Faruk Hadžibegić

 PATRICIA DE MELO MOREIRA/Afp
IZGUBILI STRPLJENJE

Potresi u BiH: sprema se otkaz Hadžibegiću, Srbin iz Zenice je najveći favorit za klupu Zmajeva?

Mladen Krstajić ranije je bio izbornik Srbije, a trenutačno vodi reprezentaciju Bugarske
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. lipanj 2023. 14:50

Poraz od Luksemburga označio je i kraj mandata Faruka Hadžibegića na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U kratkom mandatu bivši reprezentativac Jugoslavije vodio je četiri utakmice u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Krenuo je odlično, uvjerljivom domaćom pobjedom protiv Islanda (3:0), da bi potom nanizao tri poraza.

Slovačka (2:0) i Portugal (3:0) bili su bolji na domaćem terenu, a kap koja je prelila čašu strpljenja javnosti i navijača bio je poraz od Luksemburga koji je prije dva dana u Zenici slavio s 0:2.

Portal Sportsport.ba piše kako je krenula potraga za Hadžibegićevim nasljednikom, te pritom naglašava kako Zmajevima treba trener modernih nogometnih shvaćanja.

‘‘Njegovo vrijeme je prošlo. Nekada veliko igračko ime ostalo je ‘trenerski zarobljeno‘ u nekim devedesetim godinama prošlog stoljeća, a da je tako govore i informacije do kojih je Sportsport.ba došao. Jednostavno, igrači nisu mogli shvatiti njegove zahtjeve, a on se nije nikako uspijevao prilagoditi modernijem shvaćanju nogometa, što su zapravo reprezentativci očekivali pa na kraju krajeva nikako nije moglo doći do ‘klika‘ među njima‘‘, piše Supersport.ba.

Poraz od Luksemburga u susjedstvu je doživljen kao velika sramota.

- Pet minuta više ne treba biti izbornik. Ako on ne podnese ostavku, onda treba Savez reagirati. Igrači su tu, oni ostaju. Savez se treba dobro zamisliti poslije tri poraza. Ako izgubite od Luksemburga, onda niste zaslužili ići na Europsko prvenstvo - prenosi SC sport riječi bivšeg BiH reprezentativca Elvira Baljića.

image

Mladen Krstajić

NIKOLAY DOYCHINOV/Afp

Dnevni avaz pak nije uvjeren da će smjena stići tako brzo:

‘‘Tražiti glavu izbornika nije pravo rješenje u trenutnoj situaciji, ali promjene u njegovom načinu rada su prijeko potrebne. Ostaje pitanje hoće li nas prije dočekati promjena na klupi ili promjena u igri naše reprezentacije‘‘.

Kao i uvijek kad su u pitanju ovakve situacije, mediji objavljuju imena mogućih kandidata. Prvi je ‘led‘ probio Sport1, koji tvrdi kako je prvi izbor čelnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Mladen Krstajić, Zeničanin koji je ranije bio izbornik Srbije, a trenutačno isti posao obavlja u Bugarskoj...

Linker
16. svibanj 2024 09:51