DENNIS GOODWIN Dppi Via Afp
INTERVJU S BIVŠIM IZBORNIKOM

Slaven Bilić otvoreno o ambicijama: ‘U najboljim sam godinama, Engleska mi ispunjava sve, tamo sam stvorio ime‘

Otkako se vratio iz Kine gdje je vodio Beijing Gouan, Slaven Bilić ima puno ponuda za novi posao
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 20:04

- Svakog tjedna netko zove. Ima tu reprezentacija, klubova iz Europe, neki su sa Srednjeg Istoka. Radio sam tamo i svidjelo mi se, ali sad bih volio ostati u Europi – rekao je bivši hrvatski izbornik za britanski Telegraph.

Ne skriva Bilić da bi se rado vratio na Otok, u Premier ligu ili Championship, u kojem je 2020. godine osvojio prvo mjesto s West Bromwich Albionom.

- U svojoj sam igračkoj i trenerskoj karijeri pokazao da se ne bojim izazova ili nove kulture. Ali sad bih želio ostati u Europi, a Engleska je za mene najrealističnija zemlja jer sam tamo stvorio svoje ime. Engleska ispunjava sve okvire. Premier liga je najjača liga, a u drugim ligama najbolji je Championship, najprepoznatljiviji. Veliki su klubovi igrali u toj ligi, a i ja sam bio ondje – objasnio je Bilić.

Zanimljivo je da je WBA bio prvi klub kojeg je hrvatski stručnjak u karijeri vodio izvan prvih liga.

- Osjećam da sam u najboljem trenutku kao trener, u sjajnoj dobi i sve drugo. Već sam radio u Championshipu i prilično sam uvjeren da bi s dobrim projektom to bilo uspješno. Napravit ću to.

Zasad Bilić samo čeka. Kod kuće je u Splitu, i tek drugi put u 16-godišnjoj trenerskoj karijeri koristi mogućnost da u miru sagleda svoj posao te da se u potpunosti pripremi za sljedeći izazov.

- Sad imam mako vremena analizirati se i razmisliti o tome kako bih mogao raditi neke stvari, i kako bih neke stvari mogao raditi drugačije. Osim toga, gledam puno nogometa, analiziram puno igrača, jer želim znati koje ću igrače moći dovesti kad ponuda dođe. Zamišljam se na novom poslu i što ću na njemu raditi. Posao radiš u glavi.

U West Hamu je Bilić osvojio sedmo mjesto i plasman u kvalifikacije za Europsku ligu u posljednjoj sezoni na Upton Parku. U novoj sezoni klub se preselio na Londonski stadion i u novi trening kamp, a uz to je ostao bez Dimitrija Payeta. U trećoj sezoni izostalo je investiranje u momčad, pa je Bilić nakon odlaska prihvatio posao u Saudijskoj Arabiji, no brzo se vratio na Otok i preuzeo WBA.

- Bio sam veoma ponosan na ono što sam napravio u West Hamu, Bešiktašu, s Hrvatskom i tako dalje, ali u West Bromu je bilo kao da sam osvojio trofej. Bilo je to najbolje što sam mogao napraviti. Međutim, bio sam prilično iznenađen na to kako je klub reagirao na promociju. Nottingham Forest je sad napravio ispravnu stvar. Kad je WBA ušao u Premier ligu, Fulham i Leeds su pojačali prvu jedanaestoricu, a mi nismo. Zato je West Brom platio cijenu. Imali smo tek par igrača koji su prije igrali premier ligu. Šteta je što si te godine nismo dali šansu. Ne možeš ući u ligu i reći ‘OK, nećemo ništa investirati‘ i misliti ‘ako ispadnemo, opet ćemo se vratiti‘. Nije to tako lako, tu priliku moraš zgrabiti. Klub je očito bio u teškoj financijskoj situaciji.

Na zanimljiv je način Bilić objasnio razliku između Premier lige i Championshipa.

- Sve je to psihološki. Razlika između igrača nije u njihovoj kvaliteti, nisu nužno oni iz Premier lige vještiji ili brži. U pitanju je mentalitet i samopouzdanje. Svi kažu da je Championship najteža liga na svijetu jer svatko svakoga može pobijediti, ali zašto? Zato što igrači iz Championshipa nisu dovoljno dosljedni. To pak dolazi s brojem utakmica. Ne možeš se u toj ligi odmarati, i gotovo je nemoguće izbjeći krizne situacije.

Pronašao je Bilić i formulu da uspjeh u tom rangu natjecanja, a to je izgradnja momčad s pravim mixom tri vrste igrača.

- Pod jedan, igrači u dobrim godinama, jaki, kompetitivni, britanski igrači Championship kvalitete s dobrim mentalitetom. Pod dva, stranci. Oni koji se žele dokazati jer znaju da mogu doći do Premier lige. I pod tri, za mene i najbolji, su mladi britanski igrači koji ne dobiju uvijek priliku u Premier ligi. Igrači poput Conora Gallaghera ili Gradyja Diangane. Oni se ne boje, osjećaju se pozitivno i hrabro. Treniraš ih, ali ih ne moraš ohrabrivati. Tako se gradi klub – zaključio je Bilić.

Linker
23. travanj 2024 08:31