu dana objašnjavati odluke VAR-a gledateljima na stadionima, ali i onima pred televizijskim ekranima. Odlučio je tako IFAB, tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila.

Nakon što je VAR već godinama u upotrebi, novo poglavlje u primjeni moderne tehnologije u nogometu započet će na Svjetskom klupskom prvenstvu koje će se igrati u Maroku od 1. do 11. veljače.

Razgovor glavnog suca i VAR suca ostat će privatan, no glavni sudac će imati mikrofon preko kojeg će konačnu odluku objasniti javnosti.

U IFAB-u ističu kako je to važan korak prema transparentnosti, a valja napomenuti da sličan sustav komunikacije već postoji u američkim profesionalnim nogometnim i košarkaškim ligama NFL-u i NBA-u.

I tamo suci nakon pregleda video snimke gledateljima obrazlažu svoje odluke. Kako to izgleda u praksi, možete provjeriti u priloženom videu.

SLIČNA SITUACIJA IZ NFL-A

I u europskoj košarci uvedena je video tehnologija koja se primjenjuje na FIBA-inim natjecanjima. Postoji i u Euroligi, a korištena je i u finalu hrvatskog prvenstva. Međutim, u europskoj košarci još nije uvedeno javno objašnjavanje takvih sudačkih odluka.

O IFAB-ovoj novotariji izjasnili su se i naši čitatelji na Facebook stranici Sportskih novosti. Tako je jedan od njih dubinski analizirao problematiku i izvukao vrlo zanimljive zaključke:

‘‘Koja glupost! Revolucija bi bila da igrači prestanu simulirat, ganjati suce po terenu i tražiti kartone za protivnika. Revolucija bi bila kad bi se svaka utakmica naknadno pregledala i kad bi se kaznili oni što simuliraju ili što nisu kažnjeni za prekršaje. Revolucija bi bila kad bi igrači prestali vrištat po terenu poslije svakog faula ko‘ da im bez operacije nema spasa. Što mi imamo od toga što će nama netko pojasniti njihovu odluku? Apsolutno ništa!‘‘.

Drugi čitatelj također u ovoj odluci nije pronašao ništa pozitivnog.

‘‘Zbogom nogometu, pa ne idemo u kazalište to mi se sve više gadi. To je nakarada nogometa‘‘.

Jedna naša čitateljica poručuje:

‘‘Ono kada 8 milijardi ljudi vidi da nije zaleđe, ali ti on objasni da je on jedini na planetu u pravu i da je‘‘.

Pala je i usporedba s gamingom:

‘‘Tek onda će biti cirkus, a utakmice će trajati beskonačno dugo.To onda neće biti nogomet nego PlayStation‘‘.

A i jedna dosjetka za ljubitelje SF-a:

‘‘Nogomet je davno nestao, ovo je vanzemaljsko‘‘.

Pozitivne su reakcije zasad izostale, a one negativne sažete su u komentaru:

‘‘Ode i nogomet u tri lijepe‘‘.

Linker
17. svibanj 2024 05:33