INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
ISKUSNI STRATEG

‘Posjed lopte je smrt nogometa, Ronaldo je bio arogantan, Martinez glup, a evo i zašto Deschamps nije pogriješio‘

Talijanski stručnjak rekao svoje mišljenje o kontroverzama Svjetskog prvenstva u Kataru
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 25. prosinac 2022. 09:39

Bivši izbornik Engleske Fabio Capello etiketirao je Cristiana Ronalda kao "arogantnog" i izjavio da je 37-godišnjak postao teret za svoje momčadi. Talijan je nazvao i Emiliana Martineza nazvao glupim i smatra da je branič Milana Theo Hernandez igrao s "dignutom ručnom kočnicom" na Svjetskom prvenstvu zbog Kyliana Mbappéa.

Iskusni strateg osvrnuo se na turnir u Kataru u intervjuu za Il Corriere della Sera. Misli da je igra na posjed smrt nogometa i da najbitnijoj sporednoj stvari na svijetu danas fali hrabrosti.

- Čuo sam za mnoge sustave, ali svi su koristili isti: - 9-1, koji je tjerao momčadi da se brane kao jedinica i napadaju s mnogo igrača. Beskorisno je izmišljati nešto drugo. Posjed lopte je smrt nogometa; apsolutno dosadno. Oni koji iznose loptu nemaju odgovornost, dok je za okomitu igru potrebna hrabrost - rekao je

Je li Didier Deschamps pogriješio što nije uvrstio Karima Benzemu u momčad za Finale?

- Ne, isto sam učinio sa Savićevićem prije finala Interkontinentalnog kupa 1993. Ujutro na dan utakmice rekao mi je da je spreman igrati nakon što sam sve pripremio. Iz poštovanja mu nisam dopustio da igra. Mislio sam da je to poštena odluka za momčad. Ostaje pitanje bi li Milan i Francuska sa Savićevićem i Benzemom osvojili još jedan trofej? Možda - rekao je Capello.

Za nastupe Thea Hernandeza smatra da je igrao s povučenom ručnom kočnicom jer je ispred sebe imao odličnog Kyliana Mbappéa i nije želio da njegove predstave "koštaju" Francusku, ptihvatio je tu odgovornost.

Fiorentinin vezni igrač Sofyan Amrabat bio je možda najbolji obrambeni vezni igrač u Kataru, a Capello vidi sličnost između marokanskog internacionalca i talijanske legende: "U smislu odlučnosti i kvalitete vraćanja lopte, on je sličan Gattusu, ali s više kvalitete."

Je li Leo Messi na istoj razini kao legenda Diego Armando Maradona nakon pobjede Argentine na Svjetskom prvenstvu?

- Za mene je bio na istoj razini i prije Svjetskog prvenstva. Pelé, Messi i Maradona napravili su stvari koje drugi nisu mogli ni zamisliti.

Capello nije bio impresioniran sada već poznatom gestom Emiliana Martineza tijekom ceremonije dodjele pojedinačnih nagrada i nazvao je argentinskog vratara "glupim", ali nije bio jedini koga je okrivio. Kritizirao je i ponašanje Cristiana Ronalda

- Ronaldo si je navukao ovo sam na sebe i za ono što je napravio u karijeri, to je šteta. Kao igrač, on se ne može dovoditi u pitanje, ali bio je arogantan. Sam se nudio, a da nije našao niti jedan klub koji bi vjerovao u njega, postao je pomalo glomazan za tim - zaključio je Capello.

Linker
19. travanj 2024 16:20