Louis van Gaal

 ALBERTO PIZZOLI Afp
NEGATIVAN PUBLICITET

Slavni trener dao podršku navijačkom bojkotu SP-a, svega 14% Nizozemaca pratit će Mundijal u Kataru

‘Mislim da su u pravu jer vjeruju u to, ali nadam se da će nas pogledati bar u finalu‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. studeni 2022. 15:31

Nadolazeće Svjetsko prvenstvo bit će zapamćeno i po tome što se uoči njegovog početka naveliko pričalo o stvarima koje nisu povezane s nogometom.

Mnogi su ljudi iz nogometnog svijeta proteklih dana, tjedana i mjeseci komentirali dodjelu domaćinstva Kataru, državi kojoj se zamjera nepoštovanje ljudskih prava i prava žena, kao i iskorištavanje inozemnih radnika iz siromašnih azijskih zemalja, od kojih su mnogi izgubili život prilikom izgradnje ultra-modernih stadiona. Naravno, nezaobilazna su u javnim istupima i prava LGBT+ osoba, koja u Kataru zapravo i ne postoje, jer je homoseksualnost zabranjena.

Dio navijača odlučio je bojkotirati ovogodišnji Mundijal, a za pravo im je dao i nizozemski izbornik Louis van Gaal.

- Mislim da su u pravu jer vjeruju u to, stoga nema problema oko toga. Opak, nadam se da ćemo igrati tako fantastično do kraja turnira, da će nas ipak pogledati u finalu na televiziji, da bi vidjeli kako smo dobri – rekao je Van Gaal po dolasku u Dohu.

Istraživanje od 28.000 ispitanika u Nizozemskoj, koje je proveo EenVandaag i objavljeno u utorak, pokazalo je da je samo 14 posto zainteresirano pratiti turnir nakon godina negativnog publiciteta o Kataru.

Nogometni savez Nizozemske nedavno je kritizirao poziv predsjednika FIFA-e Giannija Infantina da se svi fokusiraju na nogomet tijekom turnira, a nizozemski će se nogometaši u četvrtak u katarskoj prijestolnici susresti s inozemnim radnicima.

Van Gaal je ostao zapamćen i po svojoj ranijoj izjavi u kojoj je dodjelu domaćinstva Svjetskog prvenstva Kataru nazvao smiješnom.

- Mislim da se mora igrati u nogometnim zemljama. One imaju više iskustva sa svime. Primjerice, navijačima je bilo teško pronaći smještaj, ali organizacija, tereni i objekti su vrlo dobri.

Kulturološke razlike postoje, no dodao je kako ni drugdje nije sve idealno.

- Ne smijemo zaboraviti da je kultura u kataru potpuno drugačija. Mogli bismo pogledati i vlastitu kulturu i vidjeti jesu li nam kod kuće stvari doista tako sjajne – kazao je 71-godišnji stručnjak koji će se nakon Mundijala povući s izborničke pozicije.

Nizozemska će na SP igrati u skupini sa Senegalom, Ekvadorom i domaćinom Katarom.

Linker
24. travanj 2024 16:01