ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia
IMA ERDOGANOV BLAGOSLOV

Samo šest mjeseci nakon odlaska u mirovinu Özil je na pragu novog posla, a trebao bi debitirati protiv - Hrvatske

Male su šanse da Kuntz i dalje ostane izbornik Turske, a bivši bi mogao postati i generalni direktor
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 21. rujan 2023. 11:40

Nakon što su pretrpjeli poraz od Japana 2:4 u prijateljskoj utakmici, stanje u Turskoj postalo je kaotično. Tamošnji mediji počeli su u eter plasirati priču da je sadašnji izbornik Stefan Kuntz već postao bivši na kormilu reprezentacije, šuškalo se o nasljednicima na klupi, a onda se u utorak iz vedra neba oglasio Turski nogometni savez i sve demantirao. Ili?

- Vijesti i tvrdnje o izborniku reprezentacije Stefanu Kuntzu koje se već duže vrijeme pojavljuju u tiskanim, vizualnim i digitalnim medijima ne odražavaju istinu. Turski nogometni savez službeno je pozvao izbornika reprezentacije Stefana Kuntza, čiji ugovor još uvijek traje, u kamp i objekte za treninge nacionalnih momčadi Riva Hasan Dogan kako bi se sastao s predsjednikom saveza Mehmetom Büyükeksijem u srijedu, 20. rujna - stoji u priopćenju.

Plan se kuje iza kulisa

Nekadašnji njemački napadač Kuntz s Turskom doista i ima važeći ugovor do konca lipnja iduće godine, ali mediji u Turskoj mišljenja su da će sastanak biti održan kako bi se Kuntzu na pristojan način stisla ruka i prekinula suradnja. Jer bolje da za otkaz sazna preko Saveza nego preko medija.

image
DANIEL LEAL Afp

Podsjetimo, strasti su se dodatno uzburkale nakon poraza od Japana kada je Kuntz odgovorio na pozive navijača da podnese ostavku, rekavši da njegovi igrači moraju više raditi i da on ne bi trebao preuzeti svu krivnju.

Kuntz je kazao da njegovi igrači trebaju odgovoriti na kritike na terenu, a ne “u intervjuima nakon utakmice”, dodajući da je uznemiren što njegovi igrači ne pružaju najbolju izvedbu. Iako je savezu dugo trebalo da reagira na ovaj incident, čini se da oni već duže vrijeme iza kulisa kuju plan.

Njemački Bild doznaje da bi osim Kuntza, reprezentaciju mogao napustiti i dosadašnji direktor Hamit Altintop. Bivši igrač Bayerna bio je jedan od glavnih ljudi koji je Kuntza spasio nakon katastrofalnih prošlogodišnjih rujanskih susreta u Ligi nacija gdje je Turska izgubila od Farskih Otoka (2:1), a prije toga na gostovanju odigrala 3:3 s Luksemburgom.

Već je tada bio napravljen veliki pritisak u kojemu se Altintop zauzeo za Kuntza. Kako popravni ispit, očito, nije položen, Turska bi se mogla zahvaliti obojici.

image
OZAN KOSE Afp

Favorit za mjesto Altintopa je Mesut Özil, koji je u ožujku završio nogometnu karijeru sa svega 34 godine na leđima. Za vrijeme igranja za Njemačku reprezentaciju bio je jedan od onih koji su s Joachimom Löwom doveli Elf do vrha svijeta 2014. godine u Brazilu.

Rasizam i nepoštovanje

Kao sin turskih imigranata rođen u Gelsenkirchenu u Njemačkoj, Özil nikada nije skrivao emocije prema zemlji svojih roditelja.

Posebnu pomutnju izazvao je 2018. godine nakon što se fotografirao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Zatim mu je Erdogan bio kum na vjenčanju u Istanbulu 2019. godine. Posljedice kontroverzne slike i ovog prijateljstva potaknule su veznjaka da rano prekine svoju međunarodnu karijeru, nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine.

- Više neću igrati za Njemačku na međunarodnoj razini dok imam taj osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam nosio njemački dres s takvim ponosom i uzbuđenjem, ali sada više ne - glasio je samo dio njegove izjave za Njemački savez.

Za razliku od njega, Löw se na miran način oprostio od Njemačke. U ožujku 2021. je najavio da će podnijeti ostavku na svoju dužnost nakon Europskog prvenstva, što je i učinio sredinom 2021. A kako je bivši njemački izbornik jedan od pretendenata za ovu ulogu postavlja se legitimno pitanje “idu li Löw i Özil na Europsko prvenstvo 2024. godine?”.

Linker
03. svibanj 2024 15:37