VOJKO BASIC Cropix
POČINJE TESTIRANJE

Revolucija u nogometu! Na pomolu je uvođenje radikalne promjene, najveće u zadnjih pola stoljeća

Suci bi plave kartone dodjeljivali za tzv. "cinične" prekršaje i neslaganje s djeliteljima pravde.
Piše: Vito TomasObjavljeno: 08. veljača 2024. 18:17

U nogomet se uvode plavi kartoni! Informacija je to koja će, kako navodi The Telegraph, biti objavljena u petak od strane Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB). Bit će to prva inovacija u opomenama od pojave žutih i crvenih kartona na Svjetskom prvenstvu 1970.

Revolucionarni je to potez za nogometnu igru, a suci bi plave kartone dodjeljivali za tzv. "cinične" prekršaje i neslaganje s djeliteljima pravde. Pod cinične prekršaje spadaju prvenstveno taktički prekršaji kojima se sprječavaju obećavajući napadi protivnika. Igrači koji dobiju plavi karton bili bi udaljeni s terena na period od 10 minuta.

Dva plava kartona odgovarala bi crvenom kartonu, kao i kombinacija žutog i plavog kartona. Testiranja novog pravila počet će ponajprije u nižim rangovima nogometnih liga, no ispitivanja na elitnoj razini mogla bi početi već od ljeta. Tu kao potencijalno testno natjecanje prije svega prednjači FA kup, a IFAB razmatra i opciju volontiranja za testiranje u natjecanjima od iduće sezone.

Ipak, teško je očekivati da će se plavi karton koristiti u testne svrhe u natjecanjima pod okriljem Uefe. Glavni čovjek krovne europske nogometne organizacije Aleksandar Čeferin u nedavnom intervjuu za Telegraph Sport jasno se protivio implementaciji ovog pravila, dodavši da: "To više nije nogomet."

Čelno nogometno tijelo za donošenje i priznavanje pravila odobrilo je i probu pravila prema kojem bi sa sucem smjeli razgovarati samo kapetani momčadi.

Linker
22. veljača 2024 09:46