Fernando Diniz

 CARL DE SOUZA/AFP/PROFIMEDIA Carl De Souza/afp/profimedia
ČITAVA ZEMLJA SLAVI

Poruka heroja nacije nakon epskog finala oduševila je Brazilce: ‘Prvak nije onaj koji osvoji titulu...‘

Umjesto njega na klupu Brazila trebao bi sjesti Carlo Ancelotti, ali Diniz je apsolutni broj 1
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 05. studeni 2023. 13:49

Dominacija Brazilaca nastavila se u njihovom svetištu, Fluminense je u subotnjem finalu Copa Libertadores na Maracani, kultnom stadionu koji nosi ime sportskog novinara Marija Filha, pobijedio Bocu Juniors i svojoj državi donio peti uzastopni klupski naslov najbolje momčadi Južne Amerike, postavši ukupno 11. brazilski klub na tronu. Flu je u svojem drugom finalu došao do prve titule, Boca je ostala na šest trofeja u 12. završnom ogledu koji se igrao u domu njenog finalnog suparnika. Slučajno, jer davno je određeno da će Maracana ugostiti finaliste 2023.

Bio je to nogomet kakav na vrhunskoj razini u Europi rijetko imamo priliku gledati. Žestoki, beskompromisni startovi, kontinuirana borba za slavu od početka do kraja dvoboja. Golovi su bili lijepi, igra, s nogometnog gledišta, ne baš, ali uzbuđenje je bilo vrhunsko. Kao i atmosfera na tribinama gdje je bilo tisuće raspjevanih navijača argentinskog velikana, no ni domaći nisu zaostajali. Argentinac German Cano, koji je kao mlađi (danas mu je 35) bio veliki navijač Boce, zabio je krasno za vodstvo Flua u 36., a Peruanac Luis Advincula sjajnim udarcem izjednačio u 72. Ušlo se u produžetke, krenula je voda na mlin Argentinaca koji su do finala došli nevjerojatnim nizom od šest uzastopnih remija u nokaut fazi i s tri prolaska u raspucavanju jedanaesteraca. Niz se nije nastavio, Fernando Diniz je u 80. minuti ubacio svog džokera zanimljivog imena Johna Kennedyja, koji je u 99. bljesnuo i pogodio za pobjedu. Kennedy je, inače, dijete Fluminensea, 21-godišnjak koji će dugo pamtiti 2023. Početkom godine je, naime, zbog nediscipline poslan na posudbu u Ferroviariju i s njom ispao iz Pauliste A1, elitnog ranga države Sao Paulo, a završio ju je, eto, na čudesni način.

image
WANG TIANCONGKELAODIYA¡¤MAERTINI/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Wang Tiancongkelaodiya¡¤maertini/xinhua News/profimedia

- To je najvažniji gol moga života, gol za titulu... Dugo sam čekao i sada je došlo, hvala Bogu - govorio je JK nakon osvajanja trofeja.

Za kolumbijskog suca Wilmara Roldana običan dan u uredu, dosudio je tek 28 prekršaja, iako ih je prema europskim kriterijima moglo biti barem dvostruko više. Dvojica igrača nisu dočekali kraj utakmice, no to je Roldan bio nemoćan. Junaka Fluminensea Johna Kennedyja, isključio je u 101. minuti pokazavši mu drugi žuti karton jer je pretjerao u slavlju pogotka otrčavši među navijače. U dubokoj nadoknadi prvog produžetka za crveni karton Bocinom beku Franku Fabri pobrinuo se VAR, koji je ustanovio da je pljusnuo Nina i Roldan je stjeran u kut bio primoran isključiti svog sunarodnjaka.

Fernando Diniz pao je na koljena travnjaka Maracane, torcida njegovog Fluminensea glasno ga je pozdravljala s tribina. Za brazilsku javnost on je broj 1, glavni razlog zašto su Tricolori ispisali povijest. Ovaj 49-godišnjak, koji je kao i ostali brazilski treneri promijenio niz klubova u domovini, drugi put je postao trener Fluminensea 30. travnja 2022. nakon odlaska Abela Brage. Sunarodnjaci jako cijene njegovo nogometno znanje, a dokaz tome je i odluka Brazilskog nogometnog saveza od 4. srpnja kad su mu povjerili reprezentaciju na godinu dana. Trebao bi ga naslijediti Carlo Ancelotti, vidjet ćemo hoće li tako i biti...

- Presretni smo, ubrali smo plodove našeg rada, ali i da nismo pobijedili, ne bismo bili gubitnici. Boca nije gubitnik, pustite te priče. Tko god je došao u finale je šampion. Prvak nije onaj koji osvoji titulu, već onaj koji živi dostojanstveno, koji poštuje i radi s ljubavlju - lijepa je Dinizova poruka nakon osvajanja kontinenta.

image
MARINA CERESA, MATHEUS PE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Marina Ceresa, Matheus Pe/zuma Press/profimedia

Prosjek godina udarnih 11 Tricolora koje je izveo na travnjak bio je velikih 32,1. Branio je 43-godišnji Fabio, stoperu Felipeu Melu je 40, Marcelu, legendi Real Madrida koji je u finalu igrao 80 minuta, 35 godina. I Boca je imala svoje adute, na vratima dugogodišnji prvi vratar Argentine Sergio Romero, a u napadu Urugvajac Edinson Cavani, obojica 36-godišnjaci. Vidjeli smo finalu i neka imena koja ćemo uskoro vjerojatno gledati na europskim travnjacima. Andre Trindade, 22-godišnji zadnji vezni koji je za pobjednike odigrao izvrsnu utakmicu, bio je na meti Liverpoola i prošlog ljeta, odlučio je ostati i mogao bi doći ove zime. Ako ga ne preotme Arsenal... Stoper Nino ide prema Nottingham Forestu, veznjaka Matheusa Martinellija prate Manchester United i Arsenal, krilnog napadača Jhona Ariasa želi Glasgow Rangers, vidjet ćemo što budućnost nosi Johnu Kennedyju...

No za Svjetsko klupsko prvenstvo svi će ostati na okupu, Jeddah u Saudijskoj Arabiji domaćin je turnira na kojem će od 12. do 22. prosinca uz Fluminense zaigrati Manchester City, Urawa Red Diamonds, Al Ahly Kairo, Leon, Auckland City i Al Ittihad Jeddah. Nova Dinizova šansa za ispisivanje povijesti, ali posao će biti još teži. Od 2012. i slavlja Corinthiansa, klupski prvaci svijeta redovito su dolazili iz Europe.

Almiron bi uskoro mogao postati bivši

Jorge Almiron, 52-godišnji koji se proslavio 2016. kad je s Lanusom osvojio argentinsko prvenstvo, na klupi Boce je od travnja ove godine i uskoro bi je mogao napustiti, bez obzira što ju je odveo do prvog finala CL-a nakon 2018. U prosincu su, naime, u klubu predsjednički izbori u klubu, što znači da je pred Almironom neizvjesna budućnost.

- Stvarno ne znam što će biti u budućnosti, ne mogu baš razmišljati nakon ovakve utakmice. Bol je snažna, vidjet ćemo što će se zbiti - kazao je Almiron nakon poraza u finalu.

Prima trener i salve kritika zbog vođenja momčadi u finalu, u Argentini je to tako, porazi padaju teško...

Agüero je navijao za Fluminense

Nije cijela Argentina plakala zbog poraza Boce. Mnogo je, naime, i navijača drugih klubova, koji su se naslađivali zbog poraza Boce. Posebno su, jasno, oduševljeni navijači River Platea zbog kapitulacije omraženog rivala. Sergio Agüero je, primjerice, bio član Independientea, južnoameričkog rekordera sa sedam osvojenih Copi Libertadores.

- Sin mi navija za Bocu, no ako pobijedi, izjednačit će Independiente. Ne, ne bih volio da Boca trijumfira - javno je prije utakmice najavio umirovljeni argentinski nogometni velikan.

Špekulira se da je u Riju na dan finala bilo više od 100.000 navijača Boce, kojima nije bilo lako. Požalili su se Argentinci da su im tijekom subote brazilski fanovi stalno pripremali zasjede, a da ih pritom policija nije nimalo zaštitila, dapače.

Linker
03. svibanj 2024 15:36