Dinjar Biljadetinov

 YOAV LEMMER Afp
ČEKA GA MOBILIZACIJA

Proslavljenom nogometašu stigao Putinov poziv za rat, otac ogorčen: ‘Jedna stvar mi nije jasna...‘

‘Istina, služio je vojsku prije 19 godina, ali na jedan specifičan način‘, kaže Rinat Biljadetinov.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. rujan 2022. 15:50

Rusi pričaju neku svoju priču. Jedan dio bježi što je dalje moguće od Putinova režima, jedan dio plače za onima koji su morali ostati, a jedan dio su upravo oni. Među takvima ima i poznatih sportaša, ni oni nisu pošteđeni odlaska u borbu. Za što? Gdje? Kuda? Vjerojatno ni sami ne znaju.

Budući da Vladimir Putin zaziva mobilizaciju vojno sposobnog naroda Rusije, poziv je prema navodima ruskih i engleskih medija stigao i 37-godišnjem Dinjaru Biljadetinovu, 37-godišnjem bivšem nogometašu Evertona koji je još kao 18-godišnjak služio rusku vojsku. Poziv na mobilizaciju nije ga zaobišao.

Biljadetinov je sudjelovao u pohodu na rusku europsku broncu 2008. godine, a njegov otac Rinat je za BIA Novosti kazao:

- Dinjar je primio poziv. Teško je govoriti o emocijama. Istina je da nije služio vojsku, ali jest odradio vojnu obvezu na jedan drugačiji način. Bilo je to prije 19 godina. Položio je zakletvu, ali je vojsku služio na sportskom terenu. Ipak, nije mi jasna jedna stvar. Zakon kaže da se na mobilizaciju zovu ljudi do 35 godina, a on sada ima 37 - kazao je nogometašev otac.

Podsjetimo, Putin je naložio da se u agresiji na Ukrajinu, u kojoj sada kontrolirati granicu i područje okupiranih teritorija, podigne 300 tisuća rezervista. Biljadetinov je igračku karijeru završio 2018. godine, a igrao je za Anži, moskovske Torpedo, Lokomotiv i Spartak, Everton, Rubin iz Kazanja te litavski Riteriai.

Linker
27. veljača 2024 04:35