Gianni Infantino (predsjednik FIFA-e) i Aleksander Čeferin (predsjednik UEFA-e)

 ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Alexey Filippov/Sputnik/Profimedia
ODLUKA U SRPNJU

Rusi vjeruju da će se vratiti u europske kupove, smeta im odluka kojom su profitirali i hrvatski klubovi

Sportski arbitražni sud trebao bi početkom sljedećeg mjeseca odlučiti o ruskoj žalbi
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 26. lipanj 2022. 22:31

FIFA i UEFA zajedničkom su odlukom koncem veljače ove godine izbacili Rusiju iz svih međunarodnih nogometnih natjecanja. Razlog je, naravno, bila invazija na Ukrajinu. Ruski nogometni savez pripremio je žalbu protiv njihove odluke, a saslušanje će se provesti u srpnju.

Sportski arbitražni sud (CAS) na prvom će ročištu 5. srpnja saslušati žalbu Ruskog nogometnog saveza kojom se njihove nacionalne, ali i klupske momčadi izbacuju iz međunarodnih natjecanja. Na drugom ročištu CAS-a 11. srpnja razmatrat će se žalba koju su sredinom svibnja podnijela četiri ruska kluba na čelu s prvakom Zenitom iz Sankt Peterburga, a tiče se isključenja iz UEFA-inih klupskih natjecanja. U njihovu priopćenju stoji:

Korak dalje

"Zenit je uvijek podržavao pravila navedena u zakonu UEFA-e, navodeći da bismo trebali igrati utakmice u duhu međusobnog poštovanja, razumijevanja, poštene igre i isključivanja bilo kakvog oblika diskriminacije, bilo političke, vjerske, rasne ili bilo kakve predrasude." Navodi se kako su Soči, te moskovski Dinamo i CSKA podržali Zenit u njihovoj žalbi.

image

Dejan Lovren u dresu Zenita

ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp

Dodajmo kako je Izvršni odbor UEFA-e 2. svibnja ove godine otišao korak dalje od prethodnih odluka, te izbacio rusku žensku nogometnu reprezentaciju s ovogodišnjeg Europskog prvenstva za žene, a slijedom toga, odgovarajuće pristupne liste muških i ženskih klupskih natjecanja su redefinirane. Izravno su profitirali i hrvatski predstavnici, jer zbog njih državni prvak kvalifikacije za Ligu prvaka počinje od drugog pretkola, a ne od prvog. Pobjednik Hrvatskog nogometnog kupa će, pak, u kvalifikacije Konferencijske lige krenuti od trećeg, umjesto drugog pretkola. Za preostala dva predstavnika u Konferencijskoj ligi natjecanje kreće od drugog kola kvalifikacija. Odbačena je i ponuda koju je Ruski nogometni savez podnio u vezi organizacije Europskog prvenstva za muškarce 2028., odnosno 2032. godine.

Ruski dužnosnici pokušali su zamrznuti FIFA-inu zabranu uoči dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine koje je Rusija trebala igrati 24. ožujka, ali je sudac CAS-a to odbio. Predviđeni suparnik ruske reprezentacije, Poljska, odbila je igrati utakmicu navodeći invaziju na Ukrajinu kao razlog. Odvjetnici FIFA-e podržali su potez Poljske, a kasnije su naveli rizik od "nepopravljivih i kaotičnih" posljedica za Svjetsko prvenstvo u Kataru ako Rusija dobije dopuštenje za igranje, te se zatim plasira na završni turnir u studenome i prosincu

"Uzevši u obzir sve ove čimbenike, FIFA mora djelovati kako bi zajamčila učinkovitu organizaciju i nesmetano odvijanje svojih natjecanja", ustvrdilo je vodeće tijelo svjetskog nogometa u ožujku.

image

Rusi tuguju nakon poraza protiv Hrvatske na Poljudu

Sputnik via AFP

Odvjetnici Ruskog nogometnog saveza tvrdili su da je zabrana "prikrivena disciplinska sankcija" u kojoj je uskraćeno pravo na saslušanje na FIFA-inom Vijeću. Čak i ako Ruskom nogometnom savezu CAS prihvati žalbu, malo je vjerojatno da bi njihove muške i ženske reprezentacije mogle biti vraćene na Svjetsko prvenstvo ili ženski Euro 2022. Što se, pak, žalbe ruskih klubova tiče, njeno usvajanje trebalo bi dovesti do povratka u UEFA-ina klupska natjecanja za nadolazeću sezonu 2022/2023.

Izravan ulazak

Zenit bi kao prvak imao izravan ulazak u grupnu fazu Lige prvaka počevši od rujna, a drugoplasirani Soči trebao bi 18. srpnja saznati suparnika u ždrijebu trećeg pretkola Lige prvaka. Prve utakmice na rasporedu su 2. i 3. kolovoza, a uzvrati će se igrati tjedan kasnije.

Među trojicom sudaca koji će 11. srpnja biti na saslušanju klubova je i američki odvjetnik Jeffrey Benz. Na zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu održanima u veljači ove godine Benz je bio dio komisije CAS-a koja je ruskoj klizačici Kamili Valijev odobrila nastup na natjecanju unatoč istrazi slučaja dopinga koja je bila u tijeku.

KVALIFIKACIJE Gdje će Stjepan Tomas dočekati Jakirovića?

Europska nogometna federacija (UEFA) odlučila je kako se do daljnjega ne smiju igrati utakmice u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje iz koje dolazi najbolji moldavski klub Šerif iz Tiraspola zbog zaoštrenih političkih odnosa na tom području nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Stoga će Šerif, koji je prošle sezone izbacio zagrebački Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a zatim u natjecanju po skupinama uspio čak i svladati budućeg europskog prvaka Real u Madridu, morati ugostiti prvaka Bosne i Hercegovine, mostarski Zrinjski, na neutralnom terenu u 2. pretkolu ovosezonske Lige prvaka.

Momčad Šerifa nedavno je preuzeo hrvatski trener Stjepan Tomas, a na klupi Zrinjskog također sjedi hrvatski stručnjak Sergej Jakirović. Prva utakmica je na rasporedu 6. srpnja u Mostaru, a uzvrat će biti 13. srpnja na zasad nepoznatoj lokaciji. Pridnjestrovlje je regija u Moldaviji koja je proglasila neovisnost, te ima podršku Rusije.

35.

mjesto drži reprezentacija Rusije na FIFA-inoj ljestvici

Linker
24. travanj 2024 14:19