dpa Picture-Alliance via AFP
PROGRESIVAN TRENER

Postao jedan od najmlađih izbornika na svijetu: Čeka ga najteža misija u čiji uspjeh malo tko vjeruje

Trebao je voditi jedan od klubova Liga petice, a na kraju ga je zapao zahtjevan posao
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. veljača 2023. 07:20

Domenico Tedesco (37) postao je jedan od najmlađih izbornika na svijetu. I odmah Belgije, jedne od najvećih reprezentacija u posljednjih 10-tak godina. Tedesco je nakon što je jesenas dobio otkaz u Leipzigu navodno mogao voditi Southampton, Fiorentinu ili Nicu, ali do realizacije posla nije došlo. Očito je čekao vrhunsku ponudu - i dočekao ju je.

Po prvi je put prihvatio izbornički posao i odmah momčad s takvim izborom igrača kakvog u karijeri još nije imao u svlačionici. Neupitno rizičan izbor za Belgiju... Zašto Tedesco nije uspio u Leipzigu? Tamo je stigao u prosincu 2021., šest mjeseci nakon posljednje utakmice na čelu Spartaka iz Moskve.

image
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Tada je njemački klub bio u tužnoj poziciji - 11. mjesto i samo 18 bodova u 14 utakmica Bundeslige. Tedesco je uspio napraviti potrebne prilagodbe, stabilizirao je igru ​​i kreativno pokrpao rupe nakon prodaje ključnih igrača. Kao rezultat toga, Leipzig je sezonu 2021/22. završio na četvrtom mjestu, kvalificirajući se za Ligu prvaka. Štoviše, Leipzig je u drugom dijelu prvenstva postao najučinkovitiji bundesligaš po broju bodova i gol-razlici. Plus, u finalu njemačkog Kupa pobijedio Freiburg. Inače, i Leipzigu i Tedescu ovaj trofej bio je prvi u povijesti.

Loši rezultati

Po svemu je to bio izvrstan restart njegove karijere u Njemačkoj, no Tedesco nije radio u Leipzigu ni godinu dana - već u rujnu 2022., nakon petog kola, dobio je otkaz. Razlog su bili loši rezultati na startu sezone - Leipzig je u pet uvodnih utakmica Bundeslige osvojio samo pet bodova i izgubio bolnih 4:1 od Šahtara u Ligi prvaka. Pred svojim navijačima, od momčadi koja je ostala bez 17 igrača i koja je trenirala u izbjeglištvu.

image
Belga via AFP

- Odluka o otpuštanju Tedesca s dužnosti bila nam je vrlo teška - rekao je tada izvršni direktor Leipziga Oliver Mintzlaff.

- Moramo reći veliko hvala njemu i njegovom trenerskom timu za drugu polovicu prošle sezone i Kup. Domenico je izvrstan trener, koji će sigurno nastaviti nizati uspjehe. No, nakon skromnog starta bundesligaške sezone s pet bodova u pet utakmica - osobito nakon posljednjih utakmica protiv Eintrachta i Šahtara - nismo bili sigurni da bi se u sadašnjem scenariju mogao dogoditi trenutni preokret. Imamo zajedničku odgovornost za Leipzig i želimo postići naše ciljeve. Stoga smo u ukupnoj ocjeni došli do zaključka da nam treba novi poticaj.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Momčad je doista imala ozbiljnih problema na početku sezone - skromno napadački, uz nestabilni presing, te hrpu individualnih pogrešaka braniča. No, je li se isplatilo tako naglo otpisati Tedesca? Mišljenja su o ovom pitanju bila različita. Da, Tedesco nije stvorio čudo i nije transformirao momčad, ali je zadržao stari razvoj i udahnuo novi život momčadi, pokazujući vrlo pristojne rezultate šest mjeseci. Naravno, početak sezone nije uspio, no problem je što je nakon odlaska Juliana Nagelsmanna svaki trener Leipziga primoran činiti isto - zadržati status pretendenta na naslov unatoč prodaji vodećih igrača.

Sinonim za neuspjeh

Što Tedesca čeka u belgijskoj reprezentaciji? Na Svjetskom prvenstvu u Kataru belgijska je momčad postala sinonim za neuspjeh. Ne samo da jedna od najzvjezdanijih momčadi turnira nije uspjela niti izaći iz skupine, već su se i vodeći igrači međusobno posvađali tijekom prvenstva, što je vrlo brzo doznala javnost.

Roberto Martinez, koji je šest godina bio na čelu reprezentacije, očito se nije dobro nosio sa zadatkom, te je “zlatna generacija”, o kojoj se priča već desetljeće, praktički propala. Lideri svlačionice već su postali veterani, te je smjena Martineza nakon katarske priče bila sasvim očekivana i logična. Još 14. prosinca Belgijski nogometni savez objavio je potragu za novim izbornikom.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

”Tražimo izbornika reprezentacije koji zna pobjeđivati. Mora biti iznimno ambiciozan, imati potrebno međunarodno iskustvo na vrhunskoj razini, taktičko znanje i vještine, kao i odgovarajuće osobne kvalitete”, stajalo je u priopćenju na web stranici saveza.

Drugi kandidati

U medijima su bljesnuli razni kandidati - Andre Villas-Boas, Rafael Benitez, Joachim Löw, Mauricio Pochettino, Herve Renard i Andrea Pirlo. Naravno, Thierry Henry, Martinezov pomoćnik, kružio je negdje u blizini, iskazujući želju da ponovno radi samostalno. Ali od svih prijava, “slavio” je Tedesco.

image
JACK GUEZ Afp

Zašto? Teško je reći. Možda zbog progresivnih metoda i energije. S druge strane, izborniku očito nedostaje iskustva na međunarodnoj razini i nije jasno kako će igrači razine Lukakua i De Bruynea tretirati stručnjaka koji je samo nekoliko godina stariji od njih, a pritom nema svjetsko ime. Osim toga, isti Lukaku je nedavno rekao da bi Henry, po njegovu mišljenju, trebao postati sljedeći izbornik Belgije.

Jednostavno, Tedescu u belgijskoj reprezentaciji sigurno neće biti lako. Belgijske akademije prestale su isporučivati ​​nove superzvijezde, a stare su izgleda već izgorjele. De Bruyne je u Kataru bio potpuno izvan sebe, tvrdeći da su stara momčad. Tedesco će stoga morati početi raditi na osvježavanju momčadi, a to je uvijek bolan proces, te normalizaciji atmosfere u svlačionici, koja miriše na skandale i međusobna previranja.

image
Belga via AFP

Reprezentacija Belgije daleko je najveći izazov u karijeri mladog stručnjaka. I najteži. Posljednjih 10 godina bili su velika reprezentacija prepuna velikih imena. Javnost neće samo tako moći prihvatiti činjenicu da sada to više nisu...

MIŠLJENJE

"Tedesco nije bio pravi problem RB Leipziga"

Kolumnist Tagesspiegela Stefan Hermanns je o Tedescovom mandatu u RB Leipzigu napisao:

"Tedesco je bio na vlasti manje od godinu dana, a nakon svog prethodnika Jessea Marsha postao je drugi trener koji je nakon samo nekoliko mjeseci rada dobio otkaz. Pravi problem kluba definitivno nije trener. Prošlo je više od godinu dana otkako je Leipzig dozvolio sportskom direktoru Markusu Kruscheu da ode u Eintracht Frankfurt. Od tada sportske poslove vodi izvršni direktor Oliver Mintzlaff, bivši maratonac koji se prvenstveno specijalizirao za marketing. Mintzlaff možda ima visok stupanj samopouzdanja, ali nije najuspješniji nogometni radnik. Plus što za nogomet ima nezdravo nestrpljenje. Već nakon drugog kola - nakon dva remija - Mintzlaff je javno najavio "usran početak sezone", a u svom oštrom napadu kritizirao je i taktičke poteze momčadi. Nije stoga slučajno da se Leipzig trudi dovesti bivšeg sportskog direktora Borussije M. Maxa Eberla. To barem govori da su sada i sami uvidjeli problem." (rš)



GLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Zbog čega Hajduk nije favorit protiv Varaždina? Jesu li Splićani trebali vratiti na Poljud Tonija Teklića? Koji je pravi nasljednik Mislava Oršića u Dinamu? Može li Zoran Zekić iznenaditi Osijek? Odgovore na ta i sva druga pitanja u vezi 21. kola SuperSport HNL potražite u novom izdanju ‘VAR sobe‘ s Ilijom Lončarevićem:

Linker
29. travanj 2024 05:24