JOSEP LAGO Afp
MAGNET ZA PROBLEME

Skandali bivšeg čelnika Španjolskog saveza, dovodi ga se u vezu s Piqueom i pranjem novca

Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. ožujak 2024. 12:21

Reprezentacija Španjolske u petak će odigrati prijateljski susret s Kolumbijom u Londonu, dok je Italija već u četvrtak testirala snage protiv Venezuele u Sjedinjenim Američkim Državama, te im još ostaje nedjeljni dvoboj s Ekvadorom u New Jerseyu što se tiče reprezentativnog prozora u ožujku. No, u sportskim krugovima hrvatskih suparnika grupne faze nadolazećeg Europskog prvenstva u Njemačkoj, pripreme reprezentativaca zapravo nisu tema broj jedan. Pale su, naime, u sjenu novih skandala i istraga, koje u Španjolskoj prodiru u dubinu glavnih nogometnih struktura.

image
A. PéREZ MECA/CONTACTOPHOTO/PROFIMEDIA A. Pérez Meca/contactophoto/profimedia

Luis Rubiales očito je magnet za probleme i ponovno se našao u središtu dramatičnih zbivanja samo pola godine nakon što je podnio ostavku na mjestu predsjednika Španjolskog nogometnog saveza (RFEF), a FIFA mu odredila trogodišnju suspenziju iz nogometa zbog optužbi za seksualni napad i prisilu povodom poljupca Jenni Hermoso nakon finala Svjetskog prvenstva. Sudski proces u tom slučaju još uvijek nije stigao do završne točke, a Rubiales se već sprema za novi nakon što mu je Središnja operativna jedinica Civilne garde u utorak upala u stan u Granadi. Riječ je o široj istrazi navodne korupcije u poslovanju, nepropisnog upravljanja imovinom i pranjem novca, navodno povezanih s dogovorom održavanja Španjolskog superkupa u Saudijskoj Arabiji.

- Iznenađen sam. Nikada nisam napravio ništa loše i ne znam ništa o ovom slučaju. Neka me ispitaju, spreman sam odgovoriti na sve. Nemam što skrivati, što prije se ova situacija raščisti, to bolje za mene - poručio je Rubiales iz Dominikanske Republike, gdje se nalazi otkad je napustio predsjedničku funkciju u Španjolskom savezu.

No, još kratko će se, čini se, odmarati na Karipskom otočju. Rubiales je obvezan vratiti se u Španjolsku i dati iskaz, u suprotnom će tužiteljstvo narediti uhićenje, a isto vrijedi i za njegovog prijatelja Francisca Javiera Martineza Alcaidea ‘Nenea‘. Mediji ne navode detaljno kakve veze ‘Nene‘ ima sa slučajem, piše se samo da bi istraga mogla biti povezana s njegovim tvrtkama koje posjeduje u Dominikanskoj Republici. Agenti Civilne garde bili su spremni uhititi obojicu, ali nisu ih pronašli na kućnim adresama. Rubiales je najavio povratak u Španjolsku 6. travnja, kazavši da se tada u potpunosti stavlja na raspolaganje nadležnima.

image

Luis Rubiales

THOMAS COEX Afp

Agenti su po nalogu sutkinje Delije Rodrigo Diaz upali i u središte Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) u Madridu, te istražili još 10 stambenih objekata bivših zaposlenika Saveza. Istragu zajednički provode Sud prvog stupnja iz Madrida i Ured tužitelja protiv korupcije i organiziranog kriminala. Do sada je u prijestolnici Španjolske uhićeno pet osoba povezanih sa slučajem, a u Granadi dvije, dok su se pretrage stanova vršile još u Sevilli i Malagi. Trenutačno je nemoguće znati kakva eventualna kazna čeka optuženu ekipu i, jasno, ovisit će o obujmu navodne krivice.

Rubiales je sklopio dogovor sa Saudijskom Arabijom o premještaju Superkupa u Rijad 2019. godine, a vrijedan je 40 milijuna eura po sezoni. U posao je bio uključen i Kosmos, tvrtka Gerarda Piquea, stoga nam ostaje za vidjeti čekaju li problemi i bivšeg igrača Barcelone. Tužbu u "slučaju Superkup" još 2022. godine pokrenuo je Miguel Angel Galan, čija je tužba ranije (2018.) uzrokovala odlazak Angela Marije Villara s mjesta predsjednika RFEF-a. Galan tvrdi da niti Pique nije nevin u ovom slučaju...

- Pique je iz cijele priče izvukao najveću ekonomsku korist. Čini se da postoje sumnjiva kretanja na njegovim računima koja mogu značiti pranje novca - kazao je Galan, pa se osvrnuo na aktualna događanja.

- Kada sam podnio tužbu protiv Piquea i Rubialesa, očekivao sam da će ovaj dan jednom stići.

Nogometne utakmice također nisu ni u prvom planu u Italiji, vodeća tema tjedna je rasizam. Navodno se Francesco Acerbi prošlog vikenda diskriminatornim rječnikom obratio Juanu Jesusu tijekom ligaškog ogleda Intera i Napolija. Igrač Nerazzurra tvrdi da nije rasistički vrijeđao Brazilca. Navodna žrtva kaže da je Acerbi poručio "Gubi se, ti si obični crnac", dok on priznaje da je opsovao Jesusa, ali ne na rasnoj osnovi. Ultrasi Intera stali su na stranu svog igrača objavom na društvenim mrežama, kazavši da "Acerbi nije osoba koja bi takvo što izgovorila" i s dodatkom da se radi o nogometašu "koji je pobijedio rak i uvijek pokazivao potpuni profesionalizam".

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Što god bilo, Acerbija je stajalo nastupa za reprezentaciju. Izbornik Luciano Spalletti obrisao ga je s popisa za utakmice koje su na rasporedu u ožujku kako ne bi došlo do novih trzavica u javnom prostoru.

- Više se priča o slučaju Acerbija nego događanjima oko nacionalne momčadi. Moramo malo stati na kočnicu. Poznajem i Acerbija i Jesusa, obojica su dobri momci. Mislim da je slučaj dobio više publiciteta nego što zaslužuje - poručio je Spalletti, a oglasio se i Marcus Thuram, francuski reprezentativac i Acerbijev suigrač iz Intera.

- Pametnije je da igrač ostane u klubu u svrhu obrane i iskaza. Nije vrijeme za odlazak u reprezentaciju.

Jesus je u četvrtak dao izjavu državnom odvjetništvu, a u petak bi to trebao učiniti i Acerbi te sudac ligaškog dvoboja Federico La Penna. Šef ureda Federalnog tužitelja Giuseppe Chine ovog će vikenda dostaviti izvještaj sportskom sudu. Proglase li ga krivim, Acerbija čeka najmanje 10 utakmica suspenzije.

U slučaju novog rasizma prema Viniciusu - najstroža reakcija

Realov Vinicius Junior u više je navrata bio meta rasističkih uvreda tijekom utakmica La Lige, a posljednji put navodno u ogledu s Osasunom u Pamploni prošlog vikenda. Komentar je ponudio Dorival Junior, izbornik Brazila.

- Nažalost, svijet i dalje ignorira takve događaje, situacija s Viniciusom prešla je svaku granicu. Španjolci su vrlo ljubazni, ali šačica loših ljudi kvari ugled. Ako se na Bernabeuu takvo što ponovi, reagirat ćemo najstrože moguće - rekao je Dorival, čiji će izabranici u utorak zaigrati s Furijom u Madridu. (mc)

Linker
17. travanj 2024 21:19