Ante, Lovro, Zvonimir i Milan Šarlija s trofejom Grčkog kupa

 privatni album
HRVAT NAKON PRVOG TROFEJA

‘Sjajan je osjećaj da si najbolji u nečemu. Navijači? Bilo je neugodnih situacija koje ti donesu i malo straha‘

Zvonimir Šarlija (25), bivši stoper Slavena Belupa, odradio je prvu sezonu u grčkom velikanu Panathinaikosu.
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 06. lipanj 2022. 13:16

- Generalno sam zadovoljan jer sam igrao dosta utakmica. Uvijek je ta prva sezona u klubu teška za nametnuti se i ustabiliti, pogotovo što sam došao u momčad u kojoj na mojoj poziciji igraju iskusni i standardni igrači koji su već godinama u klubu. Uspio sam skupiti 25 utakmica, mislim da je to dosta dobar broj. Klupski cilj bio je izboriti plasman u Europu, a mi smo uz to osvojili i Kup, tako da je to i više nego dobro na kraju priče - istaknuo je Šarlija.

Za njega taj trijumf u Kupu ima poseban značaj, jer riječ je o prvom trofeju kojeg je osvojio u seniorskoj karijeri.

- Tek kad osvojiš trofej shvatiš koja je težina toga, kakva je vrijednost, koliko ti to daje i na nogometnom, ali i na životnom planu. Ovo mi je prvi trofej u seniorskoj karijeri, sjajan je taj osjećaj da si nešto osvojio, da si bio najbolji u nečemu. U Kupu sam odigrao dosta utakmica, tako da sam dosta pridonio tome. To je nešto posebno, pogotovo slavlje koje je uslijedilo pred velikim brojem navijača. Drago ti je dok vidiš koliko to ljudima znači, da si i nekome drugome uljepšao njegov život i upisao se u dio povijesti ogromnoga kluba kao što je Panathinaikos.

Ogromna nervoza

Finale s PAOK-om odigrano je na Olimpijskom stadionu u Ateni.

- Mogla se osjetiti ogromna nervoza, kao i strah od neuspjeha na kojeg su ljudi oko kluba, nažalost, već bili i navikli. Njihova je velika želja bila da se osvoji Kup, a utakmica je odigrana u doista specifičnim okolnostima, uz nekoliko prekida zbog nereda na tribinama, tako da je potrajala skoro tri sata, a nisu se igrali produžeci.

Imao je on svoje navijače.

- Bio je tata s mlađim bratom, menadžer i rođak Ante iz Zadra koji je isto igrao u Slavenu. I oni su bili presretni, pogotovo tata, njemu je to vjerojatno više značilo nego meni. Baš mi je drago da su mogli to doživjeti, biti dio toga, i poslije s nama na terenu, a i u izlasku koji je uslijedio. Slavilo se dobro i uživali su.

Okitio se Panathinaikos prvim Kupom nakon osam godina, ali u prvenstvu još dosta zaostaje za Olympiacosom.

- Možemo to usporediti s Dinamom i Hajdukom u Hrvatskoj. To su dva daleko najveća hrvatska kluba, kao što su Panathinaikos i Olympiacos u Grčkoj. Olympiacos je financijski nadmoćan, ima utjecaj u Savezu... Iskreno i realno, u ovom trenutku oni su ispred nas. Mi smo uoči posljednjeg kola bili bodovno izjednačeni s PAOK-om, imali smo izglede za 2. mjesto, no trener je odlučio sačuvati momčad za Kup, te je dosta rotirao. Nažalost, izgubili smo tu utakmicu i završili četvrti.

Kad ćete se i vi moći boriti za titulu?

- Mislim da je za to ipak potrebno malo vremena, da se vrati taj neki pobjednički mentalitet. Ovo osvajanje Kupa je veliki korak prema tome, a mi se moramo i dalje truditi kako bismo vratili respekt kakvog ima Olympiacos.

Igrali ste u HNL-u, u ruskom CSKA, te turskim klubovima Kasimpasa i Ankaragücü. Kako vam izgleda grčki nogomet u odnosu ostale lige?

Uopće nije malo

- U Turskoj je više poznatih imena i zvijezda, ali je nogomet potpuno drugačiji. Grčka je dosta kvalitetna liga, ali i tvrđa od turske. Infrastruktura je dosta loša, može se usporediti s HNL-om. Dosta zaostaju za Turcima i Rusima, a puno je i administrativnih odluka Saveza koje mnogi smatraju upitnima. No, cijelu tu situaciju su dosta dobro stabilizirali sa stranim sucima, pa sad doigravanje i sve derbije sude strani suci. Mateu Lahoz, jedan od najboljih sudaca na svijetu, sudio nam je finale Kupa. Mislim da su sve te tri lige iznad HNL-a, iako je naša liga ove sezone bila baš dobra.

Kako ste zadovoljni vlastitim učinkom?

- Ne mogu reći da sam 100 posto zadovoljan, jer teško podnosim biti jednu utakmicu na klupi, a kamoli više njih. Ali kad sve zbrojim na kraju sezone, uz ispunjenje klupskih ciljeva i moj prvi trofej, i da sam u jednom ogromnom klubu skupio 2000 minuta, što uopće nije malo. Kako je išla sezona, igrao sam sve bolje i bolje. Pokazao sam s nekim stvarima i odlukama da sam timski igrač, dosta puta sam se stavljao u službu ekipe. Na kraju sam zadovoljan igrama, odnosom i svim ostalim.

Kakvi su klupski ciljevi u novoj sezoni?

- U ovoj sezoni glavni cilj bio je vratiti Panathinaikos u Europu, a sve što bude bolje je ekstra. No prije početka sezone treba zadržati glavne karike, produljiti neke ugovore, pojačati se na nekim deficitarnim pozicijama.

Linker
22. travanj 2024 21:59