LOIC VENANCE/AFP/PROFIMEDIA Loic Venance/Afp/Profimedia
VAHID HALILHODŽIĆ ZA SN

‘Pritisak je bio nemoguć, čak neljudski, a čestitao mi je kralj. Hoće li me smijeniti? Svašta je moguće...‘

Iskusni trener izborio je već četvrto uzastopno svjetsko prvenstvo, ovog puta s Marokom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. ožujak 2022. 05:55

Vahid Halilhodžić (69) ušao je u nogometnu povijest, budući da se na svjetska prvenstva s čak četiri reprezentacije. Pobjedom Maroka nad DR Kongom (4:1, prva utakmica 1:1) u zadnjem krugu afričkih kvalifikacija uhvatio je Katar, a prije toga je na svjetska prvenstva plasirao Alžir, Obalu Bjelokosti i Japan! Kakvi su to samo rezultati velikog trenera...

- Zar ste sumnjali da ću se plasirati na Svjetsko prvenstvo? U Maroku je ludnica. Marokanci obožavaju nogomet i svoju reprezentaciju. Možda i previše. Oduševljenje je veliko - kazao nam je za početak Vahid Halilhodžić.

Kako se osjeća kao trener koji se s četiri reprezentacije uspio plasirati na svjetska prvenstva?

- Kad sam preuzeo Maroko, to mi je bila jedna od ideja. Želio sam to napraviti, ući u povijest. Sad kad pogledam svoju karijeru, zadovoljstvo je zaista ogromno. Kad jednu nacionalnu momčad odvedeš na svjetsko prvenstvo, onda je to sjajan doseg. A kad odvedeš četiri, e to je onda stvarno... A što da kažem? Ostaje zapisano u povijesti. Naravno da sam zbog svega presretan i stvarno uživam.

Ali ima tu još jedna zanimljiva priča. Četiri reprezentacije je odveo na svjetska prvenstva, ali je na koncu samo dosad Alžir vodio na najvećem svjetskom natjecanju. Nakon što je plasirao Obalu Bjelokosti i Japan, dobio je otkaz. Rijetko se događa, ali njemu se eto, dogodilo dva puta...

- Nekad odluči politika, nekad biznis. Nisu onda važni rezultati. Recimo, u Japanu je odlučio biznis. Tamo su sponzori koji su sponzorirali tamošnje 'velike' igrače čuli da ih možda neću voditi na svjetsko prvenstvo. A ti sponzori su financirali i Japanski savez. U Japanu onaj koji daje novac, taj odlučuje. Tako da kad su čuli da neke igrače možda ne vodim, dali su mi otkaz. Tako je to, nije bilo pomoći.

Kada se radi o Obali Bjelokosti, priča je bila ponešto drukčija.

- Tamo je odlučila politika, upleo se predsjednik države. Znate, ja nisam potkupljiv. I tako, kad si takav onda često plaćaš cijenu. Ali meni je najbitnije da sam ostvario velike sportske rezultate. Evo i sad sam ostvario s Marokom veliki rezultat, a također sam bio pod kritikama. Ma, to je moja sudbina. Pa sjećate se, i kad sam bio u Dinamu ste me kritizirali, zar ste to zaboravili, ha-ha-ha.... A pobjeđivao sam.

Inače, s Obalom Bjelokosti se plasirao na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a s Japanom na prošlo, ono rusko 2018. godine. U međuvremenu je s Alžirom 2014. godine u Brazilu prošao skupinu, ali ga je onda jedva, tek u produžecima, eliminirala Njemačka, koja će na tom SP-u postati prvak svijeta. Kao što vidite, Vaha se plasirao na četiri uzastopna svjetska prvenstva, koju reprezentaciju preuzme, ta sigurno odlazi na skup najboljih na Globusu.

Pitamo ga hoće li sada ostati izbornik Maroka, neće ga valjda i Marokanci smijeniti kada ih je plasirao u Katar?

- A čujte... Svašta je moguće. Sa mnom je zaista svašta moguće, ništa ne mogu tvrditi s sigurnošću. S predsjednikom Marokanskog saveza imam izvaredne odnose, a kad smo se plasirali u Katar, odmah nakon utakmice čestitao mi je i kralj Maroka. Što će ti veća privilegija? To je bila još jedna potvrda mog uspjeha i rada.

Kažemo mu u šali da ga onda ne mogu smijeniti kad mu je kralj osobno čestitao?

- Ha, mogu ja otići, ha--ha-ha... Nego, da samo znate koliko sam dobio čestitki s svih strana, koliko samo iz Hrvatske. Eto, dok sad s vama razgovaram, opet me zovu iz Hrvatske. Zvao me odmah Zoran Mamić i čestitao. Imam puno poziva iz cijelog svijeta.

Može li u Kataru s Marokom napraviti ono što je napravio s Alžirom u Brazilu?

- Kažem vam, sa mnom je sve moguće. Ali iskreno, puno sam radio, malo mi treba odmora. Nije bilo lako u zadnjih mjesec dana. Pritisak je bio nemoguć. Čak bih rekao da je bio neljudski. Zato mi sad treba taj odmor. Odlazim na ždrijeb skupina u Katar, nakon toga krećem na odmor. Mislim da ću nakon ždrijeba navratiti u Zagreb, pa onda razmisliti o svemu što će se događati dalje. Jer sve ovo jako iscrpljuje. Moram malo pogledati sve što se događa oko mene.

Znači da ste nakon još jednog velikog uspjeha iscrpljeni?

- Znate, ja sam veliki radnik. Dolazim na posao ranom zorom, a odlazim navečer. Imam ja još puno snage, jer sam u dobroj kondiciji. Ali ponekad je previše, treba misliti na sebe, svoju obitelj.

Ma, sad govorite kao da nećete u Katar?

- Ne, ne, ne... To su samo neka moja razmišljanja. Kažem vam, svašta je moguće u životu. Ali naravno da je Svjetsko prvenstvo san svakog igrača i trenera. A ja sam ga opet izborio. Ali meni su se događale razne stvari, ne samo kao treneru. Kao igrač sam bio proglašen najboljim igračem Jugoslavije, igrao sam sve utakmice. Godinu dana su me zadržali, nisu mi dali otići u inozemstvo, a onda su me izbacili iz reprezentacije. A sanjao sam da budem najbolji strijelac svjetskog prvenstva.Tako da s svjetskim prvenstvima imam zaista loša iskustva. I kao igrač i kao trener. Nego, pustimo sad to. Pozdravite sve u Dinamu, vjerojatno ću navratiti na kavicu u Maksimir ovih dana - zaključio je Halilhodžić.

S kim je Halilhodžić do sada izborio SP?

SP 2010. Obala Bjelokosti - reprezentaciju u kojoj je igrao Didier Drogba preuzeo je 2008. godine, te je bez poraza odveo na Mundijal u Južnoj Africi. Međutim, četiri mjeseca prije turnira dobio je otkaz zbog ispadanja u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija od Alžira.

2014. Alžir - u ljeto 2011. godine preuzeo je Alžir, te ga preko afrički dodatnih kvalifikacija odveo u Brazil. Na tom Mundijalu Alžirci su ostavili vrlo dobar dojam, prošli skupinu, te potom ispali u osmini finala nakon proužetaka (1:2) od kasnijeg pobjednika Njemačke.

2018. Japan - izbornikom je imenovan 2015., te je Japan odveo na SP u Rusiju. Međutim, često je bio na meti kritika medija, špekuliralo se i o nesporazumima s nekim igračima, a prije završnog turnira dobio je otkaz nakon poraza u prijateljskoj utakmici s J. Korejom.

2022. Maroko - reprezentaciju Maroka preuzeo je u kolovozu 2019. godine, te je i nju uspio odvesti na završni turnir najboljih svjetskih reprezentacija u Kataru. Plasman na SP osigurao je preko dodatnih kvalifikacija protiv reprezentacije DR Konga.

Linker
01. svibanj 2024 11:50