ALI ATMACA Anadolu Agency Via Afp
UŽASNO PONAŠANJE

Ružna provokacija za Kijevljane! Turci skandirali Putinovo ime, slavni trener poludio, UEFA pokreće istragu

‘Ne možemo prihvatiti ponašanje navijača. Nisam očekivao takve povike. Šteta...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. srpanj 2022. 19:53

Pojedini hrvatski igrači napravili su veliki posao u Ligi prvaka u srijedu navečer, pogotovo se to odnosi na Žalgiris iz Vilniusa koji je osigurao europsku skupinu što je golem domet za litavski nogomet. Petar Mamić, Josip Tadić i Tomislav Duka igrači su momčadi koja je bila bolja od lanjskog sudionka elitnog natjecanja Malmö. Pritom je Mamić igrao svih 90 minuta, a ostala dvojica sjedili na klupi. U gostima su dobili 2:0 i potvrdili uspjeh 1:0 iz prvog susreta.

Ognjen Vukojević kao pomoćni trener i njegov Dynamo Kijev radovali su se u Istanbulu gdje su s igračem više svladali i eliminirali Fenerbahče. Euforični turski navijači koji su napravili show prije utakmice, kao i u poljskom Lodzu tjedan ranije, nisu bili u stanju dostojanstveno i civilizirano prihvatiti ostanak bez Lige prvaka te su provocirali Ukrajince na način koji ih najviše boli, skandirajući ime Vladimira Putina. To se dogodilo nakon što je Oleksandr Karavajev u 114. minuti pogodio za 2:1.

image

Mircea Lucescu

PRESSFOCUS/DDP USA/PROFIMEDIA Pressfocus/Ddp Usa/Profimedia

Trener Mircea Lucescu nije skrivao bijes, odbio je doći na press konferenciju, a pred televizijskim kamerama je kazao:

- Ne možemo prihvatiti ponašanje navijača. Nisam očekivao takve povike. Šteta.

Nije ni potrebno isticali kolika je zla pretrpio ukrajinski narod, kao i da nogometaši Dynama ne mogu igrati svoje utakmice u Kijevu nego su domaćini u Poljskoj. Koliko god bili hendikepirani Ukrajinci su matirali Turke te će u trećem pretkolu odmjerriti snage sa Sturmom iz Graza. Šahtar je već u skupini Lige prvaka, ima to mjesto izravno, Dynamo je na dva koraka, koja, međutim, neće biti laka. Poljska će profitirati utoliko što će konačno i kod nje doći Liga prvaka. Makar u režiji Ukrajinaca.

Fenerbahče je djelovao bolje do isključenje Ismaila u 53. minuti, potom se sve okrenulo. Bujalskji je u 57. doveo goste u vodstvo. Kasnije Valencia za domaćine nije iskoristio kazneni udarac koji je sam izborio, ali je Attila Szalai ipak glavom poravnao. No, u produžetku šut Karavajeva golman Altay nije stigao, lopta je bila preko crte kad je došao do nje i to je bio trijumf Kijevljana.

Od hrvatskih igrača treće pretkolo izborio je i Filip Ozobić, iako nije ušao u igru u dresu Karabaha. Donijeli su u Zürich prednost 3:2, ali je autogolom Medvedeva švicarski prvak brzo poravnao, već u četvrtoj minuti. Ekipa iz Azerbajdžana igrala je bolje, pogotkom Brazilca Borgesa je izjednačila, međutim Ivan Santini, nekadašnji Vatreni, koji je ušao u 79. minuti uspio je zabili za 2:1 u petoj minuti sudačke nadoknade. Glavom je gurnuo loptu preko crte, nakon što su vratar i obrana spašavali. U centarforskom stilu. Ipak, u nastavku su gosti opet potvrdili da su jači, a Owusu Kwabena im je dobrim šutom donio prolaz rezultatom 2:2. Imali su šanse i za pobjedu, tako i pogođenu vratnicu. U trećem kolu Karabah igra s Ferencvarošem u kojem je nekadašnji igrač Rijeke i BiH reprezentativac Stjepan Lončar.

Osim Santinija ispao je i Šime Vrsaljko. Maccabi Haifa je u Pireju rezultatski demolirala njegovu ekipu 4:0. U prvom susretu bilo je 1:1. Kako je Vrsaljko legendarni hrvatski reprezentativac, srebrni iz Rusije i desni bok koji bi u pravoj formi itekako dobro došao Zlatku Daliću njega smo posebno pratili. Iako je Olympiacos visoko poražen nije kriv za nijedan pogodak, odigrao je solidnih 90 minuta. U novom klubu ima kontinuitet nastupa što mu je najvažnije, Mundijal je još relativno daleko i bude li sve u redu izbornik će na njega moći računati. Olympiacos ima šanse izboriti mjesto u Europskoj ligi. Maccabi je zadivio promatrače, od prvog gola Tjaronna Cheryja iz slobodnjaka nadalje, no kod rezultata 1:0 za njih sudac Daniel Stefanski iz Poljske nije sudio kazneni udarac za domaćina koji je mogao puno toga promijeniti.

Gostujući igrač je u skoku, ispruženom lijevom rukom zaustavio let lopte. Istina dojam je slučajno, bio je i okrenut leđima, ali ruka je toliko otišla daleko od tijela da bi to VAR vrlo vjerojatno okarakterizirao kao jedanaesterac. Suci, koji su već navikli na pomoć VAR-a, u ovim ih kvalifikacijama nemaju i jedanaesterca nije bilo. Kasnije arbitri opravdano nisu priznali pogodak Olympiacosa zbog igranja strijelca rukom.

U utorak hrvatski trener Stjepan Tomas sa Šerifom prošao Maribor, a zna se da Simon Sluga i njegov Ludogorec idu na Dinamo. Šerif ima sljedeći tjedan domaći susret s Viktorijom Plzen, a Žalgiris gostuje kod Bodo Glimta. Glasgow Rangers naših Borne Barišića, Antonija Čolaka i Nikole Katića susrest će se s belgijskim Union Saint-Gilloiseom.

Benfica Petra Muse dočekuje Midtjylland, a Pjunik, koji je eliminirao Dudelage ide na Crvenu zvezdu. Posječamo da je Luka Juričić ušao s klupe i zabio dva gola u Luksemburgu (4:1).

UEFA pokreće istragu protiv Fenerbahcea

Europski nogometni savez (UEFA) objavio je kako će pokrenuti disciplinsku istragu protiv Fenerbahcea nakon što je skupina njegovih navijača skandirala ime ruskog predsjednika Putina tijekom uzvratnog dvoboja 2. pretkola Lige prvaka protiv Dinama iz Kijeva.

Sramotno ponašanje navijača Fenerbahcea naišlo je na osudu na društvenim mrežama, pa je i UEFAodlučila reagirati.

"Etički i disciplinski inspektori obavit će disciplinsku istragu zbog nedoličnog ponašanja navijača Fenerbahcea", objavila je UEFA.

Iz Fenerbahcea su se oflasili priopćenjem u kojem navode kako "neki" navijači nisu predstavljali klub, niti njegovu poziciju ili stavove te kako je taj klub protiv rata u Ukrajini.

Linker
19. travanj 2024 14:59