Gary Lineker

 DARREN STAPLES Afp
ŽESTOKA OSUDA

Slavni Englez traži izbacivanje Izraela iz nogometnih natjecanja: ‘Ovo je rasistička kampanja‘

Gary Lineker je izazvao brojne reakcije britanskih političara
Piše: SNObjavljeno: 16. siječanj 2024. 18:59

Gary Lineker je još jednom uzbudio podupiratelje izraelske politike diljem svijeta. Nekadašnji proslavljeni nogometaš i aktualni televizijski komentator na svojem je X profilu, bivšem Twitteru, prenio objavu kojom se poziva na suspenziju Izraela u svim nogometnim natjecanjima.

Taj je poziv FIFA-i i MOO-u poslao Palestinski nogometni savez zbog genocidnih napada Izraela na pojas Gaze koji traje više od 100 dana. Lineker je taj poziv prenio na svojem profilu, a to je izazvalo brojne reakcije engleskih političara koji traže kaznu od strane BBC-a za kojeg Lineker trenutno radi.

- Gary Lineker je neinformirani, neupućeni komentator o Bliskom istoku - rekao je britanski parlamentarac Andrew Percy te dodao:

- Pokret BDS, odnosno bojkotiranja Izraela, je rasistička, antisemitska kampanja, i nitko tko prima novac poreznih obveznika radeći u BBC-u ne bi trebao podržavati kampanju koja je općenito shvaćena kao poticanje mržnje prema Židovima. Mora postojati granica gdje BBC mora intervenirati, a podržavanje rasističke kampanje mora biti ta granica.

Osudi Linekera se priključio i bivši ministar Stephen Crabb.

- Ovo je duboko neprimjeren tweet za bilo kojeg zaposlenika BBC-a, a pogotovo za nekoga s takvim ugledom poput Linekera. Pokret BDS je prožet antisemitizmom i produbljuje podjele u našem društvu. S obzirom na sve problematične upite koji su se prethodno postavili o pristranosti BBC-a tijekom sukoba u Gazi, ne smije se dopustiti visokopozicioniranim voditeljima da samostalno iznose stavove o ovim izuzetno osjetljivim pitanjima - smatra Crabb.

Ovakvi stavovi političara donijeli su osudu kod onog dijela ljudi koji zagovaraju slobodu mišljenja, no Crabb i ostali ističu kako se to ne smije događati na javnom servisu poput BBC-a.

Inače, Lineker je još u studenom na X-u podijelio intervju s izraelskim akademikom Razom Segalom, izvanrednim profesorom studija holokausta i genocida na Sveučilištu Stockton (New Jersey), koji je situaciju u Gazi opisao kao ‘genocid iz udžbenika‘. I tada je uslijedila žestoka reakcija, ali Lineker nije dobio nikakvu kaznu.

Linker
29. travanj 2024 17:58