Julian Nagelsmann

 Beautiful Sports/Axel Kohring/Imago Sportfotodienst/Profimedia
FORBES OTKRIO PODATKE

Promašeni trener koštat će Bayern 56 milijuna eura. Svađe s legendom kluba i Hrvatom ostaju velike mrlje

U Bayernu su ostali šokirani time što je otišao na skijanje dok njegova momčad trenira
Piše: SNObjavljeno: 24. ožujak 2023. 12:21

Pomalo iznenađujuću glasinu koja se u svega nekoliko sljedećih minuta pretvorila u udarnu vijest isporučili su njemački mediji u četvrtak navečer, potpomognuti "transfer guruom" Fabriziom Romanom. Tada se pretpostavljalo da je Julian Nagelsmann još uvijek trener Bayerna i da će tako ostati barem do petka ujutro, no radna knjižica već mu je bila isporučena. Između 21 i 23 sata po srednjoeuropskom vremenu dogodilo se baš sve.

Uprava Bayerna smijenila je Nagelsmanna i odmah na njegovo mjesto postavila Thomasa Tuchela. Njemački mediji nabacuju se razlozima zbog kojih je Nagelsmann dobio "košaricu" usred sezone, baš kad se Bayern i Borussia trebaju sastati nakon reprezentativne stanke i odigrati jednu od ključnih utakmica u borbi za naslov njemačkog prvaka koji je već čitavo desetljeće u rukama Bavaraca.

Manjak providnosti u sportskoj politici, nedostatak kod lansiranja mladih igrača u prvi sastav, malo pravih, top-transfera... Sve to čelnici Bayerna zamjeraju Nagelsmannu, ali ponajprije su bili šokirani time što je otišao na skijanje dok njegova momčad trenira.

Priča o Nagelsmannu dobro je poznata u nogometnim krugovima. Do dolaska u Bayern prije dvije sezone vodio je Hoffenheim kojeg je spasio od ispadanja, doveo je Leipzig do polufinala Lige prvaka. U travnju 2021. godine Oliver Kahn i Hasan Salihamidžić odlučili su - uplatit će 25 milijuna eura odštete Leipzigu kako bi od ljeta dobili "slobodnog" Nagelsmanna umjesto Hansija Flicka. Bio je to, a i danas važi, kao svjetski rekord kada je u pitanju plaćanje odštete klubu za usluge jednog trenera.

Bio je to samo vrh sante leda, početak ogromnog izdavanja, megalomanskih troškova za projekt koji se nakon dvije godine može nazvati neuspjelim. Bayern je, piše američki Forbes, u dvije godine na Nagelsmanna sve skupa potrošio nevjerojatnih 56 milijuna eura. A ta cifra može još i narasti. I to jako. Jer, Nagelsmann, naglašavaju Nijemci, nije potjeran, već samo smijenjen. A to znači da na platnoj listi Bayerna može ostati sve do 30. lipnja 2026., kada mu ističe ugovor. Da, zvuči jako lijepo, da sljedeće tri godine i tri mjeseca ne mora raditi baš ništa... A zarađuje, po slovu ugovora, 8 milijuna dolara godišnje, jasno, daleko najviše od svih trenera u Njemačkoj.

Priča s dolaskom Tuchela nije bila "od jučer". Nakon Borussije, PSG-a i Chelseaja iz kojeg je otišao poslije maksimirskog poraza od Dinama u rujnu, Tuchel se vratio u svoj minhenski stan. U Bayernu su procijenili da je itekako vrijedan prilike, kao domaći čovjek i netko s aureolom europskog prvaka iz 2021. godine.

U klubu su se pobojali da ove sezone neće osvojiti niti jedan trofej. Nagelsmann je jako loše otvorio proljetni dio sezone. Do Svjetskog prvenstva Bayern je imao 9 bodova prednosti ispred Borussije koja je tada bila šesta. Već danas situacija je u bitnome drugačija, Dortmund vodi s bodom više od Bavaraca. Sigurno je otkazu kumovao i obračun s Manuelom Neuerom koji je ove zime na skijanju slomio nogu. Uprava kluba branila je dugogodišnjeg kapetana od svih napisa u medijima, a Nagelsmann je smijenio dugogodišnjeg trenera vratara Tonija Tapalovića, čovjeka kojeg je Neuer 2011. osobno doveo u klub i njegova vjenčanog kuma. Nagelsmann je, također, prijetio da će Neueru oduzeti kapetansku traku.

image

Julian Nagelsmann i Lena Wurzenberger

IMP FEATURES/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA Imp Features/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Forbes navodi i treći razlog zbog kojeg je Nagelsmann smijenjen. To su "grijesi iz prošlosti". Smetala im je njegova djevojka Lena Wurzenberger, novinarka njemačkog Bilda koja je, sve dok se u njenoj redakciji nije saznalo da je u vezi s Nagelsmannom, pisala o Bayernu. Nakon što su u javnost procurile fotografije s krstarenja na jahti, u upravi kluba nisu blagonaklono gledali na to što je trenerova cura novinarka u tabloidu, strahovali su od curenja povjerljivih informacija iz kluba i svlačionice u medije. Nisu mu zaboravili ni bizarnost iz 2018. godine kad je s Hoffenheimom gostovao upravo na Allianz Areni. Kad je sjeo pokraj tadašnjeg trenera Bayerna, Nike Kovača, mediji su primijetili da ima nacrtane obrve.

- Imam krive trepavice, a volio bih imati i veće oči. Žene se dotjeruju stalno pa sam mislio da to mogu raditi i muškarci. Pokušao sam i nadam se da sam u tome uspješan - govorio je Nagelsmann dok su ga predstavnici medija blijedo gledali.

image

Niko Kovač i Julian Nagelsmann

LINO MIRGELER Dpa Picture-alliance Via Afp

Linker
23. travanj 2024 13:14