Petar Musa (lijevo) u dresu Boaviste, prošlog rujna protiv Otamendija iz Benfice, od petka i službeno njegovog novog kluba

 Afp
PETI HRVAT U BENFICI

Put od Sigeta do Luza! Transferom hrvatskog napadača otvorena nova era, čeka ga strašna konkurencija

Benfica je objavila dolazak hrvatskog napadača kojeg dovodi iz praške Slavije preko Boaviste
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. svibanj 2022. 15:06

Benfica je na svojoj službenoj stranici u petak pod egidom “Official” objavila sljedeću vijest:

- Sport Lisboa e Benfica obavještava da je postigla dogovor s Boavistom FC oko transfera Petra Muse, koji je s našim klubom potpisao ugovor na pet sezona (do 2027.). Predstavljanje igrača bit će uskoro.

Okončan je dakle prijelaz novog hrvatskog reprezentativca, mladića kojeg je izvrsna sezona u Portugalu dovela u redove najtrofejnijeg kluba u državi, 37-strukog portugalskog prvaka. Musa je u Lisabonu odradio potpis ugovora i u subotu se vratio u Zagreb, a odmarat će još malo, sve do okupljanja Vatrenih među kojima će se naći prvi put. Peti je Hrvat koji bi trebao nastupiti za Benficu nakon Marija Stanića, Tome Šokote, Branimira Kalaice i Filipa Krovinovića.

Otkupljen od Slavije

Boavista je imala pravo otkupa Muse od praške Slavije na kraju ove sezone i to je pravo uz pomoć Benfice i ostvarila. Česi su uprihodili 3,5 milijuna eura odštete, iznos koji su umjesto kluba iz Porta uplatili lisabonski Orlovi, a Portugalci pišu da će Benfica Boavisti platiti dodatnih 1,5 milijuna eura te joj zbog transfera Muse definitivno ustupiti i 23-godišnjeg crnogorskog veznjaka Iliju Vukotića, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi među Kockastima. Uz to, Benfica se u korist Boaviste odriče prava na lijevog beka Ricarda Mangasa, igrača kluba iz Porta koji je u sezoni 2021./22. bio na posudbi u Bordeauxu.

image

Musa i menadžer Milan Martinović

PRIVATNI ALBUM

Novi trener Benfice Roger Schmidt tako je svoju eru započeo kupovinom novog hrvatskog reprezentativca, koji je postao prvo pojačanje Orlova za novu sezonu. Schmidt je 55-godišnji Nijemac koji je od 2020. do 2022. vodio PSV Eindhoven i nakon što se nije dogovorio za nastavak suradnje, krajem travnja se dogovorio s Benficom na suradnju do 2024. i onda ovog tjedna i službeno potpisao ugovor. Naslijedit će na klupi Nelsona Verissima, trenera koji je nakon otkaza Jorgeu Jesusu u prosincu 2021. bio privremeno rješenje za glavnog stratega.

image
Privatni album

Morali su u Lisabonu reagirati, jer sezona nije bila dobra. Stigli su do četvrtfinala Lige prvaka, što im je najveći uspjeh, no prvenstvo su okončali tek na trećem mjestu, a nisu uzeli ni Portugalski kup niti Liga kup. Bez naslova prvaka su od 2019., predugo je to razdoblje za tako velik klub. I Musa im je postao jedan od igrača na kojem planiraju graditi uspješnu budućnost.

Dalićev poziv

Musa je za Boavistu odigrao 27 ligaških utakmica i zabio 11 golova, ukupno je odigrao 31 utakmicu i postigao 12 pogodaka, a zbog svojih igara zaslužio je i poziv Zlatka Dalića za lipanjske utakmice u Ligi nacija. Nakon te sjajne vijesti stigla je nova. Momak koji je klinac počeo trenirati u Hrvatskom dragovoljcu pa nešto prije devetog rođendana prešao u Zagreb u kojem je proveo čak deset godina, ostvario je transfer karijere. U inozemstvo je otišao sa samo 19 godina iz zaprešićkog Intera, dovela ga je praška Slavia, koja ga je posuđivala Viktori Žižkov, Slovan Liberecu i Union Berlinu prije nego što je Musa povukao ključan potez odlaskom u Portugal u kolovozu prošle godine.

Bivši mladi reprezentativac Hrvatske visok 190 centimetara s 24 godine postao je član europskog velikana i bit će zanimljivo kakav će mu status biti u Benfici. Glavni napadač kluba je Darwin Nunez, 22-godišnji Urugvajac koji je ove sezone s 34 gola u 41 utakmici privukao interes brojnih velikana, piše se o PSG-u, Newcastleu, Chelseaju, Manchester Unitedu, Liverpoolu, Arsenalu, i cijeni od čudesnih 80 milijuna eura.

Centarfor je i Haris Seferović kojeg se najozbiljnije povezuje s Fenerbahčeom, a od stranih centralnih napadača u klubu je Ukrajinac Roman Jaremčuk. Ugledno društvo i strašna konkurencija, vidjet ćemo kako će se ljetni prijelazni rok odvijati, ali u svakom slučaju Musu nakon transfera karijere očekuje i izazov karijere. U Boavisti je bio jako dobar, da bi dobio veću šansu u Benfici, morat će biti još bolji.

Linker
21. travanj 2024 16:27