Sven Mislintat

 IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Imago/imago Sportfotodienst/profimedia
‘DIJAMANTNO OKO‘

Šok u redovima velikana: Nakon blamaže smijenjen kontroverzni lik iz pozadine transfera Vatrenog

Nakon što je stvarao pritisak članovima stožera uoči velikog derbija, odletio je sam...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. rujan 2023. 06:13

Nakon dramatičnih događaja na amsterdamskoj Johan Cruijff Areni, kada je prekinut derbi nizozemske Eredivisie između Ajaxa i Feyenoorda (0:3) zbog divljanja domaćih navijača, "kopljanici" su objavili breaking news: smijenjen je Sven Mislintat!

Spomenuti je 50-godišnji Nijemac u Ajaxu obnašao funkciju skauta i tehničkog direktora. U menadžerskom svijetu Mislintat ima nadimak – "dijamantno oko", zbog navodne sposobnosti prepoznavanja kvalitetnih igrača. Radio je kao sportski direktor Stuttgarta, Borussije Dortmund, Arsenala... Tako pojedini mediji tvrde da je upravo Mislintat "otkrio" Lewandowskog, Aubameyanga, Dembelea...

Ove godine (u travnju) "dijamantno je oko" angažiralo amsterdamski Ajax (Mislintat je naslijedio legendu kluba Marca Overmarsa, koji je odstupio iz zdravstvenih razloga). Najveći klub u povijesti nizozemskog nogometa Nijemcu je povjerio sve ovlasti glede prijelaznog roka. Mislintata su tijekom ljeta često spominjali i hrvatski mediji, jer je "otkrio" Josipa Šutala i došao u Zagreb, kako bi izravno dogovorio transfer Dinamovog reprezentativca u Ajax. Naposljetku je i uspio. Upravo je angažman Josipa Šutala bio najjači transfer Ajaxa (i Mislintata) ovoga ljeta. Dinamu bi po slovu ugovora trebalo pripasti 20,5 milijuna eura.

No, transfer drugog hrvatskog reprezentativca u završnici prijelaznog roka popraćen je skandalom. Internom je istragom Ajaxa utvrđeno da je Borna Sosa bio ucijenjen prigodom transfera iz Stuttgarta u klub iz Amsterdama. Prije nego je potpisao ugovor s Ajaxom, Sosa je promijenio menadžersku agenciju. Došao je pod skute Matchmetricsa, menadžerske tvrtke u kojoj je Mislintat najjači dioničar (s 35%-tnim udjelom).

Zbog otkivene afere Mislintat nije uspijevao suspregnuti nervozu, a kulminacija njegovog iščašenog ponašanja bio je subotnji posjet trening-kampu. Ondje je Nijemac napravio "veliki nered". Članovima stručnog stožera stvorio je pritisak, zagovarajući tezu da im je utakmica s Feyenoordom – "dan D". Treneru Steijnu (kojega je upravo on doveo) Mislintat je prioćio da je bivši ukoliko ne pobijedi Feyenoord.

Situacija je nakon blamaže na terenu i orgijanja na tribinama doista sugerirala da bi ceh za katastrofu protiv Feyenoorda mogao platiti trener Steijn, no nakon kratkih konzultacija Ajaxove vrhuške medijima se obratio privremeni direktor Jan van Halst:

- Razgovarali smo sa Svenom i zajednički utvrdili kako nedostaje šira potpora za daljnju suradnju, posebice u kontekstu ostvarenih rezultata na početku sezone. Sven je posljednjih mjeseci uložio puno truda i na tome smo mu zahvalni, ali Ajax mora što prije pronaći put izlaska iz krize u kojoj se trenutačno nalazi.

Linker
20. svibanj 2024 21:09