DAMIR KRAJAC Cropix
SLAVLJE MODRIH

Sjajna uvertira za spektakl na Maksimiru! Mladi Dinamo u Zagrebu pregazio Chelsea

Dinamo je u prvom kolu Lige prvaka mladih svladao Chelsea 4:2 na domaćem terenu u Kranjčevićevoj
Piše: SN/Andro PolićObjavljeno: 06. rujan 2022. 15:19

DINAMO - CHELSEA 4:2 (Gubijan 6‘, Rukavina 20‘, Krdžalić 34‘, Topić 48‘/Castledine 28‘, 82‘)

Dinamo (4-1-4-1): Pršlja 6,5 – Gubijan 7, Katinić 6,5, Živković 6,5, Cvetko 6 (od 81. Ruškovački -) – Čaić 6 (od 55. Brkljača 6) – Topić 7,5 (od 66. Šakota 6), Krdžalić 6,5, Lukanić 6,5, Rukavina 7,5 (od 81. Ilečić -) – Čuljak 6 (od 66. Vrbančić 6).

Chelsea (4-2-3-1): Curd 5,5 – Hughes 5,5, Gilchrist 5,5, Humphreys 6, Sturge 5,5 (od 86. Rak-Sakyi -) – Hall 6, Dyer 5,5 (od 49. Mothersille 6) – Thomas 6 (od 86. Flower -), Tauriainen 6 Castledine 7 – Soonsup-Bell 5,5 (od 90. Ampah -).



Dok su trupe Chelseaja u hrvatsku prijestolnicu stigle bez nekog velikog dočeka, Dinamo im je ipak osigurao "odbor za doček". Za paklenu dobrodošlicu gostiju s Otoka pobrinuli su se modri klinci koji su s 4:2 s terena ispratili mladiće londonskog kluba u prvoj utakmici Lige prvaka mladih. Na stadionu u Kranjčevićevoj ulici Dinamovi "fakini" još su jednom pokazali kako ne mare previše tko im stoji na drugoj strani terena, pa su tako u mjesec dana skinuli još jedan skalp. Početkom kolovoza srušen je i Real Madrid na memorijalnom turniru "Mladen Ramljak", a sada je "palo" još jedno veliko ime.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Ako je tema priče Liga prvaka mladih, onda se o juniorima Bluesa mora govoriti biranim riječima. Može ih se smatrati najuspješnijim klubom u povijesti natjecanja jer su pehar dizali u dva navrata (2015. i 2016.), a dva su puta zapeli na posljednjoj stepenici. Jedino se još Barcelonina mladunčad može pohvaliti s dva pehara, međutim, nisu više nikad stigli do finala. S druge strane, gledajući koliko je zvijezda i reprezentativaca izbacila Dinamova akademija, može se bez puno pretjerivanja reći kako su se na terenu susrele dvije momčadi koje pripadaju kremi europskih nogometnih škola.

Od početka su Zagrepčani u utakmicu krenuli "na glavu". Već u šestoj minuti, desni bek Lovro Gubijan probio je svoju stranu, odigrao dupli pas s Franom Topićem koji mu ostavlja petom loptu na vrhu 16-erca, odakle Gubijan slabijom, lijevom nogom pogađa malu mrežicu Chelseajevih vrata.

U 20. minuti, Gabrijel Rukavina "provozao" je svog čuvara i zatresao bliži kut gostujućih vrata za 2-0. Voda je tih minuta u potpunosti išla na mlin Dinama, ali gosti su uspjeli preko Castledinea u 28. minuti smanjiti rezultat. Ako je tada kod Engleza postojala ikakva nada, ona je brzo ugašena. Na novu minijaturu čekalo se tek pet minuta. Anes Krdžalić se namjestio s 20-ak metara i briljantnim udarcem od vratnice zatresao mrežu za veliko slavlje kako na terenu, tako i na tribinama.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Nije to bila tek jedna obična juniorska utakmica. Vidjelo se kako su u pitanju veliki ulozi kada se zakuhala situacija na terenu nakon jednog prekršaja, a povišenih tonova i naguravanja nije nedostjalao. Zagrebačka publika velikim je pljeskom ispratila igrače na odmor, a odmah po povratku, uslijedio je novi šok za Chelsea. Fran Topić u 48. minuti izašao je "oči u oči" s vratarom i mirno poentirao za 4-1, a nazirala se "bijela zastava" u redovima gostiju. Potkraj susreta, Soonsup-Bell imao je priliku smanjiti rezultat s bijele točke, ali vratar Luka Pršlja pročitao je njegov udarac i zaradio velike ovacije. Ipak, u 81. Castledine je svojim drugim pogotkom postavio konačan rezultat.

image

Fran Topić

GORAN MEHKEK Cropix

Mnoštvo mladih eksponata bilo je mamac za skaute europskih velikana, pa se tako pogledom na svečanu ložu moglo vidjeti par onih koji su pomno pratili svaki trk mladića na terenu i zadubljeno piskarali po svojim notesima. Ispod radara je nekako prošla skupina Dinama u ovom natjecanju u kojoj se, osim Chelseaja, nalazi i Salzburg koji je 2015. digao pehar, a prošle godine je poražen u finalu, a tu je i Milan koji se također može pohvaliti kvalitetnom akademijom. Stavivši činjenice na papir, Dinamo se nalazi u "skupini smrti", a u pohod na europsko proljeće krenuli su na najbolji mogući način.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Linker
26. travanj 2024 03:45