Byron Castillo desno

 AFP
FIFA DONOSI ODLUKU

Skandal se odavno mogao spriječiti!? Evo tko bi u velikom preokretu mogao otići na Svjetsko prvenstvo

Castilla godinama prate problemi s papirologijom, uvijek je nešto sumnjivo oko tog njegova državljanstva
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 12:13

Nije još gotovo, ako ste i 7. u kvalifikacijama i zaostajete 7 bodova za četvrtoplasiranim, još to ne znači da na kraju ne možete zaigrati na Mundijalu u Kataru. Ipak je to - Južna Amerika.

Dakle, Čile je FIFA-i prijavio ekvadorsku reprezentaciju, jer, tvrde Čileanci, imaju dokaze da je Ekvador izigrao propise i varao s državljanstvom. Igrač, Byron Castillo, navodno je Kolumbijac, rođen u Kolumbiji, a ne Ekvadorac kako mu piše u rodnom listu. Znači, nije smio igrati u kvalifikacijama, baš u utakmicama protiv Čilea.

- Roditelji su mu se vjenčali u Tumacu (Kolumbija), Byron je rođen u Tumacu i kršten je u Tumacu. Želimo na jasan i transparentan način iznijeti sve argumente i dokument koje imamo. Tko govori istinu, ne mora se bojati - poručio je Eduardo Carlezzo, odvjetnik koji u ovom slučaju zastupa Čile.

Ekvadorci su kao potvrdu Castillova državljansta podastrijeli dokument o rođenju u Ekvadoru u kojem nema otisaka prstiju, Čile igra na kartu da je krivotvoren i da Castillo nije imao opravdanog razloga igrati za Ekvador. A igrao je baš u obje utakmice protiv Čilea u kojima je Ekvador uzeo 4 boda, pobjedom u Čileu i remijem na svom terenu. Na kraju Ekvador je zauzeo 4. mjesto i izborio plasman u Katar, dok je Peru sa 24 boda 5. i za plasman na SP mora još igrati protiv Australije. A oduzme li FIFA Ekvadoru bodove i dodijeli li bodove Čileu na 4. će se mjesto probiti baš Čile, imat će isto broj bodova kao i Peru, ali bi ipak bio u prednosti i to ne bi dodatno remetilo raspored, odnosno, Peru ionako treba igrati kvalifikacije.

image

Byron Castillo

FRANKLIN JACOME Afp

To je vjerojatniji epilog od onoga da se Ekvadoru oduzmu bodovi, a ne dodijele se Čileu, jer bi tada Peru išao direktno na SP, a Kolumbija bi za koji dan morala igrati kvalifikacije s Australijom. Malo previše cirkusa, čak i za Južnu Ameriku.

Nada se plasmanu još i Kolumbija, jer ta je reprezentacija također protiv Ekvadora osvojila 1 bod od mogućih 6, a ima 4 boda više od Čilea. Kolumbijci se nadaju da bi FIFA mogla Ekvadoru oduzeti sve bodove ako se utvrdi da je ta reprezentacija varala, no takvo što je ipak malo moguće. Ako se pokaže da su Čileanci u pravu, FIFA će vjerojatno samo oduzeti bodove iz utakmica u kojima je Castillo nastupio, a protiv Kolumbije nije bio u zapisniku. Što znači da bi Čile zauzeo mjesto Ekvadora u skupini A SP-a s Katarom, Senegalom i Nizozemskom.

Inače, Castilla godinama prate problemi s papirologijom, uvijek je nešto sumnjivo oko tog njegova državljanstva. Kad je svojedobodno trebao doći na posudbu u ekvadorski Emelec, klub je odustao jer su nedostajali dokumenti koji neupitno potvrđuju državljanstvo. Također, igrao je za U-17 reprezentaciju Ekvadora, ali kad je trebao zaigrati za U-20 momčad, opet je bilo problema. I sad, treći put.

Zanimljivo je još nešto. Prije četiri godine Čile je također na kraju kvalifikacija pokrenuo postupak protiv Bolivije iz istog razloga. Za Boliviju je tada igrao Nelson Cabrera, koji je ranije igrao za Paragvaj, a državljanstvo Bolivije dobio je nepropisno, odnosno, nije živio pet godina u Boliviji. Tada su Boliviji oduzeti bodovi, ali su dodijeljeni Čileu i Peruu protiv kojih je igrao Cabrera i na SP su otišli Peruanci. Zahvaljujući Čileu. Sad se može dogoditi isto, iako je vjerojatnije da će ovog puta u Katar Čile.

Linker
26. travanj 2024 16:56