Simon Rožman i Senijad Ibričić

 ANTONIO BALIC Cropix
KAOS U SUSJEDSTVU

Procurile drakonske kazne: Suspendirana ikona Hajduka! Ibričić i bivši trener Rijeke saznali loše vijesti

Klubu su oduzeti bodovi, a prvi čovjek Sarajeva suspendiran je na godinu dana iz tamošnjeg nogometa
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 27. ožujak 2024. 14:05

Nakon svih prikupljenih izjava Disciplinska komisija NS BiH pod predsjedanjem Darija Knezovića izrekla je kazne vinovnicima velikog izgreda na kraju četvrtfinalne utakmice Kupa BiH između Sarajeva i Borca odigrane na Koševu. U 92. minuti nezadovoljni suđenjem suca Mata Muse i Čitluka domaći igrači na poziv sportskog direktora Senijada Ibričića, trenera Simona Rožmana i predsjednika kluba Ismira Mirvića napustili su teren što je do tada bilo nezabilježeno u tom natjecanju.

Istina, bilo je prekida utakmica zbog navijačkih izgreda. Odmah nakon prekida iz Sarajeva su osuli drvlje i kamenje po sucu Musi. Prvi je reagirao Odbor za natjecanje NS BiH i utakmicu registrirao službenim rezultatom 3:0 u korist Borca, a cijeli predmet na daljnje postupanje proslijedio Disciplinskoj komisiji NS BiH.

- Čim smo dobili Odluku Odbora za natjecanje, tražili smo očitovanje svih službenih osoba utakmice, kao i aktera prekida. Nismo žurili s odlukom, sva očitovanja smo razmotrili i donijeli smo odluke u skladu s Disciplinskim pravilnikom NS BiH. Pritom smo uvažili i sve olakotne, ali i otežavajuće okolnosti. Bez obzira na pritiske kojima smo bili izloženi postupili smo u skladu s propisima - potvrdio je Knezović.

FK Sarajevo kažnjeno je novčanom kaznom od 22.000 KM (oko 11 tisuća eura) i oduzimanjem tri boda u WWin ligi. Novčana kazna izrečena je po tri osnove, bacanje pirotehnike u teren, loše organizacije utakmice i napuštanja terena. Oduzimanje bodova izrečeno je zbog samovoljnog napuštanja utakmice. Predsjednik Sarajeva Ismir Mirvić kažnjen je zabranom obavljanja svih dužnosti u nogometu godinu dana i novčanom kaznom od 2.000 KM (oko 1000 eura).

Sportski direktor Sarajeva Senijad Ibričić kažnjen je zabranom rada u nogometu sedam mjeseci i novčanom kaznom od 3.000 KM (oko 1500 eura). Bivši reprezentativac BiH i nekadašnji nogometaš Hajduka nesportski je na spomenutoj utakmici reagirao na sve sudačke odluke, utrčao na teren i povukao momčad s travnjaka dvije minute prije kraja utakmice.

Trener Sarajeva Simon Rožman koji je svojedobno vodio Rijeku i koji je u Sarajevo stigao ljetos u paketu s Ibričićem kažnjen je novčanom kaznom od 2.000 KM (oko 1000 eura) i uvjetnom vremenskom kaznom od tri mjeseca.

Slike s Koševa obišle su svijet. Ljudi iz nogometa u susjedstvu čudili su se spomenutim potezima vodstva Sarajeva. Domaća javnost bila je podijeljena. Jedni su pozdravljali potez Sarajeva jer je suđenje BiH prevršilo svaku mjeru, možda ponajmanje na koševskoj utakmici, dok su drugi osuđivali bahato ponašanje i razumjeli ga kao pokušaj traženja alibija za loše rezultate koje Sarajevo ima s obzirom na to da ima najveći proračun u ligi i zarade njegovih nogometaša daleko su iznad primanja igrača ostalih klubova.

Prije donošenja kazne Mirvić je pozvao sve klubove WWin lige na sastanak u Sarajevo kako bi se zajedno borili protiv mešetara u BiH nogometu. No, nitko se nije odazvao. Jedni su zamjerili Sarajevu što se sada javljaju, a kad su drugi klubovi bili oštećeni, šutjeli su. Drugi su se zahvalili, uz napomenu da jesu za razgovore o svim problemima, ali nakon završetka sezone i unutar NS BiH.

Sarajevo i kažnjene osobe mogu se žaliti Apelacijskom sudu NS BiH.

Linker
12. travanj 2024 14:15