Mario Lobo Zagallo s reprezenattivcima 2002. godine

 EMMANUEL DUNAND Afp
APSOLUTNI REKORDER

Preminula jedna od najvećih legendi svjetskog nogometa, jedini koji je četiri puta bio prvak svijeta

Nakon Peléove smrti, Zagallo je ostao posljednji preživjeli član brazilske momčadi koja je osvojila SP 1958.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. siječanj 2024. 09:35

Mario Lobo Zagallo, legendarni brazilski igrač i trener, preminuo je danas u 93. godini života, objavila je u priopćenju Brazilska nogometna konfederacija.

Mário Jorge Lobo Zagallo rođen je u Atalaiji u Brazilu 9. kolovoza 1931., jedini je u povijesti svjetskog nogometa koji je osvojio četiri naslova prvaka svijeta.

Prva dva zlata osvojio je kao igrač u Švedskoj 1958. i Čileu 1962. godine, treće kao izbornik Brazila u Meksiku 1970., a četvrto u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine kao pomoćnik izbornika Carlosa Alberta Parreire.

Ujedno je Zagallo i rekorder s ukupno sedam nastupa na Svjetskom prvenstvu. Naime, osim navedenih koje je osvojio, bio je i izbornik Brazila u Njemačkoj 1974. i Francuskoj 1998. godine, kad je Seleçao osvojio četvrto i drugo mjesto, dok je u Njemačkoj 2006. godine ponovno bio pomoćnik izbornika.

image

Mario Lobo Zagallo

ANTONIO SCORZA Afp

Ujedno je Zagallo bio prvi koji je osvojio Svjetsko prvenstvo kao izbornik i igrač, što su kasnije ostvarili Nijemac Franz Beckenbauer i Francuz Didier Deschamps.

Nakon Peléove smrti 2022. godine, Zagallo je ostao posljednji preživjeli član brazilske momčadi koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1958.

Imao je legendarni Brazilac i uspješnu klupsku karijeru. Kao polušpica ili lijevo krilo igrao je za Flamengo i Botafogo, te je između 1951. i 1965. godine osvojio pet prvenstava Carioca.

Bio je trener Botafoga, Flamenga, Fluminensea i Vasco da Gama u Brazilu, a radio je i kao izbornik Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te kao trener saudijskog Al-Hilala.

U priopćenju se ne navode uzroci smrti Zagalla koji je prošle godine imao zdravstvenih problema, dok je u kolovozu zbog infekcije mokraćnog sustava hospitaliziran u Rio de Janeiru.

Linker
30. travanj 2024 15:24